Domowa zielarnia
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Re: Domowa zielarnia
Może tak być. Tylko się zastanawiam, w którą stronę ta przemiana nastąpi? Z ogrzycy w księżniczkę czy całkiem na odwrót.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Czarodziej
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2019 13:11
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 5
no lekarz zabronił...mogę tylko....białe wina i czystą wódkęNutka pisze: 28 kwie 2023 08:07 Weź Ty się Czarusiu trzymaj z daleka od procentów, bo jak się po nich uruchomisz, to już nikogo do głosu
nie dopuściszJak kataryna jaka
![]()
A co z tym barwinkiem, bo ja to mam, ale jako coś ozdobnego traktuję
![]()
zaraz zaraz...co ja? spożywać kazałem czy jak???
Felice straszy
ja wolę inne określenie...FIOŁEK CZAROWNIKA
ciekawostka z netu -"Uwaga: poza wielkim działaniem magicznym „fiołek czarownika” ma także swoje mroczne oblicze. Roślina ta jest bowiem trująca i jej samodzielne spożywanie czy to w postaci surowej, czy jako napar może skończyć się tragicznie. "
dziwny opis...nie rozumiem..."samodzielne spożywanie.."a jak z innymi to jak?? nie truje??
- Czarodziej
- Super Kuracjusz

myślę, że odwrotnie niż na odwrót, ktokolwiek by nie pomyślałKleinehexe pisze: 28 kwie 2023 09:11Może tak być. Tylko się zastanawiam, w którą stronę ta przemiana nastąpi? Z ogrzycy w księżniczkę czy całkiem na odwrót.![]()
![]()
![]()
ważne że
- Czarodziej
- Super Kuracjusz

Kleinehexe pisze: 28 kwie 2023 09:26 Jest wiele roślin, które mają jednocześnie właściwości lecznicze i trujące. Co do barwinka to właśnie w medycynie ludowej był, a być może przez niektórych nadal jest, stosowany, mimo, że znajduje na liście "roślin zakazanych". Podobnie jest z wrotyczem. Dopuszczony jest do użytku wyłącznie zewnętrznego, a wielu ludzi stosuje też wewnętrznie i żyje. Niektórzy twierdzą, że nawet zrywać go trzeba w rękawiczkach.![]()
Cóż, nikt nikogo do niczego nie zmusza, każdy stosuje medycynę niekonwencjonalną na własne ryzyko.
zapewne każdy z nas ma w ogrodzie bardziej trucicielskie rośliny...i nawet o tym nie wie...
- Czarodziej
- Super Kuracjusz

wystarczy mieć wokół swego siedliska,
by "magiczne" właściwości mogły zadziałać...
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Podziękował: 29 razy
- Podziękowano: 6 razy
Nigdy się w to nie zagłębiałam dlatego zapytałam o ten barwinek, teraz rozumiem .
Nie znam się na tym, ale nie tak dawno czytałam jakiś artykuł na temat roślin,
jakimi się otaczać, a jakich unikać. Zapamiętałam tylko, że wierzby nie powinnyśmy sadzić na podwórku,
bo oznacza smutek, łzy .... to samo z tujami
Reszta z tego mądrego artykułu uciekła mi z głowy
A takie rośliny o działaniu trującym,to też mam w zasięgu ręki
Nigdy nie wiadomo, co człowiekowi będzie potrzebne w walce z wrogiem
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Należy zastanowić się gdzie ją posadzić ponieważ szybko rośnie i rozprzestrzenia się .
Nawiązując do tych niebezpiecznych roślin to przestrzegam : naparstnica - piękna i niebezpieczna i szybko eliminuje się z organizmu
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Tuje, zresztą też są trujące, bo zawierają tujon, występujący także w olejku eterycznym m.in. piołunu, bylicy pospolitej, wrotyczu pospolitego oraz szałwi, którą myślę, że wszyscy znają, a nawet spożywają. Wszystko zależy od ilości.
Szałwię też się uważa za magiczną roślinę, używaną do rytuałów oczyszczania.