Sanatorium Ustroń Zdrój Równica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
gucio
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2015 11:43
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Re: Sanatorium Ustroń Zdrój Równica

Post autor: gucio »

Dzięki za odpowiedzi.
Jak wygląda sprawa z zameldowaniem. Czy lepiej być z samego rana ? Czy to bez różnicy. Jak z TV ?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Niestety w Recepcji Równicy
Panuje nadal Stary dobry PRL

Recepcja OTWIERA swe podwoje od godziny 8,00
FAKT w dniu przyjęć otwierane są dodatkowe okienka ,ale i tak w tych dniach są kolejki .
Zastanawiające jest to ,że Kuracjusze JESZCZE przebywający -bo pobyty sie zazebiają na posiłki przechodzą przez Kolejkę oczekujących
Zawsze jest duzo ludzi przy okienkach

Pomimo godzin porannych pokój w 90% otrzymuje się gdy zostanie ZWOLNIONY -Posprzatany -Oświeżony czyli średnio około godz 12-13
Ale ten czas można wykorzystać na wizytę u pielęgniarki i przeprowadzenie Wywiadu -leki etc średnio 30 minut plus Wizyte u doktora,
Oczywiście sugerowana jest wizyta w dietetytka i wyznaczenie stolika na stołowce

Odnośnie Bagazu -Tutaj pan portier wskaże są Szafki -na walizy czy przechowalnia -BEZPŁATNA

Informacje o pokoju otrzymuje się SMS

Tutaj odnośnie sms zdarza się że SYSTEM SZALEJE -Znajmy ostatnio w ciągu 2 dni otrzymał średnio co 5 minut informację o WOLNYM Pokoju
Fakt przepraszano go ale ponad 200 sms zrobiło wrazenie :)
Bellunia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 paź 2017 17:26
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Bellunia »

Ja byłam rano po 7. Cztery stanowiska były otwarte o 8 ale mimo starań personelu sprawę zameldowania ogarnęłam ok. 9. Przyjeżdżają ludzie z różnym stopniem niepełnosprawności i komunikacja jest czasami dużo wolniejsza. Klucze lub karty do pokoju dostaliśmy dopiero o 14. Dzień przyjazdu był bardzo męczący. TV płatne 150-170 zł w zależności od wariantu który wybierasz. Ogólnie dobrze czytać wszelkie ogłoszenia i zrobić sobie spacer pomiędzy budynkami aby się odnaleźć. W podziemiach idąc na zabiegi jest sklepik spożywczy, stoisko cukiernicze i sklep odzieżowy. W części zabiegowej na -1 działa sklepik kawiarnia z dobrą kawą. Ogólnie warunki dobre. Wiadomo że na wyjeździe zbiorowym trzeba się dostosować. Baza zabiegowa bardzo dobra. Życzę miłego pobytu i dobrej energii.
Awatar użytkownika
gucio
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Czy można przyjechać dzień wcześniej i dodatkowo zapłacić za jedną noc ? Ostatnio tak zrobiłem w Muszynie.
henryk44
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 17:20
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: henryk44 »

Wyczytałem gdzieś o remoncie w Uzdrowiskowym Instytucie Zdrowia gdzie chodzi się na zabiegi.Czy remont się rozpoczął,bo zabiegi maja być przeniesione do Równicy?
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam :kwiat:
Kuracjusz Ustroń -Wilga kwiecień 2024 r :)
Ostatni turnus przed remontem ,w Uzdrowiskowym Instytucie Zdrowia . :)
Ostatnie dni przed wyjazdem ,rozpoczął się remont ,górne piętro :)
Gabinety zabiegi przenosili do innych pomieszczeń :o
Wilga-hotel piwnica zabiegi przeniesione, prądy magnetronik inne też , nie sprawdzałam , bo już wyjazd .
Zabiegi nie będą przeniesione do Równicy .
Remont ma potrwać 2 lata .
Henryk super baza zabiegowa ,zrekompensuje remont :)
Pozdrawiam, życzę super kuracji. :kwiat:
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22

Post autor: jan19557 »

Byłem w tym przybytku jakieś 4-5 lat temu z PFRON-u w czasie 2 roku pandemii. Mieszkałem na 9 piętrze. Pokoje i żarełko OK, podobnie jak zabiegi chociaż zaliczyłem tylko 3 dni bo zachorowałem. Przez 4 dni wizyta u innego lekarza w tym kardiolog i nic nie wykryli. W pokoju byłem czerwony jak burak a w pokoju pielęgniarek termometr elektroniczny pokazywał 36,6-37,2. Po tygodniu po porannej wizycie u lekarza i braku temperatury w pokoju pielęgniarek wróciłem do domu na własne żądanie i udałem się do lekarza w swojej przychodni. Temperatura 39,8 i 2 tygodnie zwolnienia z powodu stanu zapalnego płuc. Tak właśnie leczą w tym sanatorium. Co ciekawe nie byłem jedyny który miał problem ze zdrowiem i został potraktowany podobnie. Raczej się tam nie wybiorę.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01
Podziękowano: 2 razy

Post autor: BarbaraB64 »

Dzień dobry :) Wielkimi krokami zbliża się mój wyjazd do Równicy, chciałabym zapytać te osoby które tam były czy jest jakiś problem z otrzymaniem pokoju po remoncie czyli od 5 piętra wzwyż? na skierowaniu mam napisane oddział III więc z tego co czytałam tutaj na forum to oznacza 3-cie piętro, może też ktoś ostatnio był tam i był zakwaterowany na trzecim piętrze i napiszę coś o warunkach w pokoju gdyby nie udało się dostać czegoś na wyższym piętrze ? Pozdrawiam wszystkich :kwiat:
Awatar użytkownika
gucio
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

A ja się zastanawiałem co to IV oddział a to piętro ?
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

Bellunia pisze: 23 maja 2024 21:21 Ja byłam rano po 7. Cztery stanowiska były otwarte o 8 ale mimo starań personelu sprawę zameldowania ogarnęłam ok. 9. Przyjeżdżają ludzie z różnym stopniem niepełnosprawności i komunikacja jest czasami dużo wolniejsza. Klucze lub karty do pokoju dostaliśmy dopiero o 14. Dzień przyjazdu był bardzo męczący. TV płatne 150-170 zł w zależności od wariantu który wybierasz. Ogólnie dobrze czytać wszelkie ogłoszenia i zrobić sobie spacer pomiędzy budynkami aby się odnaleźć. W podziemiach idąc na zabiegi jest sklepik spożywczy, stoisko cukiernicze i sklep odzieżowy. W części zabiegowej na -1 działa sklepik kawiarnia z dobrą kawą. Ogólnie warunki dobre. Wiadomo że na wyjeździe zbiorowym trzeba się dostosować. Baza zabiegowa bardzo dobra. Życzę miłego pobytu i dobrej energii.
Belluniu bardzo dziękuję Ci za opinię. Ja byłem w Szpitalu Uzdrowiskowym jeszcze nie Równicy w 1998 roku. Bardzo mi się tam dobrze kurowało, ale po Twoim opisie widzę że niedużo się zmieniło w przyjęciach kuracjuszy. Były remonty, ale 2 lub 3 pokoi i to jest na plus. Wybudowano kilka obiektów okołosanatoryjnych, parkingi, drogi dojazdowe. Z tego co pamiętam w czerwcu było tam dużo Niemców na turnusach pełnopłatnych. Okolica piękna, przyroda powala na kolana. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