ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: Kleinehexe »

To już jest matematyka stosowana, nie ogarniam tematu. :P :lol:
A śpij, niech pójdzie na zdrowie. :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Jak będzie okazja, to Ci ją przedstawię...... szybko pojmiesz ;) .
Dziękuję i kolorowych :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To jesteśmy umówieni. ;) :D
Dobranoc :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oooooch, tylko kiedy to będzie ? :oops: .
Cześć o poranku :) , jedno śniadanko zrobione, teraz czas na moje z podstawą kakaową :lol: ...... jak się z miłych snów wybudziłaś, to zapraszam, coś się dobierze :) .
Jak już przy jedzonku jesteśmy, to niestety flaczki muszą poczekać na lepsze czasy :roll: . Wczorajszy dzień się zakałapućkał i plany jedzeniowe trzeba było diametralnie zmienić. Ale na wszystko przyjdzie pora.
Może weekend pozwoli trochę na odsapnięcie, tylko porządki trzeba przetrwać :lol: .
Miłego i spokojnego :) .
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Hej Andy,
co prawda nie do mnie skierowane zaproszenie, ale wiem , żeś człek porządny
i poczęstujesz filiżanką tego specyfiku ;)
tylko gorące poproszę :)
Odsapuj i dobrego dnia , u mnie mokro i będę w domku boczki układać
dobrego :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję i witaj Basiu :) :kwiat: ...... nie kupuję na deka, to nawet wiaderko mógłbym zrobić, a cóż dopiero filiżanka ;) :lol: .
Żeby nie było żem Krakus, to i dodatki zaserwuję 8-) ......

Obrazek ....... częstuj się i smacznego :).
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wybudziła, wybudziła i chętnie, w tak zacnym towarzystwie, Twojego trunku bogòw by skosztowała, ale na razie to reżim, tylko woda. :o Zostaw mi tam ociupinķę, to kole dwunastej siorbnę. :D

Dzień dobry wszystkim. :) :kwiat:
U mnie wieje i mży, ale "niech tam wieje, niech tam leje, ja się bawię, ja się śmieję". :lol: Słowo się rzekło, kobyłka u płotu zaraz idę marszobieg uskutecznić. :)

A tak jeszcze przy okazji zapytam, jeśli można, skąd pozyskujesz to najprawdziwsze kakao? :?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam Cię w gronie stojących pionowo :lol: ..... nawadniaj się nawadniaj, by krew lepiej krążyła :) .
Nie bój się, jak mnie nie braknie, to i dla Ciebie też starczy ;) :lol: . Wcześniej przygotowuję na parę dni taki ekstrakt, bo codziennie, to by było zbyt czasochłonne i kłopotliwe. Tak że masz jak w banku, czy to z rana, czy to w południe, czy na wieczór, a nawet w nocy mogę szybko zaserwować..... tylko powiedz pięć minut wcześniej ;) :P .
Pobiegaj też i za mnie, bo ja za niedługo będę relaksował się z wężem...... ssącym :roll: .
Dawno temu w mojej ulubionej gazecie (od jakiegoś czasu, to już nie), był artykuł poświęcony podróżnikowi, który propagował kakao bezpośrednio od rolników. Przemierzał Amerykę Południową i próbował gdzie jest najlepsze, bo nie tylko odmiana, ale też i ziemia na której rośnie ma duże znaczenie. Podróżnik ten mieszka niedaleko Krakowa dlatego zadzwoniłem, aby dowiedzieć się więcej...... i od tamtej pory kupuję u niego. Ceny nie należą nawet do średnich, ale biorąc większą partię, dostaję upusty. W tamtym roku przeglądałem net i znalazłem wiele ofert z tym produktem. Zainteresowała mnie jedna z wielu, gdzie sprzedająca oferowała kakao z różnych krajów z różnych kontynentów. Po rozmowie zakupiłem większą partię, bo cena za nie była znacznie niższa (w przeliczeniu na kg) i oczywiście jak na Krakusa przystało z rabatem :lol: z dodatkowo darmowymi próbkami. Mogłem spróbować nie otwierając dużego opakowania i moimi wrażeniami podzieliłem się na wcześniejszych stronach. U niej kakao jest w różnych postaciach, od lekko obrobionego do spożycia na surowo tzw. nibsy kakaowe, po przetworzone do zaparzania granulki czy 2-3 cm. płatki.
Zostało mi do spróbowania z Peru, Sierra Leone i Ugandy. Po degustacji będę się dzielił swoim smakiem :) .
Czy usatysfakcjonowałem Cię ? ;) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak, bardzo dziękuję, usatysfakcjonowałyś, choć zawsze pozostaje pewien głód wiedzy. :D
Co to znaczy ta "nawet nie średnia cena"? Czy mógłbyś przybliżyć dla orientacji? :?
Patrzyłam już kiedyś w Internetach na oferty prawdziwego kakao, ale że kompletnie nie mam w tej dziedzinie doświadczenia, to nie mogłam się zdecydować. Ostatnio popijam kawę z dodatkiem kakao, ale takiego wiesz, sklepowego, a chciałabym podnieść walory smakowe, a przede wszystkim zdrowotne. Trochę zniechęca mnie ta obróbka, jak sam pisałeś, jest z tym trochę ceregieli. Znalazłam w sklepie internetowym znanej podróżniczki kakao peruwiańskie w wersji sproszkowanej. Opis jest zachęcający, ale tak jakoś nie zdecydowałam się, bo może powinnam jednak kupić takie ceremonialne? Choć do kawy to nie wiem czy się da użyć? Co myślisz o tym? :? :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Za 800 g = 249,- ...... a jeszcze ze trzy lata temu poniżej 150,-
"Skład: nieodtłuszczona masa kakaowa 100%
masa netto : 800g
kraj pochodzenia ziaren kakao: Peru
rodzaj ziaren: Criollo
1 sztaba Prawdziwego Kakao umożliwia przyrządzenie ok. 26 litrów napoju, została wykonana z najwyższej jakości ziaren z lasu deszczowego Amazonii.
Sztaba pakowana jest próżniowo.
Jest to najwyższej jakości nieodtłuszczone kakao znacząco różniące się od znanego powszechnie proszku kakaowego
Kakao w pełnej formie jest niezwykle zdrowe, a także pozytywnie wpływa na samopoczucie
Sztabka kakao służy do przygotowania tłustego napoju kakaowego o cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych
Prawdziwe Kakao zwiększa produkcję krwi, uzupełnia minerały, dzięki ich łatwej przyswajalności, ma korzystne działanie na serce i mózg, a przede wszystkim znacząco poprawia nastrój!

