sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10

sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Post autor: MUCZEK62 »

We Środę byłem świadkiem jak dziewczyna ok.80lat(+-2)zrobiła awanturę że dostała skierowanie na 28dni,do Ciechocinka.Chciałaby na 21 do Sopotu bo miałaby blisko do Gdańska do wnuczki :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: sanatorium to nie wczasy to ciężka" tyrka"
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Post autor: sztani »

Muczek czy dostała z ZUS na prewencję ? :lol: :lol: :lol:
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Stałem do tego samego okienka,a miałem sprawę do NFZ(chociaż bardziej interesuje mnie KRUS) W KTÓRYM ostatnio moja (54wiosny)dostała odmowę ,bo ze swoimi schorzeniami nie "rokuje" na przyszłość..Poruszyłem temat bo gnębi mnie to że 30 lat temu 50+należało się -wczasy z FWP,WCZASY POD GRUSZĄ,tzw.KURACJA(została w wybranych zawodach),ale to byli ludzie w "wieku produkcyjnym" tak jak 50+ obecnie i Oni ROKOWALI.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Każdy ubezpieczony w NFZ bez względu na wiek i czy jest w wieku produkcyjnym czy nie,a którego stan zdrowia wymaga takiego leczenia ma prawo skorzystać z takiej formy rehabilitacji z NFZ.Natomiast głównym celem rehabilitacji prowadzonej w KRUS jest zapobieganie niepełnosprawności lub ograniczenie jej do poziomu umożliwiającego ubezpieczonemu dalsze wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym, a w przypadku osób, które zdolność do pracy w gospodarstwie już utraciły – jej przywrócenie.To są dwie różne formy rehabilitacji.Ja nie widzę powodu aby osobą w wieku 70 + odbierać takich możliwości rehabilitacji.Każdy kiedyś może być 70+. :|
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Muczek z Tym ZUSem to był oczywiście żart :) :) :) ;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Nie chce dyskutować na ten temat, powiem tylko tyle , ze moja mama ma 77 lat i przyjechała z sanatorium wesoła, szczęśliwa i całkowicie odmieniona. Myślę, ze gdyby wyjeżdżała 2 razy do roku na te dwadzieścia parę dni to byłaby zdrowsza i szczęśliwsza a ja spokojniejsza :) . Oczywiście nadmieniam, ze mama jest całkowicie sprawna fizycznie i umysłowo :D
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Piszesz jak urzędniczka,brakuje tylko paragrafów,a życie jest życiem,"moje pokolenie dostaje w "d...e ABY 80+ MOGŁO ZMIENIĆ KLIMAT i poplotkować bo na zabiegi których nie mają w swojej przychodni już się nie nadają A NA SPECJALISTYCZNE?????? .Moja matka ma 94 lata i jak słyszy że jakaś młodsza jedzie to pyta ''PO CO''
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Ja rownież uważam,że wiek nie ma znaczenia.Mam rodziców, którzy od czasu do czasu jeżdżą do sanatorium ( nigdy razem :) .Sa sprawni fizycznie i samodzielni, więc dlaczego nie mieliby korzystać z rehabilitacji na wyjeżdzie?
Mama co prawda już nie ma ochoty, mowi,że dzielenie pokoju z inną osoba jest dla niej męcżące, jak również podróż.Ale ojciec 78 lat, własnie czeka na przydział, cały rozemocjonowany.
Nie widze powodu dlaczego starsze osoby nie miały korzystać z tych przywilejow, nalezy im sie tak samo jak innym, przeciez cale zycie ciężko pracowali.
Kazdy wiek ma swoje prawa.My tez kiedys będziemy "starsi". :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

MUCZEK62 pisze:Piszesz jak urzędniczka,brakuje tylko paragrafów,a życie jest życiem,"moje pokolenie dostaje w "d...e ABY 80+ MOGŁO ZMIENIĆ KLIMAT i poplotkować bo na zabiegi których nie mają w swojej przychodni już się nie nadają A NA SPECJALISTYCZNE?????? .Moja matka ma 94 lata i jak słyszy że jakaś młodsza jedzie to pyta ''PO CO''
Ciekawa jestem Muczek czy masz rodziców....i jakim jesteś synem, bo ja dla swojej matki( niestety mój ojciec zmarł) zrobiłabym wszystko aby była szczęśliwa....tak bardzo ja kocham
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Od bardzo dawna jeżdżę do sanatoriów,z NFZ i prywatnie,jeśli mogę.Bez takiej formy leczenia mój stan zdrowia na pewno były gorszy,nie mówiąc o kondycji psychicznej.Widzę po osobach w moim wieku,które nigdy nie korzystały z mozliwości kuracji sanatoryjnej,że są bardziej chore,smutne i brak im energii.U mnie,na szczęście,jeszcze ochota na życie ,na poznawanie nowych miejsc i ludzi,jeszcze jest.A latek mam juz sporo,chociaż do 70 jeszcze mi brakuje dużo, :)
ODPOWIEDZ