Domowa zielarnia

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Domowa zielarnia

Post autor: Martinka »

Tak, tak :!: :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Zagubiony, ty jak nasz prezydent, cały czas się uczysz. :lol: Życzę tylko, by ta nauka była w Twoim przypadku bardziej efektywna niż u głowy państwa. :roll:
Herbatę z pigwą to ja piję cały czas, tyle, że procentową. :lol: Polecam, pyszna. :P
Obecnie wykorzystują owoce z nalewki. Mam tego cały 5 l słój w lodówce. A ty Zagubiony, co zrobiłeś ze swoimi owockami? 8-)
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Martinka »

A wiosennym :?:
Też trzeba,się wzbogacać o różne takie i przeplukiwać gardziołko często, bo pyłki w powietrzu i itp.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bogutka5 »

Dla mnie teraz najcenniejszym jest czosnek niedźwiedzi, którego zielone listki już zrywamy i zjadamy. Rośnie w szklarni a trochę po drzewami. Super smak, super zdrowie.

Forsycji nie próbowałam. Może warto.
Bogutka
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mam sześć krzaczków :shock:, ale malutkie, więc jeszcze nie będę pozyskiwać, ale dzięki Zagubiony za przekazanie ciekawych informacji.
Czosnku też niewiele, ale mam nadzieję, że się rozrośnie w przyszłości. Jestem dopiero na etapie tworzenia leśnego, permakulturowego ogrodu, który mnie będzie żywił. Takie mam marzenie, które po woli spełniam. :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mniszek zakwitł w tym roku wyjątkowo wcześnie, więc jeśli chcemy skorzystać z jego dobrodziejstw dla naszego zdrowia, to teraz jest na to czas. O właściwościach zdrowotnych syropu z mniszka oraz o tym, jak go wykonać opowiada bardzo klarownie Marek Skoczylas, więc nie będę tego opisywać tylko polecam obejrzeć krótki filmik:
https://youtu.be/dVn6HuNF01Q?si=YhNGEaHJoki1YMe_
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie samą pigwą człowiek żyje. 8-)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ZAZTANAWIA mnie po co wchodzicie moją domową zielarnię ?? a już wiem znów tak zwana MAFIA NS się zwarła i boli ja prawda . Może ja też zacznę zgłaszać wszędzie i wszystko na waszych wpisach , oj dzieciaki , jak wam nie pasi moja piaskownica siedzcie w swojej :lol:
Zagubiony, takie panują tu zasady. Choć też do końca ich słuszności nie rozumiem, też usuwano moje posty, bo cytat był zbyt długi :shock: , to jednak jeśli dokonujemy wyboru bycia w tej przestrzeni, to godzimy się do tych zasad stosować. :)
Nikt nie każe nam tu być, to nasza decyzja. :)

Życzę owocnych zbiorów, efektywnych prac przetwórstwa owocowego i przede wszystkim przyjemnej konsumpcji z efektami prozdrowotnymi. :D :kwiat:
Gość

Post autor: Gość »

Zagubiony mogę potwierdzic że naleweczki z pigwy i pędów sosny w twoim wykonaniu sa wyborne :) znasz się na tym :kwiat: więcej na priwat :serce:
Zablokowany