Pozdrawiam serdecznie
ŚLĄSKI - NFZ kolejka
Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka
Pozdrawiam serdecznie
W środę mija miesiąc i nadal nie ma odpowiedzi z NFZ. Intereniowałeś osobiśie w NFZ?ANDY12345 pisze: 06 cze 2025 08:01 Musi bo to jest decyzja z podaniem podstawy prawnej. Najlepiej wysyłać poleconym. W przeglądarce info pojawia się szybko, ale list już dłużej dochodzi. Niestety zdarza się że pismo wsadzone jest do przegródki przez urzędnika i może nie trafić do osoby decyzyjnej. Miałem podobny przypadek i osobistej interwencji po kilkunastominutowym oczekiwaniu miałem ustną odpowiedź lekarza z decyzją z wyjaśnieniem, że w mojej teczce nie zauważono pisma
. Składałem osobiście.
W Twoim wypadku jest to jeden z najpoważniejszych usprawiedliwionych powodów do zwrotu skierowania. Niestety będziesz musiała się starać o nowe skierowania od lekarza, bo stan zdrowia uległ zmianie. Ale możecie dostać skierowanie na pobyt szpitalny.
Pozdrawiam i zdrowia życzę.
-
Ania52
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 lis 2016 17:48
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 6
Przyjdzie mi składać nowe skierowanie. Teraz mamy zamiar składać je z mężem w tym samym czasie. Niestety nie możemy korzystać ze zwrotów, bo uzyskanie urlopu w pracy z dnia na dzień jest u nas niemożliwe.
Kiedy można starać się o nowe skierowanie, czy jest jakiś okres karencji po rezygnacji? Czy muszę odczekać jakiś czas?
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Baszia gdy w roku ubiegłym po ponad miesięcznym pisemnej wymianie listów i e-maili ze śląskim NFZ o zmianę Goczałkowic Zdrój na inną miejscowość mój mąż złożyl sam rezygnację....po chyba 2-3 tygodniach przyszla pocztą informacja,że zaakceptowali rezygnacje.... Dodatkowy telefon do NFZ z zapytaniem ...kiedy można składać kolejny wiosek...odpowiedż...po 30 dniach od momenty otrzymania papierowej rezygnacji....Mąż i tak odczekał dłużej i w marcu tego roku złożyliśmy wniosek wspólnie a że od ostatniego pobytu mąż mial 24 miesiąca a ja 18 to pod koniec kwietnia zadzwoniłam z zapytaniem o podwójny zwrot i 14.05 wyjechaliśmy do Rymanowa Zdroju i już od prawie dwóch tygodni jesteśmy w domu i wróciliśmy bardzo zadowoleni....czego i Wam życzęBaszia pisze: 16 cze 2025 21:22 Na moją prośbę o zmianę terminu i miejsca przydziału sanatorium pojawiła się informacja w przeglądarce o rezygnacji. Widocznie moje zaświadczenie od lekarza i powody do zmiany nie zostały zaakceptowane. Jeszcze nie dostałam pisemnego uzasadnienia, chyba powinnam je dostać.
Przyjdzie mi składać nowe skierowanie. Teraz mamy zamiar składać je z mężem w tym samym czasie. Niestety nie możemy korzystać ze zwrotów, bo uzyskanie urlopu w pracy z dnia na dzień jest u nas niemożliwe.
Kiedy można starać się o nowe skierowanie, czy jest jakiś okres karencji po rezygnacji? Czy muszę odczekać jakiś czas?
Złożymy nowe wnioski w sierpniu i pojedziemy na wiosnę przyszłego roku.
Wynika z tego, że ze zwrotów na nowe wnioski mogłabym pojechać szybciej niż na stare skierowanie i tam gdzie bym chciała.
Tylko te krótkie terminy do wyjazdu. Ale zawsze można by to rozważyć
-
TypowaEwa
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 06 lis 2018 09:46
- Staż sanatoryjny: 1
Ja będę w Dąbkach w przyszłą środęBea-70 pisze: 13 cze 2025 22:22 Witam wszystkich,
Dzisiaj udał się mniei wydzwoniłam: Dąbki- Sanatorium Polonez
Najzabawniejsze jest jednak to, że turnus rozpoczyna się od jutrai sama nie wiem jak ja to zrobię, żeby sie tam jutro znaleźć. Narazie pakowanie i mam nadzieję jutro wyruszyć
Pozdrawiam wszystkich serdecznie pełna niepokoju bo to mój pierwszy raz
![]()
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Terminy wyjazdów ze zwrotów są różne...my mieliśmy 14 dni ...więc był czas na pozałatwianie spraw,musiałam tylko mężowi przesunąć wizytę u lekarza a potem to już tylko przygotowania do wyjazuBaszia pisze: 16 cze 2025 21:52 Dziękuję za informację.
Złożymy nowe wnioski w sierpniu i pojedziemy na wiosnę przyszłego roku.
Wynika z tego, że ze zwrotów na nowe wnioski mogłabym pojechać szybciej niż na stare skierowanie i tam gdzie bym chciała.
Tylko te krótkie terminy do wyjazdu. Ale zawsze można by to rozważyć![]()