A śpij, niech pójdzie na zdrowie.
ROZMOWY NOCĄ
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Re: ROZMOWY NOCĄ
A śpij, niech pójdzie na zdrowie.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Dziękuję i kolorowych
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Cześć o poranku
Jak już przy jedzonku jesteśmy, to niestety flaczki muszą poczekać na lepsze czasy
Może weekend pozwoli trochę na odsapnięcie, tylko porządki trzeba przetrwać
Miłego i spokojnego
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 77 razy
co prawda nie do mnie skierowane zaproszenie, ale wiem , żeś człek porządny
i poczęstujesz filiżanką tego specyfiku
tylko gorące poproszę
Odsapuj i dobrego dnia , u mnie mokro i będę w domku boczki układać
dobrego
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Żeby nie było żem Krakus, to i dodatki zaserwuję
....... częstuj się i smacznego -
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Dzień dobry wszystkim.
U mnie wieje i mży, ale "niech tam wieje, niech tam leje, ja się bawię, ja się śmieję".
A tak jeszcze przy okazji zapytam, jeśli można, skąd pozyskujesz to najprawdziwsze kakao?
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Nie bój się, jak mnie nie braknie, to i dla Ciebie też starczy
Pobiegaj też i za mnie, bo ja za niedługo będę relaksował się z wężem...... ssącym
Dawno temu w mojej ulubionej gazecie (od jakiegoś czasu, to już nie), był artykuł poświęcony podróżnikowi, który propagował kakao bezpośrednio od rolników. Przemierzał Amerykę Południową i próbował gdzie jest najlepsze, bo nie tylko odmiana, ale też i ziemia na której rośnie ma duże znaczenie. Podróżnik ten mieszka niedaleko Krakowa dlatego zadzwoniłem, aby dowiedzieć się więcej...... i od tamtej pory kupuję u niego. Ceny nie należą nawet do średnich, ale biorąc większą partię, dostaję upusty. W tamtym roku przeglądałem net i znalazłem wiele ofert z tym produktem. Zainteresowała mnie jedna z wielu, gdzie sprzedająca oferowała kakao z różnych krajów z różnych kontynentów. Po rozmowie zakupiłem większą partię, bo cena za nie była znacznie niższa (w przeliczeniu na kg) i oczywiście jak na Krakusa przystało z rabatem
Zostało mi do spróbowania z Peru, Sierra Leone i Ugandy. Po degustacji będę się dzielił swoim smakiem
Czy usatysfakcjonowałem Cię ?
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Co to znaczy ta "nawet nie średnia cena"? Czy mógłbyś przybliżyć dla orientacji?
Patrzyłam już kiedyś w Internetach na oferty prawdziwego kakao, ale że kompletnie nie mam w tej dziedzinie doświadczenia, to nie mogłam się zdecydować. Ostatnio popijam kawę z dodatkiem kakao, ale takiego wiesz, sklepowego, a chciałabym podnieść walory smakowe, a przede wszystkim zdrowotne. Trochę zniechęca mnie ta obróbka, jak sam pisałeś, jest z tym trochę ceregieli. Znalazłam w sklepie internetowym znanej podróżniczki kakao peruwiańskie w wersji sproszkowanej. Opis jest zachęcający, ale tak jakoś nie zdecydowałam się, bo może powinnam jednak kupić takie ceremonialne? Choć do kawy to nie wiem czy się da użyć? Co myślisz o tym?
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

"Skład: nieodtłuszczona masa kakaowa 100%
masa netto : 800g
kraj pochodzenia ziaren kakao: Peru
rodzaj ziaren: Criollo
1 sztaba Prawdziwego Kakao umożliwia przyrządzenie ok. 26 litrów napoju, została wykonana z najwyższej jakości ziaren z lasu deszczowego Amazonii.
Sztaba pakowana jest próżniowo.
Jest to najwyższej jakości nieodtłuszczone kakao znacząco różniące się od znanego powszechnie proszku kakaowego
Kakao w pełnej formie jest niezwykle zdrowe, a także pozytywnie wpływa na samopoczucie
Sztabka kakao służy do przygotowania tłustego napoju kakaowego o cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych
Prawdziwe Kakao zwiększa produkcję krwi, uzupełnia minerały, dzięki ich łatwej przyswajalności, ma korzystne działanie na serce i mózg, a przede wszystkim znacząco poprawia nastrój!
Wartości odżywcze i energetyczne
Wartość odżywcza produktu na 100 g produktu
Wartość energetyczna 2689 kJ/652 kcal
Tłuszcze 59,64 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 36,64 g
Węglowodany 8,7 g
– w tym cukry 1,0 g
Błonnik 14,7 g
Białko 12,76 g
Sól 0,008 g
Składniki odżywcze produktu 100 g produktu zawiera
Fosfor 523,7 mg
Żelazo 4,69 mg
Magnez 289,56 mg
Potas 725,61 mg
Mangan 3,1 mg
Cynk 5,42 mg "
Podałem Ci dane pochodzące ze sklepu i ja tam kupuję, ale jak wcześniej napisałem, próbuję z innej manufaktury i gdzie jest tańsze, choć nie wszystkie. Na razie mam zapas, to w tym roku na pewno nie będzie zakupów.
W tej drugiej są o ciężarze 100, 250, 500 i 1000g w cenie od 200,- do 330,- kg. w zależności od kraju. Za kg. wychodzi najtaniej.
Zdecydowanie nie polecam Ci sproszkowanego, bo może być odtłuszczone i nie będzie tego smaku, a także wartości odżywczych. To sklepowe porównaj z danymi z opakowania
Ceremonialne jak najbardziej nadaje się do kawy (ścierasz na tarce lub nożem odłupujesz albo kupujesz w kawałkach czy krążkach), a jeszcze lepiej, przynajmniej u mnie z mlekiem wiejskim...... wybór należy już do Ciebie.
Na PW podałem Ci nazwę tej drugiej manufaktury, która ma większy wybór i podane czym się charakteryzuje, ale to nie znaczy, że to wszystko poczujesz
Mam cichą nadzieję, że teraz jest większa satysfakcja