Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: Dzia_dek »

Stanislaw1960 pisze: Tematem jest planowana podwyżka a zeszło na pary. Ale co niektórym żal ,,duszę" ściska, że są jeszcze małżeństwa które po czterdziestu latach chcą wyjechać razem do sanatorium. Był już temat na wyjazdy z pieskiem i to był zachwyt. Akurat o wspólnym wyjeździe decyduje lekarz a nie zacietrzewieni forumowicze. To jak wy życzycie bliźniemu swemu?
Tu nic nikomu żal nie ściska, a na wyjazdy z pieskiem do sanatorium był wyraźny sprzeciw większości forumowiczów.
Stanisławie chyba nie bardzo rozumiesz o czym ci zacietrzewieni forumowicze piszą? My nie mamy absolutnie nic przeciwko
wspólnym wyjazdom małżonków do sanatorium. Problem jest w zakwaterowaniu. Dlaczego trzy małżeństwa nie mogą zająć
dwóch trójek leżących obok siebie? Recepcje obiektów dla świętego spokoju korzystają z niepisanego prawa do rezerwacji
pokoi dwuosobowych dla małżeństw i dochodzi do takich absurdów, że singiel o dziewiątej rano jest kwaterowany w trójce,
a małżeństwo przyjeżdżające późnym popołudniem dostaje dwójkę. Nie potrzeba tutaj żadnych zmian systemowych i innych
zaklęć, wystarczy prosta zasada - kto pierwszy ... i nie będzie żadnych życzeń dla bliźniego swego.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Tak powinno być, że decyduje kolejność przyjazdu lub rezerwacji i każdy powinien mieć możliwość być w pokoju z mężem/żoną, partnerem/partnerką, koleżanką/kolegą, ale póki co małżeństwa korzystają z niepisanego prawem przywileju i to nie jest ich wina, że mogą.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Lidia452 »

Rezerwacja dla malzenstw,przywilej dla malzenstw i bledne kolo dalej sie zamyka na glupim singlu ktory nic nie moze zrobic tylko zgodzic sie na
3 lub 4 jesli chce skorzystac z rechabilitacji z ramach NFZ a jak mu sie nie podobaja takie sprawiedliwe rozwiazania to przeciez moze jechac prywatnie :lol:
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2023 23:26

Post autor: Ciri »

edwardo pisze: 10 mar 2025 11:57
Ciri pisze: 09 mar 2025 23:36

Ja jestem za podniesieniem opłat za pobyt sanatoryjny ale w granicach rozsądku, max 100% ale każde pieniądze to nie. Za kazde to mogę pojechać gdzie chce i kiedy chce bez łaski NFZ,
A ja uważam , że minimum 200 % do jedynek i dwójek może wreszcie dałoby możliwość wyboru pokoju :|
Z łaski NFZ też można by tanio pojechać , ale do wieloosobowego ;)
Za wygodę sie płaci :)

dwieście procent też chętnie zapłacę byle za tym szedł odpowiedni standard. To niecale 3000zl za trzy tygodnie, Może być. Zresztą uważam że powinna być możliwość dopłaty do pokoju jednoosobowego, takiego poza cennikiem NFZ, już teraz dla chętnych, bez czekania na nową ustawę. Dużo chętnych by się znalazło tylko sanatoria na to nie chcą się godzić bo niby fundusz nie pozwala na takie mixy.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Felice pisze: 10 mar 2025 16:39
Tak wiele obiektów pobiera dodatkowe opłaty poza tą , którą wnosi się w podstawowej kwocie za pobyt… i dodam, że to nie są takie małe pieniądze.
a które? bo tak jak pisałam wyżej - z braku innych możliwości czekam na takie rozwiązane jeśli pomoże ono dostać pokój na wyłączność.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Samosia pisze: 10 mar 2025 21:36
edwardo pisze: 10 mar 2025 21:29 A może to nie żal d** ściska , tylko wyrazy współczucia , że po tylu latach małżeństwa żona boi się puścić męża samego do sanatorium ;)
Wymacz,że to napiszę ....A pomyślałeś,że może ten mąż lub żona jeżdżą razem bo jedno z nich wymaga opieki
i te 70% małżeństw w sanatoriach to osoby które wymagają opieki? poza tym opiekun jedzie jako pełnopłatny a w tych przypadkach oboje to kuracjusze którzy jada na leczenie.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Lidia452 »

