Moze coś się zmieni po powodziach,ale chyba niewielezibi1959 pisze: 14 wrz 2024 19:42 Może napiszcie ile teraz się czeka na wyjazd do sanatorium od chwili złożenie wniosku do wyjazdu
Małopolska, krótki czas oczekiwania
Re: Małopolska, krótki czas oczekiwania
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 183 razy
- Podziękowano: 110 razy
- Wienia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 01 lis 2015 16:00
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 1 raz
Znów złożyłam wniosek i już miesiąc czekam na decyzję.
Mam nadzieję szybko ustawić się w kolejce.
Pozdrawiam Małopolan I czytających.
-
mrozen
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 03 mar 2023 08:11
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 3 razy
mrozen pisze: 24 lip 2024 14:56Zmieniło się dużo. W 2020 byłem w Ciechocinku a czekałem 3 i pół roku. W 2023 byłem w Inowrocławiu i czekałem 7 miesięcy od złożenia wniosku. W 2024 jadę w listopadzie do Ciechocinka wniosek złożyłem w kwietniu a jadę 19 listopada. W różnych oddziałach NFZ czeka się w kolejce około 10 miesięcy. Zasada twardo obowiązująca jest jedna. Wniosek można złożyć najwcześniej rok po zakończeniu poprzedniego pobytu w sanatorium, a przepis mówi jasno że kuracjusz może korzystać z kuracji raz na 18 miesięcy. Reasumując to wygląda tak że najwcześniej możesz wyjechać po 6 miesiącach od złożenia wniosku. A zwroty mogą tylko przyspieszyć wyjazd jeżeli termin jest dłuższy niż 6 miesięcy. Proste, bezwzględnie musi minąć najmniej18 miesięcy od powrotu z poprzedniego turnusu na którym się kurowaliśmy do następnego wyjazdu. Jeżeli kolejka jest dłuższa to pojedziesz np 12 miesięcy od poprzedniego pobytu + ilość miesięcy w kolejce, jednak nie mniej niż 6 miesięcy. Tak to wygląda w NFZ Kuj Pom a życie pisze swoje scenariusze. Ale obecnie trwają prace nad centralizacją podmiotów do których się wyjeżdża na kurację. Skończą się wyjazdy co pół roku np z NFZ, ZUS, PFRON, KRUS. Zostaną cwaniaczkom wyjazdy pełnopłatne i SPA.malgonia pisze: 23 lip 2023 16:25 Coś sie zmieniło, złożyłam wniosek i odpisano ze czas oczekiwania 10 miesiecy, a dawniej było 4 lata
-
mrozen
- Pomocny Kuracjusz

Alicjo, napisz nam jak zaczęłaś kurację we Wrzosie, jakie warunki i na co zwrócić uwagę. Pozdrawiam serdecznie.Alicja5 pisze: 16 lip 2024 13:28 Mrozen,nie ma sprawy pochwale się ,oby tylko było czym,mam nadzieje ze będzie ok.Pozdrawiam
-
mrozen
- Pomocny Kuracjusz

Można się pomylić w planowaniu wyjazdu. Po pierwsze od złożenia wniosku do wyjazdu czeka się średnio 8 miesięcy. Ale lekarz dokonujący przydziału i miejsca kuracji robi to po 3 lub 4 miesiącach od złożenia wniosku. Np złożyłem wniosek 2 kwietnia, a 28 czerwca już dostałem wiadomość o przydziale, miejscu i terminie kuracji na 19 listopada. A więc prawie 5 miesięcy przed terminem wyjazdu wiedziałem gdzie i kiedy dostałem przydział. Tak że wszystko się terminowo zgadza zgodnie z wytycznymi MZ. 12 miesięcy od powrotu z ostatniej kuracji można złożyć wniosek, plus około 6 lub 8 miesięcy do wyjazdu. Co jest zgodne z dyrektywą NFZtu że można korzystać z leczenia sanatoryjnego co 18 miesięcy.zibi1959 pisze: 14 wrz 2024 19:42 Może napiszcie ile teraz się czeka na wyjazd do sanatorium od chwili złożenie wniosku do wyjazdu
- Wienia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 01 lis 2015 16:00
- Podziękował: 1 raz
Czas oczekiwania 9 miesięcy i nr w kolejce ponad 15 tyś.
Więc czekamy Pozdrawiam
Witam.Przepraszam że późno piszę,ale z pobytu jestem bardzo zadowolona.Zabiegi super,pokój w studio ,ale w sumie lepszy niż jedynka ponieważ miałam balkon,czego w jedynkach nie ma.Wiewiórki orzechów mają poddostatkiemi nawet się zdarzyło że ktoś im podkradal
- Malgosiasz46+
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 25 sie 2015 14:42
- Malgosiasz46+
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 25 sie 2015 14:42