Wspolny wyjazd malzonkow

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2023 23:26
Podziękowano: 1 raz

Re: Wspolny wyjazd malzonkow

Post autor: Ciri »

tak, voucher to dobra sprawa. Jedziesz gdzie chcesz i kiedy chcesz. W przyszłym roku pewnie pojadę prywatnie na dwa -trzy tygodnie i planowany wydatek już głowę urywa bo raczej taniej nie będzie. Oby nie drożej. I vouchera pewnie też nie będzie. A w tą reformę to już nie wierzę , a już na pewno nie na taka skalę. Może jakieś zmiany kosmetyczne wprowadzą.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Smerfetko są sytuacje wyjątkowe i Twoja do takich należy. Mąż wymaga stałej opieki i tylko człowiek nie myślący może taki stan zanegować. Dla takich pacjentów powinny być szczególne przywileje i wysoki standard pokojów. Ucałowania dla Was i powodzenia w rehabilitacji.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Wspólny wyjazd małżonków lub partnerów

Post autor: jacky6 »

Jest jeszcze opcja pośrednia nawiązująca do sytuacji już kilkakroć opisywanych przez Felicję.
Czy kombinacja z komercją.
Po otrzymaniu standardowego skierowania z funduszu - w moim przypadku raz z ZUS-u a drugi raz z NFZ dokupywałem komercję dla lepszej połówki i lokowano nas razem w pokojach dla komercyjnych.
Polak potrafi.
Generalizując - kolonie dla kuracjuszy czyli pokoje 3 i cztero-osobowe powinny być zlikwidowane a w najgorszym przypadku przeznaczone gdyby np. dziadek z babcią chcieli zabrać z sobą dwoje wnucząt.
A bo tak...

:ugeek: Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć. Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.
:mrgreen:

I nie ma co marudzić na obecne rządy bo poprzednie nie uczyniły w kwestii uzdrowiskowej nic itd poza okradzeniem OFE.
Dla przypomnienia - mamy na forum N-S nie politykować.
A skoro Imć Darek wcina się z tematem to nie sposób nie odpowiedzieć.

Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

A ja niezmiennie twierdzę że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Gdybym miała możliwość wyjechać z mężem do sanatorium to pewnie bym z tego skorzystała i też chciała być zakwaterowana razem z mężem skoro jest taka możliwość.....ale niestety z kilku powodów nie mogę i jeżdżę do sanatorium sama i patrzę na tą sytuację z punktu widzenia sanatoryjnego singla. Przez ponad pół roku pracowałam po 11 godzin dziennie i jednocześnie opiekowałam się chorą teściową i kiedy dostałam skierowanie do sanatorium to pierwsza moja myśl była taka, że wreszcie podreperuję zdrowie (na co brakowało mi wtedy czasu), odpocznę i się wyśpię. No i co.... wylądowałam w trójce, bo wszystkie dwójki dostały małżeństwa. Pomimo że dziewczyny były naprawdę fajne nie było mowy o odpoczynku, bo o 7 rano już grał telewizor bo leciał jakiś serial, ciągłe rozmowy, telefony, ciągłe krzątanie się w dzień i w nocy, odwiedziny rodziny czy innych znajomych. Ale zaakceptowałam i pogodziłam się z tym, bo najważniejsze było dla mnie podreperowanie zdrowia. Uważam że dopóki nie będzie regulacji prawnych i jasnych wytycznych że wyjazd do sanatorium to przede wszystkim rehabilitacja, to dalej będzie tak jak jest. Nie neguję wspólnego kwaterowania małżeństw jeśli jedno z małżonków potrzebuje opieki. Moja teściowa wspomina czasy z przed 40 lat, kiedy to jeździła do sanatorium (wtedy były typowe dla cukrzyków) i jeśli trafiało się małżeństwo to pani spała z paniami, a panowie z panami i nikt nie robił z tego problemu. Tekst na recepcji był zawsze ten sam '' A państwo to przyjechali się tu leczyć, czy na wczasy''.....

Darku moralność recepcji idzie w odstawkę..... oni po prostu chcą mieć spokój.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Drogi Jacku

ŻADEN Rząd NIC nie zrobił dla LUDU i NIE ZROBI

NIKOMU NIGDY nie zależało i nie zależy na REHABILITACJI Społeczeństwa

Mojej Teściowej gdy zachorowała na CT-2 -Doktory Woleli co 1/2 roku ucinać kolejne części stopy NIŻ LECZYĆ
Skończyła na łacznie 14 AMPUTACJACH
TAK 14 x Ją Podcinali

Osobiście tez Mam Problem z Cukrzycą -Jeden Mondry -tak mondry już Chciał Ciąć

Ale okazało się ,że Kolega poprzez Kolegę -Uratowali i dzięki Bogu -Nie Kolegom Mam Nogi całe i jeszcze śmigam

Pamiętamy Kasy Chory , Bałagan , Pamietamy Kolejnych Ministrów -wiecznie Bałagan

A wystarczy obrać jeden kierunek i być konsekwentnym

Pewien Pan na Śląsku wprowadził Karty Chipowe
Fakt oskarżyli go że na tył karty wrzucił Reklamę PZU

Ale ta Karta była prekursorem tego co Dziś by Pomagało
Bo każdy Pacjent jak w innych krajach Nosiłby w tym czytniku swoją HISTORIĘ Choroby.

