Małopolska, krótki czas oczekiwania
Re: Małopolska, krótki czas oczekiwania
Witaj.Ja również Cię pozdrawiam i cieszę się ze jesteś zadowolony.Zyczę ,aby nadal było miłoMark52 pisze: 16 lip 2024 18:39 Pozdrawiam z Muszyny. Póki co jest fajnie, pogoda dopisuje towarzystwo też fajne![]()
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 25 razy
- Podziękowano: 106 razy
-
mrozen
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 03 mar 2023 08:11
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 3 razy
Będę trzymał kciuki za Ciebie. Żeby Ci pogoda dopisała, a zabiegi były na najwyższym poziomie. No i towarzystwo ciekawe by się przydało bo bez tego to też ciekawie nie jest. Weź ze sobą woreczek orzechów bo w parku sosnowym jest wiele wiewiórek bardzo przyjaznych kuracjuszom. Byłem w Wojskowym więc teren i okoliczności dotyczące przyrody znam. Mam nadzieję że będzie super i na pewno będziesz miała co wspominać.Alicja5 pisze: 16 lip 2024 13:28 Mrozen,nie ma sprawy pochwale się ,oby tylko było czym,mam nadzieje ze będzie ok.Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i wszystkich Forumowiczów
Dzieki. No cóż, trudno pojade zimąFelice pisze: 17 lip 2024 12:19 Te 18 miesięcy obowiązuje wszystkich, również tych uprzywilejowanych. Jedynym wyjątkiem jest zakwalifikowanie na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym.
-
mrozen
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 03 mar 2023 08:11
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 3 razy
Zmieniło się dużo. W 2020 byłem w Ciechocinku a czekałem 3 i pół roku. W 2023 byłem w Inowrocławiu i czekałem 7 miesięcy od złożenia wniosku. W 2024 jadę w listopadzie do Ciechocinka wniosek złożyłem w kwietniu a jadę 19 listopada. W różnych oddziałach NFZ czeka się w kolejce około 10 miesięcy. Zasada twardo obowiązująca jest jedna. Wniosek można złożyć najwcześniej rok po zakończeniu poprzedniego pobytu w sanatorium, a przepis mówi jasno że kuracjusz może korzystać z kuracji raz na 18 miesięcy. Reasumując to wygląda tak że najwcześniej możesz wyjechać po 6 miesiącach od złożenia wniosku. A zwroty mogą tylko przyspieszyć wyjazd jeżeli termin jest dłuższy niż 6 miesięcy. Proste, bezwzgkędnie musi minąć najmniej18 miesięcy od powrotu z poprzedniego turnusu na którym się kurowaliśmy do następnego wyjazdu. Jeżeli kolejka jest dłuższa to pojedziesz np 12 miesięcy od poprzedniego pobytu + ilość miesięcy w kolejce, jednak nie mniej niż 6 miesięcy. Tak to wygląda w NFZ Kuj Pom a życie pisze swoje scenariusze. Ale obecnie trwają prace nad centralizacją podmiotów do których się wyjeżdża na kurację. Skończą się wyjazdy co pół roku np z NFZ, ZUS, PFRON, KRUS. Zostaną cwaniaczkom wyjazdy pełnopłatne i SPA.malgonia pisze: 23 lip 2023 16:25 Coś sie zmieniło, złożyłam wniosek i odpisano ze czas oczekiwania 10 miesiecy, a dawniej było 4 lata
- zibi1959
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2020 18:19
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękowano: 4 razy