23WSZUR Lądek Zdrój rehabilitacja ogólnoustrojowa.

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

23WSZUR Lądek Zdrój rehabilitacja ogólnoustrojowa.

Post autor: Felice »

Sam Lądek Zdrój opisywany był mnóstwo razy, napiszę więc jak wyglada RO w sanatorium wojskowym.
Kwalifikacja przebiega następująco... na adres sanatorium wysyłamy skierowanie i dokumentację medyczną. Zasadność ocenia lekarz rehabilitacji, wniosek zostaje zarejestrowany i pismem zostajemy powiadomieni o przybliżonym okresie oczekiwania. Pierwszeństwo mają osoby po pobytach szpitalnych, zabiegach, osoby ze stopniem znacznym i weterani poszkodowani w misjach.
Po otrzymaniu terminu dostajemy pismo o pobycie wraz z informacją jak to przebiega.
Turnusy zaczynają się zawsze w czwartek od rana i środa p trzech tygodniach jest ostatnim dniem pobytu.
Przyjęcie sprawne, od razu dostajemy klucz do pokoju. W dniu przyjazdu przysługuje już śniadanie. Na stołówce ustalamy dietę i przydział do stolika. Stołówka mała stoliki 5 lub 6 osobowe. Dla RO por posiłków to 8.00, 12.30 i 17.00. Dla mnie za małe przerwy między posiłkami. Następnie jest wizyta lekarza, ustalenie żabiego, które planowane są po południu i wieczorem karty roznosi pielęgniarka do pokoju.
Baza zabiegowa dla mnie rewelacyjna z ogromnym wachlarzem. Ja miałam rehabilitację indywidualną (ta jest obowiązkowa dla wszystkich). To co robimy ustala rehabilitant na pierwszym zabiegu. Następnie masaż suchy, SIS na bark, aquavibron, kąpiel perełkowa, łóżko masujące aqatizer (masuje również stopy, genialne),laser wysokoenergetyczny na kręgosłup, rezonans stochastyczny i usprawnianie układu oddechowego przy pomocy urządzenia celloxy (to taki 40 minutowy spacer w wysokie góry :) regulowany ilością tlenu).
Rehabilitanci przemili, uczynni, nie robiący problemu gdy jest miejsce, a ktoś chce zabieg wcześniej. Na zabiegach odbijamy się czipem, karta tylko do wglądu.
Warunki mieszkaniowe na samej rehabilitacji luksusowe nie są. Pokoje 2,3,4 osobowe. Teraz sukcesywnie ma być robiony remont, może coś polepszy się. Sprzątanie 2 razy w tygodniu, wymiana ręczników raz na tydzień. Dostaje się jeden duży i jeden mały.
Jedzenia wystarczająco, smaczne obiady. Moją zmorą były różnego autoramentu pasty. Zdecydowanie wolałabym kawałek białego sera i to co z nim zmieszane obok. Zawsze był dodatek w postaci sałaty, ogórka, pomidora. Duża porcja surówki, często jakieś ciasto, czasem owoce.
To tak pokrótce , jak ktoś ma pytania odpowiem.
Rozrywka tak w kilku zdaniach. Miejsca z tańcami to Kaprys, Pod Wąsem i Piekiełko. Codziennie muzyka z DJ em na Stawach Biskupich. Świetna oferta gastronomiczna, wybór lokali na kawę i coś do zjedzenia ogromny. Ja z towarzystwem najchętniej odwiedzałam Art Café która poza pyszną kawą ma również genialne jedzenie. Czasem grzeszyliśmy najlepszą pizzą over. Zresztą wszystko tam jest przepyszne.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Re: 23WSZUR Lądek Zdrój rehabilitacja ogólnoustrojowa.

Przepraszam za kilka lapsusów, słownik zrobił swoje... :D
Gość

Post autor: Gość »

Oj tam, oj tam😊.
Ale to ustalenie żabiego dało do myślenia, fakt 🙂.
Przeczytałem z ciekawością, nie miałem pojęcia jak to jest na ORO.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kaziu wiele osób tak nie do końca rozeznaje się w tej formie leczenia. Zapomniałam dodać, że na 3 tygodniowym pobycie jest 80 zabiegów. Zawsze było 5 dziennie, czyli w sumie 90. Znaczy NFZ nieco tą pulę zmniejszył.
aw21
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2017 10:32
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: aw21 »

Witam. Felice możesz powiedzieć na jakim druku wypisuje lekarz skierowanie na taką rehabilitację i ile czasu czkałaś na wyjazd. Z gry dziękuje i pozdrawiam. ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Nutka »

Dziękuję Felice za opinię :)
Najważniejsze,że kuracjuszka wróciła zadowolona :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

aw21 nie ma żadnego druku, lekarz wypisuje elektronicznie skierowanie do szpitala na oddział rehabilitacji ogólnoustrojowej z kodem 4300. Ja czekałam krótko, bo byłam po zabiegu.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Bibi2 »

Dzięki Felice za opis :kwiat:
jak to dobrze, że zadowolona koleżanka :)
aw21
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2017 10:32
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: aw21 »

Witam. Felice dzięki za odpowiedz , ale jeszcze dopytam. Czy lekarz musi wpisać konkretny szpital, czy tylko skierowani na taką rehabilitację. A ja sam wybieram miejsce. ;) ;) ;)
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

Felice....dzięki za opis z pobytu z rehabilitacji....a i My szczęśliwcy i w ,,innym ,, przekazie dostaliśmy obrazy spędzania wolnego czasu i miejsc które warto zobaczyć...tam się znależć..Dziękuję i wykorzystam będąc tam może w przyszłości na RO lub 1310... :serce: :kwiat:

Tutaj....znalazłam...dużo nowych zabiegów...dla mnie wyglądających jak jednorazowe badanie a to był cały ich cykl...doczytałam...i dzięki Tobie mam tą wiedzę, że takie istnieją ...może uda się i dla mnie je wykorzystać. Zasiałaś ,ziarno,, myśli o Lądku Zdroju..

Felice ....zdrowia i dalszego optymizmu na życie :serce:
ODPOWIEDZ