Tez jestem za wprowadzeniem zmian i doplat do pokoi aby kazdy mial wybor i mogl z niego skorzystac nie tylko okreslona grupa na szczegolnych
zasadach
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Może podam przykład sanatorium Wistom w Kołobrzegu do którego miała jechać w lutym moja znajoma.
Zadzwoniłem wcześniej przed rozpoczęciem turnusu na jaki pokój może liczyć moja znajoma i od razu pytanie, czy przyjeżdża sama, czy z kimś. Odpowiadam że sama i pani na recepcji mi odpowiada, że singielki i single są tylko kwaterowani w trójkach, bo dwójki są tylko dla par, a jedynek nie ma.
Podziękowałem pani na recepcji i moja znajoma zrezygnowała z wyjazdu do tego sanatorium.
Chociaż to sanatorium ma dobrą opinię ja tam nigdy nie pojadę i będę odradzał innym, chyba, że ktoś lubi być w trójce jak Gienia, która jest zachwycona mieszkaniem w takim pokoju przez trzy tygodnie. :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Pytanie do Stanisława, który uważa że żal dupę ściska nam maluczkim. Jak zareagujesz po przyjeździe do sanatorium i uzyskasz informację, że zgodnie z przepisami nie będziesz zakwaterowany z żoną w pokoju dwuosobowym?
Przecież NFZ gwarantuje zabiegi i miejsce, czyli uzyskasz to, na co skierował lekarz.
Nie życzę Ci żebyś został wdowcem , ale wtedy zmienisz punkt widzenia?
Chcesz mieć bezwzględnie dwójkę? Dopłać tak samo jak singiel do tego luksusu.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Chciałam opowiedzieć, że nic mi niczego nie ściska. Napatrzyłam się na tyle zachowań par,...na głowę bym musiała upaść aby czekokolwiek oprócz faworyzowania zazdrościć. Jadą osoby samotne, często w gorszym stanie fizycznym niż oboje małżonków razem i jakoś nikt się nad nimi nie rozczula...do dzisiaj zresztą myślałam, że do sanatorium jadą osoby w pełni sprawne jeżeli chodzi o własną obsługę lub nie ale z pełnopłatnym opiekunem. I jeszcze jedno -nie wmawiajmy ludziom, że są gorsi niż są próbując w kulturalny sposób podać racjonalne argumenty. Każdą sytuację można obrócić aby nasze było na wierzchu. Tylko po co? Skoro od początku każdy mówi, że nie ma nic do małżeństw; niech jeżdżą, niech się na rękach noszą, kłócą... życie lecz na RÓWNYCH zasadach Nie znoszę wykrzykników ale inaczej podkreślić nie umiem.
Proszę już nie pisać o pomocy wzajemnej w ośrodku bo praktycznie wszystkie pary są na chodzie, panowie przyjeżdżają nieraz z daleka autem, zwiedzają, panie ( oj tak..) potrafią walczyć o swoje. Kurczę to żadna złośliwość, po prostu realia.
Szanujmy też chęć kogoś do pobytu w samotności, niech chociaż ma możliwość zapłaty za taki przywilej , ale ani pokoj jednoosobowego ani dopłaty do dwójki zapewnionej mieć nie będzie. W trójce o której wspomniałam kiedyś przeżyłam najgorszą traumę jeżeli chodzi o jedną z Pań w pokoju i tego się boją właśnie pary, nie jadą się wspierać, nie jadą sobie miodu spijać , jadą aby nie trafić do pokoju wieloosobowego. Jeżeli kiedyś...to naturalna kolej rzeczy w życiu, któreś zostanie same , przestanie jeździć czy zauważy tą oczywistą nieprawidłowość? Zaraz odezwie się głos...a jakbyś był na ich miejscu, a jakby to a jakby tamto... niech zamilknie albo przeczyta z uwagą i koncentracją o czym piszemy i w jaki sposób.
Ps. Pomimo miłości do psów ( realnej z pieskiem w domu nie budzie) też byłam przeciwna wyjazdom z pupilem do sanatorium. Dlaczego? Bo to nie wczasy. I taki sposób myślenia niech też przyjmą pary, niedługo z 30 procent singli zostanie pięć. I to mamy nadzieję zadowoli i ośrodki i pary.
ODPOWIEDZ