Potrzebuję Waszej Pomocy!

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
persefona
Na forum od: 06 lut 2010 18:15

Potrzebuję Waszej Pomocy!

Post autor: persefona »

Hej Wam wszystkim! :)
W zeszłym roku jesienią moja mama trafiła do szpitala, poczuła się źle z dnia na dzień, zaczęła oddawać krew z moczem. Na początku myślała, że to może jakieś kamienie na nerkach, nigdy żadnego problemu z nerkami nie miała. Kiedy trafiła do szpitala lekarze stwierdzili raka. Sytuacja była o tyle ciężka, że rak był wielkości nerki i do tego złośliwy. Cała nerka musiała być usunięta, lekarze nie dawali mamie szans na przeżycie, ale udało się! I jak na razie nie ma żadnych przerzutów i oby nie było. Jednak stan psychiczny mojej mamy jest kiepski, tym bardziej, że pewna kobieta, która razem z moją mamą leżała na sali umarła na jej oczach i to w nie miłych okolicznościach. Na dodatek po tak cieżkiej oparcji mama straciła siły, teraz jest na zwolnieniu lekarskim i czeka na przyznanie renty. Zmaga się z depresją. Chciałam jakoś pomóc mamie i razem z rodzeństwem wysłać ją do jakiegoś sanatorium, jednak nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy takim wyborze. Dlatego zwracam się z prośbą do Was! Jeżeli moglibyście coś zarekomendować dla osoby w średnim wieku, po ciężkiej operacji usunięcia raka, z depresją (mama cierpi również na alergię i ma żylaki), bardzo proszę piszcie! Wiem tylko, że sanatorium musi być w jakiejś górskiej okolicy, bo mama wprost uwielbia góry! Za wszystkie ewentualne odpowiedzi serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam!
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 gru 2008 16:15

Re: Potrzebuję Waszej Pomocy!

Post autor: Grzegorz »

Smutno czyta się o takich sprawach. Ale dobre w tym wszystkim jest to, że czasem człowiek wygrywa z rakiem.
Nie wiem co polecić ale zastanawiam się, czy twoja mama naprawdę chciałaby być gdzieś wywieziona? Może bardziej jej zależy teraz na przebywaniu z rodziną? Nie wiem, może jestem w błędzie. Są chyba jakieś sanatoria leczące zdrowie psychiczne depresje i takie tam (nie mylić z wariatkowem) ale czy ZUS na to wysyła to nie wiem. Pewnie trzeba wykupić sobie prywatny wyjazd. A jeśli prywatny, to masz pełną dowolność - płacisz - wymagasz i masz. Możesz rezerwować pokój, wykupić zabiegi, pojechać zimą czy latem. Tu nie ma przeszkód z tego co się orientuję.
Zdrowia życzę tobie i mamie i powodzenia!
persefona
Na forum od: 06 lut 2010 18:15

Post autor: persefona »

Właśnie sęk w tym, że stan zdrowia mamy w domu się nie poprawia, po pierwsze moja mama jest pracoholiczką, ma teraz za dużo wolnego czasu, a jak człowiek ma za dużo wolnego czasu to myśli, a jak myśli to wariuje. Wydaje mi się, że przydałoby się jej gdzieś wyjechać, oderwać się od wszystkiego, poznać nowych ludzi, w podobnym stanie. Myśle, że coś takiego pomaga. A poza tym sytuacja jest też taka, że od roku z moimi rodzicami zamieszkała babcia (mama mojej mamy), babcia ma już swój wiek i daje popalić mamie, która swoją drogą za bardzo się wszystkim przejmuje. Co do tego, że ZUS takiego wyjazdu nie pokryje, to jestem w pełni świadoma. Z rodzeństwem planujemy zorganizować dla mamy taki wyjazd z własnej kieszeni, byleby tylko mogła wyjechać jak najdalej od domu i od problemów. Mama zrobiła się trochę zamknięta w sobie, przydałoby się jej wyjść do ludzi.
Rzućcie tylko propozycjami, łatwiej będzie mi przeglądać jakieś konkretne oferty, aniżeli błądzić w gąszczu ogłoszeń ;)
Pozdrawiam ponownie i czekam na propozycje!
tenia53
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 lis 2009 19:15

