Czerniawa Zdrój - Centrum Rehabilitacyjne

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2014 10:45
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Czerniawa Zdrój - Centrum Rehabilitacyjne

Post autor: Kaja1978 »

Jeżeli ktoś wybiera sie do sanatorium w Czerniawie Zdrój, a chciałby dowiedziec sie coś na temat organizacji, zabiegów i innych ciekawych rzeczy, to z chęcia odpowiem. Najlepiej na GG 25351684 lub mail:ak_[email].pl (najlepiej w tytule napisac sanatorium wtedy mi nie umknie ta wiadomośc :) )

Pozdrawiam,
Kaja
forumowicz

Re: Czerniawa Zdrój - Centrum Rehabilitacyjne

Post autor: forumowicz »

Witaj Kaja :) fajnie by było gdybys zamieściła wiedzę na temat ośrodka tutaj .Gro ludków szuka informacji własnie w tym miejscu.
Pozdrawiam miłego dnia :) :kwiat:
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Strasznie dużo pisania ale wiem, że kazda informacja jest na wagę złota bo prawda jest taka, że przed moim wyjazdem sama szukałam jakieś informacje. W dniu przyjazdu do centrum rehabilitacyjnego w Czerniawie na Spadzistej możecie przyjechał o godzinie która Wam odpowiada.
1. Nie ma ustalonej godziny do której trzeba sie zameldować. Kierujecie sie w Czerniawie w stronę dużego kompleksu na górce. Budynek jest widoczny chociażby z powodu swojego żółtego koloru. Do budynku są 2 wejścia. Wchodzicie od strony Kliniki Młodości i tam na recepcji dokonujecie zakwaterowania. Pamiętajcie o zabraniu zawiadomienia z ZUS dotyczącego pobytu w sanatorium.
2.W budynku jest internet wi-fi, który ponoć słabo odbiera. Jest na to antidotum. Można wypożyczyć w recepcji kabel i za pomocą niego podpiąc się do internetu. Wtedy działa bez zarzutu. Koszt wypożyczenia - 5 zł. Gdybym wiedziała o takiej opcji, to zabrałabym ze sobą taki kabel do podłaczenia. Musi byc przynajmniej 6 m (?). Gniazdko, przynajmniej w moim pokoju, znajduje się za telewizorem, więc do łózka mam kawałek, a ja lubię siedzieć w łóżku i szperać w necie.
3. W dniu przyjazdu są tzw. pomiary - czyli mierzenie rąk, wywiad z fizjoterapeutą, wizyta u pielegniarki
4. Pokoje są w starszej części i w nowszej części budynku. Ja mieszkam w nowszej i jestem zachwycona warunkami. Pokoje są duże, łazienka spora, duzo miejsca, balkon, telewizor. W każdym pokoju są szklanki - takie z ikea. Czajnika elektrycznego nie ma w pokojach. Jest na korytarzu. Mnie to nie przeszkadza bo w każdej chwili moge wyjsc z pokoju i skorzystac z czajnika. Łóżka wygodne, posciel czysta i nie zabierajcie ze soba sterty niepotrzebnych ręczników. Ja tak zrobiłam bo ktoś napisał, ze recznik jest jeden na długi czas. Na dzień dobry dostajesz dwa ręczniki - duzy i mały. Jak ktoś potrzebuje więcej to zabiera ze sobą ale wiem, że można wymienić reczniki u Pań, które dbają o porządek. W nowszej części do pokoju dostaje sie za pomoca karty nie klucza tak jak w starszej części. Z tą karta trzeba wszędzie chodzić. Jak ktoś ma smycz i coś do czego mozna włożyc tę karte to uwierzcie bedzie wam wygodniej. Ja tak zrobiłam i sprawdziłam. Oczywiscie kazdy wie co dla niego jest dobre i wygodne.
5. w Łazience jest szuszarka. Czy jest w pokojach w starszej części - nie wiem ale sie dowiem i postaram sie dopisać.
6. Pacjentki piersiowe :) mają zajęcia na basenie. Zabierzcie czepek, klapki i dla wygody szlafrok. Ja nie zabrałam i musiałam wypożyczyć na recepcji szlafrok hotelowy za 20 zł. W pokoju przebieram się w strój, zakładam szlafrok i idę na basen. Na basenie w nowej części nie ma przebieralni z prawdziwego zdarzenia więc po zajęciach z basenu zakładam szlafrok i pędze do pokoju w którym na spokojnie się przebieram. Co do basenu w starszej części budynku równiez dopytam ale myślę, że jest podobnie.
7. Następnego dnia po przyjeżdzie jest spotkanie z lekarzem - mały wywiad, który ustala dodatkowe zajęcia oprócz tych, które ustalił fizjoterapeuta podczas spotkania pierwszego dnia na tzw. pomiarach.
8. Zajęcia sa różne - na moim przykładzie:
- zajęcia na sali ćwiczeń - grupowe i indywidualne
- basen - zajęcia grupowe
- masaż wirowy - indywidualny
- drenaż limfatyczny
- masaż BOA - indywidualny
- kapiel perełkowa
- zajęcia z psychologiem
może tez być dodatkowo - masaż suchy kręgosłupa, inhalacje i jeszcze inne o których na razie nie mam pojęcia :)
9. Zajęcia na sali ćwiczeń sa pod kontrolą fizjoterapeuty. Jest beznia, rowerek więc zabierzcie jakies wygodne buty sportowe. Koniecznie koszulki na ramiączkach, które zdają egzamin podczas autoterapii - ćwiczeń ręki. Zresztą nie tylko. KOnieczny jest strój sportowy, wygodny, nie krępujący ruchy.
10. Masaż BOA - wkladanie reki do rękawa na 15 minut, który pompuje powietrze i wypuszcza i tak przez kwadrans. Niestety jest minus tych zajęć. Z tego rękawa korzysta dużo osób, często jedna po drugiej. Kazda z nas sie poci i wkłada rękę do rekawa, który był wczesniej uzywany. Nie ma żadnej rekawicy. Dlatego najlepiej zabrac ze sobą np. flizeline lub mozna zakupic ja u pielegniarki za 1 zł.
11. na terenie ośrodka nie ma bankomatu, nie ma sklepu. Jest tylko kawiarnia/bar. Tam można kupic cos do picia i jakieś ciastka ale wiadomo, ze drożej. Sklep w Czerniawie jest jeden i bardzo słabo zaopatrzony.
12. Mozna pojechac po obiedzie do Świeradowa Zdrój. Codziennie o 14.30 wyjezdza busik do miasta oprócz niedzieli. Oczywiście wczesniej sa zapisy zeby ktoś tam wiedział jakiej pojemności busik ma zamówić dla kuracjuszy. Powrót z miasta tym samym busem ok 17.15
13. Co poniedziałek jest tzw. wieczór taneczny. Od 19.30 do 21.45. Nie ma szans na przedłużenie. Boja sie ZUS -u :)
14. W każdy weekend jest organizowana wycieczka dla kuracjuszy. W pierwszy weekend była wycieczka do Pragi. Koszt 80 zł + ok. 40 koron na metro, oczywiscie to za przejazd. Obiad w swoim zakresie. Mozna zabrac ze soba suchy prowiant. Wycieczka do Drezna - 85 zł + 10 euro, wycieczka na zamek Czocha - 22 zł przejazd + 15 bilet wstępu, do Jeleniej Góry. Nie wiem jaki koszt bo to swieża sprawa.

