Małopolska, krótki czas oczekiwania

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Re: Małopolska, krótki czas oczekiwania

Post autor: Mark52 »

Pozdrawiam z Muszyny. Póki co jest fajnie, pogoda dopisuje towarzystwo też fajne :D
Dora70
Na forum od: 17 lip 2024 10:59

Post autor: Dora70 »

Powiedzcie proszę czy ktoś korzystał z sanatorium częściej niż co 18 miesięcy? Ja mam przydział poza kolejnością, złożyłam wniosek w czerwcu (12 miesięcy po powrocie) i dostałam 10-31 grudzień. Nie wiem czy to z powodu braku miejsc wcześniej czy też muszę te 18 miesięcy odczekać
Alicja5
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2021 15:57

Post autor: Alicja5 »

Mark52 pisze: 16 lip 2024 18:39 Pozdrawiam z Muszyny. Póki co jest fajnie, pogoda dopisuje towarzystwo też fajne :D
Witaj.Ja również Cię pozdrawiam i cieszę się ze jesteś zadowolony.Zyczę ,aby nadal było miło :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Te 18 miesięcy obowiązuje wszystkich, również tych uprzywilejowanych. Jedynym wyjątkiem jest zakwalifikowanie na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym.
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

Alicja5 pisze: 16 lip 2024 13:28 Mrozen,nie ma sprawy pochwale się ,oby tylko było czym,mam nadzieje ze będzie ok.Pozdrawiam
Będę trzymał kciuki za Ciebie. Żeby Ci pogoda dopisała, a zabiegi były na najwyższym poziomie. No i towarzystwo ciekawe by się przydało bo bez tego to też ciekawie nie jest. Weź ze sobą woreczek orzechów bo w parku sosnowym jest wiele wiewiórek bardzo przyjaznych kuracjuszom. Byłem w Wojskowym więc teren i okoliczności dotyczące przyrody znam. Mam nadzieję że będzie super i na pewno będziesz miała co wspominać. 🌹
Alicja5
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Mrozen nie dziękuję zeby nie zapeszać :serce: Ja wiem jaki tam jest las,byłam w sanatorium 2 lata temu po drugiej stronie ulicy.
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i wszystkich Forumowiczów :)
Dora70
Na forum od: 17 lip 2024 10:59

Post autor: Dora70 »

Felice pisze: 17 lip 2024 12:19 Te 18 miesięcy obowiązuje wszystkich, również tych uprzywilejowanych. Jedynym wyjątkiem jest zakwalifikowanie na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym.
Dzieki. No cóż, trudno pojade zimą :D
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

malgonia pisze: 23 lip 2023 16:25 Coś sie zmieniło, złożyłam wniosek i odpisano ze czas oczekiwania 10 miesiecy, a dawniej było 4 lata
Zmieniło się dużo. W 2020 byłem w Ciechocinku a czekałem 3 i pół roku. W 2023 byłem w Inowrocławiu i czekałem 7 miesięcy od złożenia wniosku. W 2024 jadę w listopadzie do Ciechocinka wniosek złożyłem w kwietniu a jadę 19 listopada. W różnych oddziałach NFZ czeka się w kolejce około 10 miesięcy. Zasada twardo obowiązująca jest jedna. Wniosek można złożyć najwcześniej rok po zakończeniu poprzedniego pobytu w sanatorium, a przepis mówi jasno że kuracjusz może korzystać z kuracji raz na 18 miesięcy. Reasumując to wygląda tak że najwcześniej możesz wyjechać po 6 miesiącach od złożenia wniosku. A zwroty mogą tylko przyspieszyć wyjazd jeżeli termin jest dłuższy niż 6 miesięcy. Proste, bezwzgkędnie musi minąć najmniej18 miesięcy od powrotu z poprzedniego turnusu na którym się kurowaliśmy do następnego wyjazdu. Jeżeli kolejka jest dłuższa to pojedziesz np 12 miesięcy od poprzedniego pobytu + ilość miesięcy w kolejce, jednak nie mniej niż 6 miesięcy. Tak to wygląda w NFZ Kuj Pom a życie pisze swoje scenariusze. Ale obecnie trwają prace nad centralizacją podmiotów do których się wyjeżdża na kurację. Skończą się wyjazdy co pół roku np z NFZ, ZUS, PFRON, KRUS. Zostaną cwaniaczkom wyjazdy pełnopłatne i SPA.
Awatar użytkownika
zibi1959
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2020 18:19
Podziękowano: 4 razy

Post autor: zibi1959 »

Może napiszcie ile teraz się czeka na wyjazd do sanatorium od chwili złożenie wniosku do wyjazdu
Alicja5
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Zibi ,ja czekałam 9 miesięcy ,myśle ze tez nie będziesz czekał dłużej
ODPOWIEDZ