Verano Kołobrzeg od 26.01.do 17.02.2025 r.

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Re: Verano Kołobrzeg od 26.01.do 17.02.2025 r.

Post autor: Lidia452 »

Dziekuje :kwiat:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Kaziu dzięki temu temu, że się szczepiłem grypa typu A potrzymała trzy dni z temperaturą 39 stopni i po zażyciu deficytowego w Polsce aktualnie leku Tanivil już czuje się lepiej i nawet wczoraj trochę posiedziałem z Gienią w naszej kawiarni na dancingu. Dodam tylko, że zrobiłem sobie test grypowy.
Opakowanie tego leku, na który receptę załatwiłem u siebie w domu kupiłem ostatnie w aptece w Verano i już aktualnie jest on niedostępny w całym kraju.
Co do dancingów w Verano, to już nie ma tak, jak opisał to Dziadek lub Kaziu nie pamiętam, a nie chce mi się szukać, że w czasie, gdy zespół gra wchodzą ludzie z korytarza przed wejściem i tańczą, a w przerwie wychodzą. Teraz pracownik kawiarni stoi przy wejściu z listą rezerwacji i pilnuje w czasie, gdy gra zespół, a w przerwie pomaga w obsłudze kawiarni. Tak, że niech nikt nie liczy na darmochę :roll:
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Zbigniewie widzę, że jednak morze a nie Duszniki. Fajna miejscówka w Kołobrzegu. Życzę zdrowia, dziękuję za opinię i cóż dobrej zabawy w tak przyjaznym Ci gronie.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: BozenaMat »

zbigniew165 pisze: 06 lut 2025 06:19 po zażyciu deficytowego w Polsce aktualnie leku Tanivil już czuje się lepiej

Opakowanie tego leku, na który receptę załatwiłem u siebie w domu kupiłem ostatnie w aptece w Verano i już aktualnie jest on niedostępny w całym kraju.
Takie malutkie sprostowanie, by nie siać dezinformacji. Po pierwsze nie Tanivil a Tamivil .... jedna literka, a jednak robi różnicę.. Poza tym wystarczy wejść na stronę gdziepolek.pl i wyskakuje masę aptek, z dostępnością Tamivilu (na dzień dzisiejszy). Poza tym nawet gdyby był niedostępny są inne leki (mające ten sam skład).... na przykład Ebilfumin (znam, bo wnuk z zięciem ostatnio zażywali).

I taka informacja ze strony medykonline:
Tamiflu i Ebilfumin są równoważne pod względem skuteczności i bezpieczeństwa, ponieważ oba zawierają oseltamiwir jako substancję czynną. Wybór między nimi zależy od preferencji pacjenta, dostępności w aptekach oraz różnic cenowych.

Zarówno Tamiflu, jak i Ebilfumin zawierają oseltamiwir, inhibitor neuraminidazy, który hamuje rozprzestrzenianie się wirusa grypy w organizmie. Dzięki temu leki te skracają czas trwania objawów grypy oraz zmniejszają ryzyko powikłań.
Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia i oby grypa omijała Was szerokim łukiem.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Małe sprostowanie i uściślenie......... Tamivil ...... Tamiflu ......Ebilfumin ..... wszystkie zawierają substancję oseltamiwir.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Faktycznie pomyliłem literę o której pisze Bożenka, ale co do dostępności, to w Kołobrzegu ten lek trudno dostać, a ma być podobno po 10 luty, ale nie jest to pewne, a w chwili obecnej nie mogą go zamówić, bo nie ma w hurtowniach.
Moja znajoma w moim miejscu zamieszkania, czyli w woj. łódzkim obdzwoniła dostępne apteki, bo ma receptę i niestety na chwilę obecną lek jest niedostępny.
Mogę potwierdzić, że jest bardzo skuteczny, bo sam go biorę, ale musiałem sobie receptę załatwić, bo w Verano pielęgniarka daje tylko "scorbolamid" nie wiem jak się to pisze.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pierwsza wybrana przeze mnie apteka, zadzwoniłam i jest dostępny Tamivil, 75 mg, tabletki, 10 szt. ......... :)
Wystarczy zadzwonić, zarezerwować i podjechać, by wykupić.

Apteka Słoneczna Centrum Farmaceutyczne, ul. Gen. Jarosława Dąbrowskiego 89, Łódź
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bożenko może tak jest, ale mieszkanka woj. łódzkiego, a dokładnie pow. wieluńskiego musiała by jechać prawie 100 km do stolicy naszego województwa po jedno opakowanie tego leku na receptę. :roll:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No tak.... wyprawa dla zdrowego, a nie z grypą.

Niech znajoma zerknie :
Dr.Optima Apteka Senior
ul. Wojska Polskiego 4, Wieluń

Mnie pokazuje, że jest tam Tamivil.

No nic..... czas do zajęć. Jeszcze raz życzę zdrowia dla Wszystkich.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bożenko było w tej aptece jedno ostatnie opakowanie i już jest w posiadaniu mojej znajomej po uprzedniej rezerwacji.
W necie jest artykuł o braku leków o tym składzie w hurtowniach całego kraju.
ODPOWIEDZ