Dzięki tamtemu ROZWIĄZANIU Wielu By straciło nie było by aż Tyle -tylu co się obłowiło na Chorych

My tutaj przescigamy się w rozważaniach ,że ten Ma Lepiej czy tamten
Fakt nie ma i NIE BYŁO NIGDY Sprawiedliwości nawet w rozdziale Pokoi Sanatoryjnych

Są Osoby Bardzo Chore które NIGDY nie zawalczą o Swoje a są tacy Którym się Należy
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

lawenda
Dziekuję za potwierdzenie moich słów
Moralność poszła w GÓRĘ :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Dodam tylko , że Smerfetce i Marzence , z ich połówkami należą się pokoje dwuosobowe jak
przysłowiowa buda dla psa . Lawenda ma też sporo racji , bardzo ciężko jest coś wypośrodkować .
Ale powiem Wam , że widzę mnóstwo osób z balkonikami , na wózkach inwalidzkich z opiekunami czy z drugą połową i im te dwójki są naprawdę potrzebne . Pozdrawiam forumowiczów , politykę pomińmy .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Wspolny wyjazd malzonkow

Post autor: jacky6 »

Od kilku dobrych lat intensyfikuję swoją i połowicy rehabilitację pozwalającą utrzymać w dobrej kondycji stan zdrowia.
Wszystkie działania polegają na korzystaniu z zabiegów w zakładach rehabilitacji o charakterze stacjonarnym ( Puck, Łykoszyn ), w sanatoriach NFZ zarówno tych ze skierowaniem jak i komercyjnym.
Obserwacje wykazują, że znaczna część obiektów ulega mocnej modernizacji wnętrz a tym samym po unowocześnieniu przechodzi do puli komercyjnych. W kilku sanatoriach zauważyć można, że jest więcej komercyjnych aniżeli funduszowych.
Komercyjne to są dwójki, bardzo piękne, hotelowe.
Funduszowi zazdroszczą komercyjnym ich jakości wyżywienia i zakwaterowania.
Jeśli komuś naprawdę zależy na zabiegach i dobrym zakwaterowaniu ( zgodnym z oczekiwaniami ) to wystarczy wystarać się o skierowanie na RO od specjalisty i jechać do takiego ośrodka. Koszt - udział własny za zakwaterowanie i wyżywienie - około 1700 plnów za 3 tygodnie. Czas oczekiwania na realizację to nawet tylko miesiąc. NFZ refunduje zabiegi. I nawet można się zastanowić, dlaczego sanatorium NFZ kosztuje ponad 2 razy tyle co zakład rehabilitacji ?
Jak zrównywać to tym samym wprowadzić odpłatność za ZUSowskie sanatorium, bo niby to dlaczego takie uprzywilejowanie ?

Wg nie tylko mnie wkrótce przyjedzie walec i wszystko wyrówna.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:

Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jacku

Ale nie każdy się kwalifikuje na RO
Może nie każde schorzenie
A koszt 1700 zeta ?
Nie ukrywam ,że tyle płacę za pobyt z NFZ
Dopłata do pokoju np 1 Osobowego średnio 800 zeta
Dopłata do wyżywienia 21 x 40 zeta też 800
plus klimatyczne i Internet bo TV mam w Komputerze tzw Smart

Po za tym nie wygląd świadczy o Chorym Człowieku tylko to co ma w środku
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

Kleinehexe pisze: 10 lip 2023 19:36 Zgodzę się także z Wami i również już dawno pisałam, że przydział pokoi powinien być sprawiedliwy, czyli nie ma rezerwacji dwójek dla małżeństw. Jeśli małżeństwo przyjeżdża i taki pokój jest dostępny to proszę bardzo, jeżeli nie, muszą iść do wieloosobowych. Trudno, kto pierwszy ten lepszy. Nie powinno się dyskryminować singli w tej kwestii i tu nie ma nic do rozumienia.
Ale cała burza, z mojego punktu widzenia, związana jest z wypowiedziami Abstynenta666 tego typu:
czas najwyzszy ukrocic te wspolne wyjazdy
juz widze ten szczęśliwy przykladny zwiazek chyba ze maz prowadzony na smyczy i nic niema do powiedzenia
.

Może o pokoje Abstynentowi666 również chodzi, ale chyba nie tylko. Sorry, ale tak wnoszę z wpisów. Może kolega doprecyzuje swoje stanowisko. :?

PS Znów będzie, że Cię inwigiluję, a ja tylko tradycyjnie się z Tobą nie zgadzam. :lol:
Nie zamierzam juz tu sie udzielac w tym temacje ,widze ze glodnemu chleb na mysli :lol: ,kazdy ma swoja racje i niech tak pozostanie .A co do sexsu w sanatorium to ja napewno bym tego nie robil w pokoju tylko wynajol pokoj na zewnatrz ,bo chyba o to CI chodzi KLEJNE.Jak dotad takiej sytuacji nie mialem ,no ale TY nie uwierzysz .Koniec ,kropka
ODPOWIEDZ