Wspolny wyjazd malzonkow

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Gość

Re: Wspolny wyjazd malzonkow

Post autor: Gość »

No właśnie.
Wybierzmy mądrych posłów, którzy w naszym imieniu i za nasze pieniądze zatrudnią mądrych ludzi, wśród których znajdzie się kilka osób potrafiących ogarnąć chociażby temat o którym piszemy. Żeby to nie była reforma co do której większość z nas już na wstępie miała zastrzeżenia, a jej twórcy całkiem niedawno się zorientowali, że jest bublem (bo środowisko zareagowało...)
Może wtedy temat będzie można zamknąć 🤔🙂
Panie Jacku, jeśli wybierzemy wariant 2 to nie będzie sprawy. Podchodzą dowolnie dobrane dwie osoby do kontuaru i proszą o 2-kę.
Nikt nie wnika jakie są relacje między nimi.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Wspolny wyjazd malzonkow / partnerów

Post autor: Kleinehexe »

jacky6 pisze: 16 sie 2023 23:16
Hm,
a jak by się to miało do wyjazdów partnerów / partnerek LGBT ?
Już słyszę jazgot ...

:mrgreen: „Dzień dobry! Świat nie jest dla tych, którzy wcześnie wstają.
Świat należy do tych, którzy wstają szczęśliwi.”

:ugeek:

Myślę, że osobom nieheteronormatwym byłoby łatwiej dostać wspólny pokój niż parze hetero bez świstka z urzędu. Pod warunkiem, że obowiązywałyby zasady zgodnie z punktem 2.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2023 23:31 przez Kleinehexe, łącznie zmieniany 1 raz.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Gość pisze: 16 sie 2023 23:20 No właśnie.
Wybierzmy mądrych posłów, którzy w naszym imieniu i za nasze pieniądze zatrudnią mądrych ludzi, wśród których znajdzie się kilka osób potrafiących ogarnąć chociażby temat o którym piszemy. Żeby to nie była reforma co do której większość z nas już na wstępie miała zastrzeżenia, a jej twórcy całkiem niedawno się zorientowali, że jest bublem (bo środowisko zareagowało...)
Może wtedy temat będzie można zamknąć 🤔🙂
Panie Jacku, jeśli wybierzemy wariant 2 to nie będzie sprawy. Podchodzą dowolnie dobrane dwie osoby do kontuaru i proszą o 2-kę.
Nikt nie wnika jakie są relacje między nimi.
Temat to uważam, że już powinien być zakończony, bo wszystko było tu chyba już powiedziane.
Kazimierzu, obawiam, że z tymi mądrymi posłami to może być kłopot, ale nie brnę dalej, bo regulamin zabrania. :mrgreen:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

darek pisze: 16 sie 2023 21:10 Droga Bożeno

Ja Nigdy nie ukrywałem ,że TYLKO DZIĘKI Przyjaciołom Kolegom Koleżankom z Klasy JESZCZE Żyję

A że Moi Synowie poślubili Te a Nie inne Dziewczyny
To co Miałem ich rozgonić ?
Miałam już nie pisać, ale wywołana do tablicy odpowiem.
Nie mam nic do synowych, do wyboru Twoich synów. Po prostu uderzyła mnie Twoja dwulicowość. Jak coś nie jest po Twojej myśli, to krytykujesz, atakujesz. Jak coś tyczy się Ciebie, to jest OK.
Bulwersuje Cię kwaterowanie małżeństw do dwójek, rzucasz się, że ktoś tam omija system, że wykorzystuje sytuację. A zarazem tłumaczysz siebie, gdy Ty sam wykorzystujesz okazję.
Rozumiem, że jak walczy się o zdrowie, "wszystkie chwyty są dozwolone"...... ale bądźmy szczerze. Nie usprawiedliwiajmy swojego cwaniactwa, a cwaniactwo innych krytykujmy. Mierzmy siebie i innych jedną miarą.

I gwoli ścisłości. Nigdy w sanatorium nie byłam z mężem. Zawsze wyjeżdżałam jako singielka, ale nie jestem wrogiem kwaterowania małżeństw do dwójek. Chcą być razem, dobrze czuję się w swoim towarzystwie, niech będą razem. Ale tak jak Kaziu pisze..... niech to odbywa się w miarę sprawiedliwie. Kwaterowanie wedle przyjazdu.
Jestem za punktem 2..... tu się podpisuję obiema łapkami.

