Domowa zielarnia

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Domowa zielarnia

Post autor: Kleinehexe »

Jakże przyjemny o tej porze roku może być spacer starą aleją akacjową. Tam zawsze odczuwam wyjątkową energię, ale teraz gdy robinia kwitnie i rozsiewa piękną woń, a pszczoły, uwijające się przy pracy, głośno brzęczą, ma szczególną moc. :serce: :serce:
Nie zbierałam kwiatów, bo stare drzewa są olbrzymie i nie ma opcji sięgnąć, ale może ktoś będzie miał okazję iochotę to może skosztować kwiatów robinii akacjowej, które jako jedyna część tej rośliny nie są trujące, a posiadają właściwości lecznicze.
Działanie fitofarmakologiczne: przede wszystkim moczopędne, rozkurczowe na mięśnie gładkie układu moczowego i pokarmowego; uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwagregacyjne, rozszerzające naczynia, poprawiające krążenie krwi. Wzmagające wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorku sodu i kwasu moczowego. Surowiec w postaci mocnych naparów i nalewki może obniżać ciśnienie krwi i działać uspokajająco na układ nerwowy wegetatywny i ośrodkowy.
Wskazania: skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, kamica moczowa, dna moczanowa, reumatyzm, choroby skóry na tle wadliwej przemiany materii i zatruć ksenobiotykami; choroba wieńcowa, kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych; osłabienie kobiet po porodzie, nadciśnienie. W dawnej medycynie również w leczeniu stanów skurczowych i nieżytów przewodu pokarmowego i chorób gorączkowych.

Zewnętrznie: stany zapalne spojówek i naczyniówki, przemęczenie oczu – okłady z naparu. Do okładów i przemywania skóry podrażnionej, uszkodzonej zabiegami kosmetycznymi, suchej i skłonnej do teleangiektazji oraz trądziku różowatego.
hajduczeknaturalnie.pl

Kwiaty robinii można suszyć na napary, można z nich zrobić syrop, nalewkę, konfiturę, a także jeść na surowo. :D
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kolejny piękny, ciepły dzień za nami. :D Dobry czas na zbieranie ziół. Po raz kolejny wybrałam się więc po kwiaty czarnego bzu, a że przez większą część dnia biegałam w jednoczęściowym stroju kąpielowym, to sobie wymyśliłam, że założę tylko przewiewne spodnie, kapelusz i polecę tak do lasu. :oops: Dodatkowym bodźcem do podjęcia takiej decyzji, było też to, że po powrocie będę mogła szybko wskoczyć pod ogrodowy prysznic, by nie tylko się odświeżyć, ale zmyć ewentualnych, chodzących po mnie pasażerów na gapę. :o :twisted: Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie bardzo aktywne komary, które dopadły moich odkrytych pleców z ogromną pasją i zacięciem. :evil: Ściachały mnie dziady, a właściwie baby, okropecznie. :roll: :lol: Po co jednak to wszystko opisuję? :? Ano po to, by polecić pewną wspaniałą maść na bazie ziół do kupienia w aptekach. 8-) Chodzi o maść arnikową, którą od lat stosuję na siniaki, do których mam dużą skłonność, lekkie oparzenia, ale też na ukąszenia owadów. Bardzo szybko niweluje swędzenie i obrzęk w miejscu poboru krwi przez "wampirzycę". ;) Osobiście używam maść firmę na literę E, która ma w składzie tylko trzy substancje. Dodam, że po dzisiejszym kontakcie z leśną fauną nie ma już śladu. :o :D
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale przecież ja tam nie dla śmiechu łażę Zagubiony, tylko dla pożytku. :D
A pożytek jest w postaci 4 litrów syropu z kwiatów bzu, słoika suszu, a kolejna partia już schnie. Plcuszki też były i jeszcze będą, bo jeszcze zamierzam w krzaczory łazić ;) :lol: , więc już tych złośliwych bab mi nie posyłaj, bo i tak się ich nie boję. :twisted:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Chciałam zaprosić na placuszki z kwiatami bzu, może by się bardzo przydały dla osłody życia, ale obawiam się, że to za mało...
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co roku robię nalewkę ale z zielonych orzechów. Niedługo przyjdzie ten odpowiedni moment, trzeba pilnować, by nie przegapić właściwej chwili. Orzechy muszą być już spore, ale jeszcze miękkie, łatwe do krojenia, jasne w środku. Moim zdaniem to najlepsza metoda na dolegliwości rzołądkowe typu zatrucie pokarmowe, czy tzw. jelitówka (plus węgiel aktywowany). Stosuję także profilaktycznie będąc w miejscach, gdzie flora bakteryjna jest odmienna od naszej, by żadne zemsty nie dopadły. Bez niej nie ruszam w drogę :mrgreen:
Z liści nie robiłam, czy ma podobne działanie?🤔
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Z liści nie robiłam, czy ma podobne działanie?🤔
Nie dostałam odpowiedzi od autora, to sama poszukałam i rzeczywiście liście orzecha włoskiego mają podobne właściwości co jego owoce, jednak owoc ma szersze i mocniejsze działanie, także zostanę przy nalewczce z owoców orzecha, które u jednych moich dostawców już są dobre i przyjadą w weekend, a u drugich jeszcze chwilę i będą dobre do obróbki. Także pilnujcie by nie przegapić tego właściwego momentu, żeby pozyskać ten cenny materiał. :D
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Owoce świdośliwy zawierają cenne dla zdrowia antocyjany, związki mineralne, witaminy z grup B oraz A i C, białko i błonnik pokarmowy. Liczne badania naukowe sugerują, że zawarte w owocach świdośliwy cyjanidyna i jej glikozydy to biologicznie aktywne związki, które:
- wykazują właściwości  przeciwutleniające, chroniące organizm przed tak zwanym stresem oksydacyjnym poprzez wymiatanie wolnych rodników,
- wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe,
- regulują ciśnienie krwi,
- hamują rozwój bakterii chorobotwórczych,
- obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto antocyjany ograniczają tworzenie się zakrzepów poprzez zwiększenie w tkankach naczyń krwionośnych aktywności prostacyklin. Chronią one naczynia krwionośne przed kruchością, a także stymulują produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej w procesie widzenia.
Źridło: wikirose.pl
Moje świdośliwy są jeszcze malutkie więc nie owocują, ale już wiosną wypatrzyłam kwitnące świdośliwy w lesie, a wczoraj byłam na zbiorach. :D Część owoców już się maceruje, cześć poszła na muffiny, reszta będzie do zjedzenia na surowo z naleśnikami.😋
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Nie wiedziałam , że takie owoce są
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bibi2, ja też długo żyłam w tej niewiedzy, aż mnie ten pan :serce: oświecił :D
https://youtu.be/MowjxgQ1zAE
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Orzeszki przyjechały i już się macerują. :D Myślę, że to ostotni moment na zbiór zielonego orzecha.
W zamian dobrodziei ugościłam obiadkiem, deserem na bazie własnoręcznie zbieranych jagód i malin oraz kolacją, a wszystko okraszone napitkiem różnorakim własnego wyrobu od nalewki miętowej, przez pigwówkę i wódeczkę zaprawioną świdośliwą, a na jarzębiaczku kończąc. 8-) :lol: Upał nie był przeszkodą, bo w strefie relaksu w cieniu ogrodu w ogóle nie był odczuwalny. Jak to jednak chaszcze i chabazie ratują sytuację. :D Dlatego zachęcam wszystkich nie dajcie wycinać drzew, kosić często trawników, dajmy działać naturze i bądźmy w pełni jej częścią, a będzie chciało się żyć. :serce: :serce:
Zablokowany