Ok, rozpisałam się. Jeżeli macie jakies pytania, to piszcie. Postaram sie odpowiedzieć na każdy temat zwiazany z pobytem w Czerniawie.
Moje wrażenia z pobytu tutaj sa jak najbardziej pozytywne. Jestem mile zaskoczona. Nie jestem weteranką w tej dziedzinie. Jestem zadowolona ale i tak z utesknieniem czekam na powrót do domu :)

Pozdrawiam Was ciepło :)
Kaja
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

W starej części budynku w łazienkach nie ma suszarek - dla niektórych to ważna informacja, dla mnie na pewno by była.
1. Jedzenie - niestety takie sobie, można powiedzieć, że monotonne. Mało warzyw, zero owoców, chyba, że w kompocie. Trzeba się prosić o wiele rzeczy - wieczny brak czegoś. Dostajemy szklanke kompotu i trzeba prosic sie o dolewke. Sniadanie o 7.15, obiad 13.00, kolacja 17.30
2. Zabiegi są do godziny 15.00
3. Pamiętajcie, że Wasze zdrowie, samopoczucie jest najwazniejsze i mimo wszystko pilnujcie wszystkiego co wokół się dzieje. Ja miałam kapiel perełkową i do wanny była napuszczona ciepła woda, która w trakcie kapieli jeszcze sie nagrzała. Kiedy wyszłam z wanny, czułam się słabo i kręciło mi sie w głowie. Okazało sie, że pacjentki piersiowe nie mogą moczyć się w gorącej wodzie. Tego mi nie powiedziała Pani z tej działki, tylko dopiero rehabilitant.

Znowu coś mi się przypomniało :) Teraz postaram się pisać na bieżąco.

Pozdrawiam,
Kajka
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Niektórzy pacjenci mają krioterapie. Ten zabieg trwa do 3 minut w temp -160 stopni. Potrzebne są długie skarpetki - a'la podkolanówki, bawełniane spodenki - czym krótsze tym lepiej, rekawiczki, czapka lub opaska, bawełniana koszulka. Można zakupić potrzebne rzeczy - opaska, skarpetki, rekawiczki w automacie. Nie wiem jaki jest koszt bo nie korzystałam z tego ale wiem, ze czepek jest najtanszy w automacie, a kosztował mnie 7 zł.

Kaja
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

mała korekta ... haha, jednak reczniki są wymieniane raz na cały pobyt w sanatorium - w połowie turnusu :)
becia68
Na forum od: 16 sty 2014 22:15
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: becia68 »

Witam bardzo serdecznie.
Ja mam skierowanie na rehabilitacje leczniczą w ramach prewencji ZUS na turnus od 24 marca-16 kwietnia.Jestem po operacji kręgosłupa szyjnego(12.08.2013)mam wstawione dwa implanty.Chciałabym spędzić go z mężem za Niego oczywiście odpłata.Mąż jest chory na raka, obecnie bierze chemię.Moje pytanie czy nie ma z tym problemu,że druga osoba prywatnie i jaki byłby koszt całego pobytu.Będe bardzo wdzięczna za podpytanie.
Pozdrawiam Beata
Kaja1978
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam,
Nie ma problemu pod warunkiem, ze Pani mąż bedzie na cały pobyt Pani turnusu. Koszt prywatnego pobytu jest spory - moja wiedza, to 99 zł za noc bez wyżywienia. Nie wiem ile kosztuje śniadanie i kolacja ale wiem, że sam obiad to koszt 20 zł. Oczywiście dopytam się w tej kwestii i na pewno odpisze. Nie myślała Pani o załatwieniu dla męża sanatorium w Czerniawie?

Pozdrawiam,
Kaja
ODPOWIEDZ