Sanatorium Ossa Medical Center koło Rawy Mazowieckiej

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Anja21
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 26 lip 2024 11:59
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Sanatorium Ossa Medical Center koło Rawy Mazowieckiej

Post autor: Anja21 »

Cały personel Ośrodka jest super. Profesjonalni, uprzejmi i uśmiechnięci. Ośrodek położony jest w urokliwym miejscu otoczonym lasami. Jeśli ktoś lubi spacery i odpoczynek od hałasu i "aromatów" miasta to jest to miejsce idealne do regeneracji organizmu.

Osobowością tej placówki jest bezsprzecznie fizjoterapeuta Pan Darek. To profesjonalista w każdym tego słowa znaczeniu. Człowiek z ogromną pasją, humorem, lubiący ludzi i mistrz w swoim fachu. Każdy pacjent, który trafi pod jego opiekę może uważać się za szczęściarza. Panie Darku, zapraszamy do małopolski.
Pozdrowienia od niesfornej pacjentki 😁
Anja21
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Re: Sanatorium Ossa Medical Center koło Rawy Mazowieckiej

W Ośrodku działa basen z jakuzi i trzema saunami. Może niewielki, ale ma potencjał. Można z niego korzystać indywidualnie (odpłatność to 20 zl za caly dzień) i w ramach zajęć zorganizowanych (nieodpłatnie). Zajęcia są prowadzone tak, żeby każdy mógł wykonać ćwiczenia w dobrym tempie. Ćwiczenia dostosowane są do grupy, zarówno indywidualne jak i fajne ćwiczenia w parach. Dzisiaj prowadził je Pan Darek, więc bylo super i z humorem. Śmiechoterapia działa 😂 Byłoby świetnie gdyby doposażyć basen w makarony itp. Prowadzący zajęcia napewno dobrze je wykorzystają. Widać, że zależy im bardzo na rozwoju tego Ośrodka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2013 15:00
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Gabriela »

Anja21 super że Ci też się w Ossie podobało.
Fajnie że już na początku mogłyśmy się poznać ;)

Jak tylko się zbiorę to na dniach opiszę ośrodek w Ossa 1, bo nie ma tu na forum rzeczowych informacji. Za krótko poprostu działają.
Anja21
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Cześć Gabrysiu, bardzo się cieszę, że się spotkałyśmy w realu😊 Pozdrawiam Cię serdecznie 😊
Masz rację, że ten ośrodek działa niedługo. Dlatego sporo osób szuka informacji na jego temat.
Też postaram się napisać troszkę o nim :)
Anja21
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Jestem bardzo zadowolona z tego sanatorium.
To co mnie najbardziej tam urzekło, to przyroda. Ośrodek jest położony w otoczeniu lasu. Raj dla grzybiarzy i osób lubiących spacerować. W okolicznym lesie jest dużo dróg po których chodzi się świetnie. Przy ośrodku jest też zbiornik wodny z rybami. Sporo kuracjuszy łowiło ryby. Wędki można wypożyczyć w Ośrodku. Dla mnie mieszkającej w centrum miasta to teren wymarzony do odpoczynku, zapomnienia o codzienności i odstresowania się. Cisza, spokój i świeże powietrze. Niedaleko położony Grójec i ościenne miejscowości- królestwo jabłek, poprzez kilometry ciągnących się sadów robią niezapomniane wrażenie. Uwielbiam jeździć samochodem, więc taka wycieczka to dla mnie sama przyjemność. Super musi tutaj być latem. Przy ośrodku są koty. Jak dla mnie to też atrakcja. Jednego z nich adoptowałam😊 Chociaż nie wiem, czy jest zadowolony z relokacji do miasta😊

Pokoje hotelowe na plus. Mnie się bardzo wygodnie i komfortowo mieszkało. Czysto, ciepło, sprzątane dwukrotnie podczas turnusu. Na korytarzu dostępny odkurzacz i deska do prasowania. Pralka odpłatnie. Pościel zmieniana dwukrotnie. Trafiłam na pokój z balkonem, na 4 piętrze, z widokiem na las. Cudnie😊
W Ośrodku trzeba się sporo nachodzić, ale są też windy. Odległości pomiędzy pokojami, salami rehabilitacji i stołówką zmuszają do ruchu.

Zdecydowanie na plus tego sanatorium działają fizjoterapeuci. I to jest najważniejsze, bo przecież po to jedzie się do sanatorium. Wszyscy bardzo profesjonalni i pozytywni. Widać, że to zgrany zespół. Prym wiedzie oczywiście p. Darek. Pierwszy raz w życiu spotkałam takiego pasjonata swojego zawodu. Każdego pacjenta traktuje indywidualnie i stara się mu pomóc. Rozmawiałam z kolegą z turnusu, który przyjechał leczyć zupełnie coś innego, a p. Darek nastawił mu żuchwę bo go bolała i nie domykał ust. A to tylko jeden z przykładów jego zaangażowania.