A to że zawsze starałam się załatwić zabiegi przed obiadem, by później mieć czas na zwiedzanie okolicy, to nie traktowanie Sanatorium jako wczasów, ale by na maksa wykorzystać wyjazd.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Podsłuchane wczoraj na przystanku autobusowym…
Dwóch panów rozmawia o życiu, jeden z nich mówi „ My z żoną mamy razem 15 tysięcy emerytury. Wyjeżdżamy razem do sanatorium. Wydajemy na wyjazd 3 tysiące i w ten sposób oszczędzamy 10 tysięcy.”(pozostałe 2 to pewnie stałe koszty).
To nie w kwestii krytyki wyjazdów, tylko taka dygresja . :o
Temat faktycznie chyba już wyczerpany.
W kwestii rozwiązań ja byłabym za takim, by leczenie sanatoryjne było tylko szpitalne. Reszta to wczasy lecznicze, gdzie za zabiegi płaci NFZ, całe koszty wyżywienia i zakwaterowania ponosimy sami. Wtedy wybór pokoi nie byłby kontrowersyjny. Płacisz i masz to za co zapłaciłeś. Standard, wielkość pokoju,jedzenie porcjowane czy szwed…
Gość

Post autor: Gość »

I już mamy podpowiedź dla przyszłych decydentów 🤔🙂.
Kończę definitywnie swą aktywność w tym temacie, mogę niechcący kogoś urazić, a tego chcę uniknąć.
Pozdrawiam, sierpniowa pogoda wymaga od niektórych z nas szczególnej ostrożności, a więc oszczędzajmy się oczekując nieco chłodniejszej aury.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Proponuję wysadzić wszystko w ...... i zacząć od początku,
będą cudowne ośrodki, które będą miały zdolność pączkowania pokoi dwuosobowych,
małżeństwa ulokowane będą w suterynach (odechce im się wyjeżdżania) a zabiegi od 5 rano ,
Chorzy ludzie będą leczyć się w szpitalach, a rehabilitacja tylko dla "zdrowych"
Baza zabiegowa na najwyższym poziomie, a do tego strefa spa - obowiązkowo !
dowóz do ośrodka specjalnymi pojazdami , żeby było sprawiedliwe to z Warszawy.
Poza tym ochrona środowiska
Tych z północy na południe i odwrotnie , jedynie wschód i zachód miałby wybór

O mateczko , nie wytrzymam :evil:

przepraszam za zgryźliwość , poniosło mnie......
(Kaziu , po raz kolejny pokazujesz klasę)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Felice pisze: 17 sie 2023 08:13 W kwestii rozwiązań ja byłabym za takim, by leczenie sanatoryjne było tylko szpitalne.
Reszta to wczasy lecznicze, gdzie za zabiegi płaci NFZ, całe koszty wyżywienia i zakwaterowania ponosimy sami. Wtedy wybór pokoi nie byłby kontrowersyjny. Płacisz i masz to za co zapłaciłeś. Standard, wielkość pokoju,jedzenie porcjowane czy szwed…

Podpisałbym się obydwoma rękami, ale...
1. Pierwsze ale to czy skierowania na uzdrowiskowe leczenie szpitalne nie byłyby wyłudzane. Opisywane były przypadki gdy lekarka dała skierowanie do szpitala kuzynce aby ta po wypisaniu ze szpitala powiatowego jechała do szpitala w uzdrowisku.
2. Drugie ale już istnieje, są to tak zwane rehabilitacje ogólnoustrojowe stacjonarne. Jest takich ośrodków coraz więcej w kraju. Ja już korzystałem trzykroć w ostatnich 5 latach. Obecnie uśredniono czasy turnusów do 3 tygodni ale można się wybrać tylko na dwa. Odpłatność za 3 tygodnie też uśredniona - ca 1700 plnów.
Szkoda, że zlikwidowano wczasy lecznicze, w latach 80tych skorzystałem z nich bodaj 4 razy.

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

To co Opisujecie w swych POSTACH
Felice i Jacek
Było by IDEALNYM rozwiązaniem.
I powróciło by do Idei Sanatorium
Gdzie była by kontynuacja leczenia
a dziś nawet pomiar ciśnienia Musi być zlecony
Nie wspominam już tutaj ze swojego podwórka ,że na oddziałach kardiologicznych nawet wykonanie ekg JEST PROBLEMEM

A co z tzw Profilem dobowym Cukrzyka
Dziś coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę i to nie koniecznie typu 1 ale tą GORSZĄ TYPU 2 spowodowaną Złym odżywianiem
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kaziu to nie jest żadna podpowiedź, decydenci mają głęboko w d. nasze zdanie w czymkolwiek. Ja napisałam co myślę w danej kwestii, mam do tego prawo. Jadąc z NFZ nawet i chcąc mieć godziwe warunki dopłacam do takiego pobytu, na szpitalnym wyjeździe było to ponad 1500 złotych.
Ostatnio wybieram taką formę jaką proponuję i widzę w kwestii rozwiązania… nocleg i wyżywienie we wybranej przeze mnie formie. Wybrałam pokój hotelowy w sanatorium , a wyżywienie we własnym zakresie. Na stołówkach sanatoryjnych wolę się nie opierać.
W tej sytuacji i tak pary mają łatwiej, bo zazwyczaj dwójki są tańsze. Ceny liczone są od pokoju, a nie od osoby.
ODPOWIEDZ