Wycieczki w sanatoriach

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Wycieczki w sanatoriach

Post autor: Felice »

Zbyszku zgadza się to, że płacisz za dzień nieobecności, a nie za absencję na posiłkach.
W Świnoujściu dotyczy to wycieczek dłuższych niż 12 godzin, czyli głównie Skandynawia.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Felice właśnie tak jest jak piszesz, bo te wycieczki trwają powyżej 12 godzin.
Wyjazd wcześnie rano i powrót po północy.
Zapytałem jednego z uczestników co zwiedził i usłyszałem odpowiedź, że długo się płynie promem, a później zwiedza się jadąc autokarem podziwiając widoki za szybami i wyjście z autokaru na kawę do kawiarni. :roll:
Oczywiście piszę tu o pobytach zimowych nad morzem w sanatoriach.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Może ktoś z Was wie dlaczego w jednych obiektach jest pobierana opłata za wyjazd na wycieczkę, a w innych nie?
Przykładem może być Świnoujście gdzie w obiektach należących do Uzdrowiska pobierana była opłata, a np w "Energetyku" już nie.
Próbowałem "rozgryźć" temat i dowiedziałem się, że sanatorium ma obowiązek zgłosić do NFZ wyjazd kuracjusza, który trwa
ponad 12 godzin i wtedy Fundusz nie płaci za ten dzień więc pobierana jest opłata od kuracjusza, aby "zrekompensować straty". :roll:
Ciekaw jestem podstawy prawnej tego procederu oraz rodzaju dokumentu na który pobierana jest ta opłata od kuracjusza.
Nasuwa się też kolejne pytanie, czy faktycznie obiekty zgłaszają do Funduszu, że jakiś tam "Kowalski" bryknął sobie na wycieczkę?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Będąc w Świnoujściu stoczyłam wielką batalię o to właśnie. Na wycieczce byłam bez żadnego płacenia. Mnie powiedziano , że taka jest uchwała zarządu koniec, kropka. Dociekałam ostro i pewnie dla świętego spokoju pojechałam 😉 Myślę, że za bardzo drążyłam temat i to wszystko. Podejrzewam, że nie tak do końca to jest czysta sprawa.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Archibald »

To musi być faktycznie "samowolka". Zdarzyło mi się będąc w Krynicy Zdroju uczestniczyć w wycieczce do Budapesztu, wyjazd skoro świt, powrót późno w nocy (ponad 12 godzin) i żadnej opłaty nie było :!:
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Wienia »

Wszystkim którzy opisali swoje spostrzeżenia i doświadczenia w temacie wycieczek w sanatoriach bardzo dziękuję. Na pewno wezmę to pod uwagę i będę o tyle "mądrzejsza". :x :lol: Przyda się, już w maju wyjazd.
Pozdrawiam życzę dobrej nocki :kwiat:
ODPOWIEDZ