Wartości odżywcze i energetyczne
Wartość odżywcza produktu na 100 g produktu
Wartość energetyczna 2689 kJ/652 kcal
Tłuszcze 59,64 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 36,64 g
Węglowodany 8,7 g
– w tym cukry 1,0 g
Błonnik 14,7 g
Białko 12,76 g
Sól 0,008 g

Składniki odżywcze produktu 100 g produktu zawiera
Fosfor 523,7 mg
Żelazo 4,69 mg
Magnez 289,56 mg
Potas 725,61 mg
Mangan 3,1 mg
Cynk 5,42 mg "

Podałem Ci dane pochodzące ze sklepu i ja tam kupuję, ale jak wcześniej napisałem, próbuję z innej manufaktury i gdzie jest tańsze, choć nie wszystkie. Na razie mam zapas, to w tym roku na pewno nie będzie zakupów.
W tej drugiej są o ciężarze 100, 250, 500 i 1000g w cenie od 200,- do 330,- kg. w zależności od kraju. Za kg. wychodzi najtaniej.
Zdecydowanie nie polecam Ci sproszkowanego, bo może być odtłuszczone i nie będzie tego smaku, a także wartości odżywczych. To sklepowe porównaj z danymi z opakowania :roll: . Nie wszyscy podają składniki odżywcze i wartości energetyczne, a powinni moim zdaniem. Wtedy wiemy czy nie są podrabiane. Jak wcześniej pisałem, są dwie szkoły. Jedni gotuję przez dłuższy czas, a drudzy rozpuszczają w gorącym płynie. Tak że od Ciebie zależy ile poświęcisz czasu na przygotowanie..... do kawy tylko wrzucisz i pomieszasz. Na pewno jak się je dłużej gotuje, to aromat przechodzi na całe mieszkanie i bardziej się czuje pijąc go.
Ceremonialne jak najbardziej nadaje się do kawy (ścierasz na tarce lub nożem odłupujesz albo kupujesz w kawałkach czy krążkach), a jeszcze lepiej, przynajmniej u mnie z mlekiem wiejskim...... wybór należy już do Ciebie.
Na PW podałem Ci nazwę tej drugiej manufaktury, która ma większy wybór i podane czym się charakteryzuje, ale to nie znaczy, że to wszystko poczujesz :lol: . Ja je scharakteryzowałem, tak jak czułem. Najważniejsze moim zdaniem jest gotowanie przez parę minut w wodzie i zobaczyć jak wypływa tłuszcz na wierzch i ile go jest. Wtedy można orzec czy jest podrasowywane :lol: .
Mam cichą nadzieję, że teraz jest większa satysfakcja ;) .
ODPOWIEDZ