Czerniawa Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
kuracjuszka323
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2013 20:12
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czerniawa Zdrój

Post autor: kuracjuszka323 »

Witam.... :) 4 dni temu wróciłam z Czerniawy Zdrój i polecam to sanatorium chodż znajduje się na totalnym odludziu można fajnie spędzić czas wolny na wypadach po górach ,co do pojedynczych pokoi też są przydzielane z góry a jak się pogada z kieronictwem to można też na miejscu dostać ,jedyna wada to są bardzo ciasne,jedzenie w sumie dobre ,obiady smaczne ale kolacje i śniadania małe porcje ,kuracjusze zazwyczaj dokupują jedzenia.
Baza zabiegowa profesjonalna,rehabilitanci sympatyczni i służa dobra radą,
polecam masażystę Julka jest rewelacyjny w swojej profesji :D fachowiec :D .....fatalny jest basen do gimnastyki grupowej ale czasami udaje sie skorzystać z basenu w SPA gdzie już inna bajka....W sumie pobyt uważam za udany i jak towarzystwo się zgra to można wykorzystać przyjemne z pożytecznym.
Pozdrawiam kuracjuszy z turnusu z dnia 28.11-21.11.2013 :D szczególne wija78.......pozdrówka :)
kuracjuszka323
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Wkradła się pomyła :D :D :D pozdrowienia dla turnusu od dn.28.11-21.12.2013...Wesołych i Radosnych Świąt oraz Dosiego Roku :D
lm13
Na forum od: 25 lis 2013 13:53

Post autor: lm13 »

Kuracjuszka 323 opisz dlaczego basen do gimnastyki grupowej" jest fatalny" ( brudna woda, mała powierzchnia ?). Czy w jedynkach też jest łazienka czy wspólna z innym pokojem? A jakie są dwójki ?
Jak wygląda wizyta u lekarza? Czy narzuca zabiegi czy można coś sugerować?
Pozdrawiam.
kuracjuszka323
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

odp....basen do gimnastyki grupowej jest bardzo mały ,woda niezbyt czysta (możliwe że rzadko wymieniana)i zapach nie przyjemny,odstraszający,
jedynki są z łazienkami a reszta pokoi da się mieszkać.....w sumie wystarszające do zamieszkania,,,,dobrze wziąść swoje ręczniki bo tylko raz sa wymieniane.
Co do zabiegów to przydzielane śa przez lekarza prowadzącego ale można zasegerować zabieg ja tak zrobiłam i dostałam bez proglemu.
Basen i ćwiczenia ma kazdy a reszta zabiegów inwidualnie od potrzeb zdrowotnych kuracjusza.....Życzę owocnego pobytu ;-))
lm13

Bardzo dziękuje za wyczerpujące :) informacje. Mam nadzieję, że pobyt będzie owocny ;).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wija78
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2013 12:14

Post autor: wija78 »

W moim pokoju akurat przez pierwsze dni biegały myszy ale 5 łapek zrobiło swoje :D Ja akurat spałem w dużej trójce i na początku było zimno zanim się nagrzało. Z łazienki dalej brzydko pachnie. Taki urok myśmy sobie załatwili płyn do wc i było lepiej a koleżanki nawet miały swoje kostki wc. Łóżko dla mnie było wygodne ale inne materace zarwane. Pokój sprzątają co 3 dni a wymiana reczników w połowie turnusu. Jedzenie zjadliwe ale dla mnie mało trzeba było podjadać a i tak schudlem 4kg tak jak inni. Fasolka była 3 razy w tygodniu w różnych postaciach do tego grochówka, kapusniak i gołąbek z kapusty i tak przez ponad 3 tyg. Ale były gazy... He. Najlepszy był chleb 2 rodzaje, ciemny i jasny. Co do basenu to masakra! Mały i smierdzacy. Byłem na nim 3 razy później tylko zbierałem podpisy na karcie zabiegów. Ćwiczenia są tylko na " sztukę" , małe salki, rowerki zepsute może jeden działa, steper ok. Hydromasaże, borowina, prądy ok. Mało personelu czyli fizykoterapeutow- biedna Aga, spoko laska próbuje wszystkim chorym naraz pomóc. Internet najlepiej działa z gniazdka po kablu, wi-fi tragedia oczywiście w klinice młodośći dla "niemców" działa. Czasem łapie wi-fi na czerwonych kanapach a także przed wejściem na schodach przy popiołce. Aha UWAGA na te schody przed wejściem głównym są bardzo, bardzo śliskie!!! Codziennie o 14.30 z przed budynku odjeżdża darmowy bus do centrum swieradowa i potem wraca za 2,5 h. Można wybrać się piechotą przez góry tj 45 min fajnego podejścia. Aha śniadanie o 7.15 to sobie nie pospicie... Na czerwonych kanapach mieszka kot właścicieli, nie lubi być glaskany, lubi bardzo podrapać i pogryźć, byłem kilkakrotnie świadkiem . Aha w pierwszym dniu jest wielki chaos i bałagan, przydałaby się mapa, czysty labirynt. Życzę miłego pobytu... Pozdrawiam wszystkich kuracjuszy z turnusu od 28.11.13- 21.12.13.
8-)
Awatar użytkownika
wija78
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2013 12:14