Za zdecydowany plus uważam zajęcia na basenie. Przydałoby się więcej wyposażenia pod kątem prowadzonych zajęć, bo załodze nie brakuje pomysłów na fajne ćwiczenia w wodzie (pisałam o tym w poprzednim poście). Wiadomo, że woda ma zbawienny wpływ przy dolegliwościach narządów ruchu, które odciąża podczas ćwiczeń. Poza tym super jest się zrelaksować w jacuzzi lub saunie.

Kuchnia – wiadomo, że każdy ma swoje przyzwyczajenia i smaki. I jak to mówią „jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził” 😊 Załoga kuchni stara się na pewno. Jest podane ładnie i czysto. Ludzie uprzejmi. Produkty są świeże. Była możliwość uzyskania diety lekkostrawnej lub cukrzycowej. Generalnie dieta ok. 2000 kcal. Często były bardzo dorodne jabłka, zapewne regionalne. Dla mnie to na plus.

Najbliższy sklep ok. 1 kilometra od Ośrodka, czyli 15 minut pieszo. Bardzo podstawowe rzeczy kupisz. Apteka w mieście, ale zawsze można kogoś zmotoryzowanego poprosić o zakup leku. Na minus słaba komunikacja miejska z miastami, czyli Rawą Mazowiecką i Białą Rawską. Z czasem pewnie się to zmieni z uwagi na rozwój Ośrodka. Dodam jednak, że w dniu wyjazdu turnusu podstawiono busa, który odwoził z Ossy.

To był mój pierwszy pobyt w sanatorium i uważam go za mega udany i polecam ten Ośrodek. Szczególnie fizjoterapeutów oczywiście.
Awatar użytkownika
Gabriela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:kwiat: Anja21, pod wszystkim się podpisuję w 100%

W Ossie znajdziesz ciszę i spokój. Tam jedziesz odpocząć od zgiełku wszystkiego, spalin, ryku silników, świateł, ludzi.

Jadąc tam czytałam opinię o Panu Darku, że taki dobry w tym co robi.
Myślę pojadę, sprawdzę
;)
Tego nawet nie da się opisać jakie ma indywidualne podejście do każdego ,,pacjenta,, Widać że to jest jego PASJA, nie praca. Chce robić coś więcej niż tylko co zaleca program. Ma wieloletnie doświadczenie pracy w zawodzie (36lat) To skarb, dla tej placówki że go macie :serce: Szczerze, słowa tego nie opiszą. Poczekajcie na kolejne turnusy i wpisy o tym ośrodku, a się przekonacie co macie i kogo macie.
Zdecydowanie na plus ośrodka w Ossie jest to że każdy ma indywidualny program z fizjoterapeutą.
Dziś mogę mówić Darek, bo było mi dane być w jego grupie podopiecznych do indywidualnej terapii. Założenie tej terapii jest takie, że pod Twoje osobiste problemy zdrowotne i możliwości pokazywana jest gimnastyka którą wykonujesz pod okiem fizjoterapeuty. Potem sam w swoim zaciszu możesz to robić, nie potrzebne do tego są sprzęty, bo każdy w domu ma podłogę, ścianę, krzesło,butelkę z wodą zamiast obciążnika.
Warte zaznaczenia jest to że inni fizjoterapeuci też są świetni. Pozdrawiam serdecznie całą ekipę. :kwiat: :kwiat:
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2020 00:29
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: nula »

Dzięki kobietki za opisy obiektu :kwiat:
Niechaj jak najdłużej pozostaną u Was efekty rehabilitacji fizycznej i tej duchowej.
Pozdrawiam serdecznie ze Szczecina :P

🍀🌹🍀
N
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,Bardzo cieszy fakt że kuracjusze wracają bardzo zadowoleni z kuracji w nowym obiekcie i oby tak pozostało-niestety dla mnie niedostępnym bo turnusy tylko z ZUS- brak oferty komercyjnej- mam nadzieję że to się zmieni, tym bardziej że to blisko mojego miejsca zamieszkania a rehabilitacja potrzebna ,Pozdrawiam :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Anja , Gabriela dzięki za opis ośrodka,
co prawda nie sanatorium, a Ośrodek Rehabilitacji ale ważna jest ocena
:kwiat:
Awatar użytkownika
Gabriela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Andrzej 1955, fakt że teraz byliśmy turnusem z ZUS-u. Ale ośrodek ma się rozszerzyć o oferty z nowym rokiem do 1200 miejsc także dla kuracjuszy z NFZ
(zasłyszane info w kolejkach ;) )
W czasie pobytu był remont, w różnych częściach obiektu. A warto dodać że obiekt jest potężny ;) Samo pójście na posiłek to było około 800metrow drogi w dwie strony. Co fajnie zaliczało się już do rehabilitacji ;)
ODPOWIEDZ