Post autor: tenia53 »

Witam, wydaje mi się że za wcześnie jest na samodzielny wybór ewentualnego uzdrowiska po tak ciężkiej chorobie. Powinnaś przede wszystkim porozmawiać z lekarzem specjalistą, który opiekuje się mamą ażeby wskazał odpowiednie miejsce do kuracji, jeżeli w ogóle po tak krótkim czasie można korzystać z zabiegów, czy nawet zmiany klimatu!!!.
Poza tym wydaje mi się, że mama Twoja dużo lepiej czuła by się wyjeżdżając z osobą bliską, do której ma zaufanie. A może na miejscu pomóc jej znaleźć jakieś zajęcie i pomóc wyjść z domu.
Co do sanatorium to wiem, że w Mosznej (woj. opolskie) osoby z problemami typu depresje,nerwice doskonale się czują i pod okiem m.in. psychologów dochodzą do siebie. Ale tam najlepiej wybrać się dopiero wiosną, jest pięknie.
Pozdrawiam i życzę Twojej mamie dużo zdrowia.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Witam! Mam przyjaciółkę w podobnej sytuacji więc trochę na ten temat wiem. Guz miał 11 cm- operacja koniec kwietnia. Chciała pojechać do sanatorium ale fundusz odpisał że po raku piersi pojechać można po roku , po raku nerki po 5 latach. Zmiana klimatu -silne bodźce nie są wskazane. Nie można brać żadnych zabiegów tylko basen. Aby nie kusić losu radziłabym wyjazd gdzieś w niedalekiej odległości a jeśli góry to te niższe /poczytaj w internecie aby klimat był bodźcowo łagodny/ a może skontaktuj się sama z lekarzem? My tez kochamy góry ale mamy te same obiekcje i pewnie wyjazd będzie do Ciechocinka bo zmiana otoczenia wierzę że jest konieczna . Pozdrawiam i życzę mamie zdrowia a Wam obu dużo siły. Wierz mi wiem o czym pisałaś.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

I jeszcze polecałabym Ustroń poczytaj na stronie. Jest tam pięknie
brydzia
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 10 lis 2009 22:43

Post autor: brydzia »

Witam-Nałęczów,jest pięknie,cicho,ośrodek Związku Nauczycielstwa Polskiego.
Moja mama tam była 6 mcy po amputacji piersi-oczywiście prywatnie, bo ze ZNP nie ma nic wspólnego.
Łagodny klimat, z dala od ruchu miejskiego/zresztą Nałęczów to nie metropolia/
Mamy tel. do nich-jeśli sie zdecydujesz, napisz na priv.
Pozdrawiam.

PS.są spotkania z psychologiem!!!!
Awatar użytkownika
lenasto
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 sty 2016 20:01
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: lenasto »

Witam :)
Mam pytanie.....może ktoś zna temat....
Czy można wyjechać do sanatorium lub turnus rehabilitacyjny z opiekunem?
Jakie trzeba spełniać warunki?
Do kogo się udać?
Dziękuję za jakąś podpowiedz :kwiat:
Awatar użytkownika
Jasmina55
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 cze 2014 16:26
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Jasmina55 »

Witam.
Do sanatorium z NFZ można wyjechać z opiekunem,ale opiekun też ze oddanym w tym samym czasie wnioskiem albo jako pełnopłatny.
Kiedyś było można pojechać na turnus rehabilitacyjny jako opiekun z PROFON i dostać dofinansowanie.Nie wiem jak jest w tym roku, bo jest coraz mniej pieniędzy. U nas jeszcze nic nie
przyznawali, zawsze czekamy do kwietnia.
Awatar użytkownika
lenasto
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 sty 2016 20:01
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: lenasto »

Dziękuję :kwiat: .....już troszkę rozjaśnia się moja wiedza ....a właściwie jej brak :oops:
ODPOWIEDZ