Post autor: wija78 »

Aha zapomniałem jeszcze napisać że będziecie mieli obowiązkowo 1 spotkanie z dietetyczką , 2 spotkania z panem od BHP i najlepsze 10 spotkań z psychologiem. No i zapomniałem o najważniejszym: wieczorek taneczny jest zawsze w poniedziałek od 19.30 do 21.45 potem przychodzi piguła zapala światło i mówi wszystkim dobranoc... :mrgreen:
kuracjuszka323
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Hej...co do wieczorków to faktycznie kończą się odwiedzinami piguły ale z tego co się orientuje w sanatoriach tak bywa i czas powrotów do pokoi o godz.22-ej
zapewne chodzi o personel nocny by mieć tzn ciszę nocna ..Bywają tam ludzie dorośli więc każdy odpowiada za siebie ,niestety taki wypoczynek i rehabilitację
funduje nam Zus więc nie ma co narzekać...zapomnieć o proglemach dnia codziennego i cieszyć się "wczasami" za afriko.;-)))połaczyc przyjemne z pożytecznym....
:) a kotek z czerwonych foteli wcale a wcale nie jest taki grożny a tym bardziej agresywny,często się z nim bawiłam a jego pokazywanie pazurków uważałam za zabawę.. :D to taka maskotka tego ośrodka no chyba że nie lubi się kotów a woli psiaki. :D :D :D ...
Pobyt w tym ośrodku w okresie wiosennym ,letnim czy jesiennym zapewne dostarcza kuracjuszom o wiele więcej atrakcji i spędzenia miłych chwil (oczywiście poza zabiegami) chodz nic tak nie wkurza jak popołudniowe spotkania z obowiązkowej listy zabiegowej....pozdrówka..;-)
lm13

O ludzie mogłam już tu nie zaglądać :shock: wija78 co Ty wypisujesz to chyba żarty :roll: myszy w pokoju, zarwane materace, śmierdzące łazienki i basen nie do ćwiczeń ( na który tak liczyłam). A na obrazku tak ładnie wszystko wygląda. A co z krioterapią ?
kuracjuszka323
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam im13....nie ma co się przerażać 8-) ile komentarzy tyle opini,najlepiej ocenisz sama jak będziesz na miejscu w ośrodku
Ja oceniam w sumie na plus a chętnie poczytam Twoją opinie po powrocie :) Ważne by rehabilitacja pomogła i zostały fajne wspomnienia.
ps....z jednych z pokoi faktycznie baraszkowały myszy,widziałam zastawione pułapki a co do kriokomory to nie korzystałam ale znajomi chętnie i pozytywnie oceniali....Zabieg w krio jest po obiedzie tzn po 13 godz. poprzedzone badaniem ciśnienia wiec jezeli nie masz z nim proglemu i będziesz chciała to lekarz zaleci.
Miłego pobytu życzę i pozdrawiam...
ODPOWIEDZ