Ośrodek "ADAM" 16-30.06.2025r. Szczyrk

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 25 razy

Re: Ośrodek "ADAM" 16-30.06.2025r. Szczyrk

Post autor: Zosia »

Kończę turnus , kończę więc i swoją relację. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy tu ze mną byli, którzy śledzili te moje wpisy a wejść w temat było sporo. Może Komuś jakaś informacja okaże się pomocną w podjęciu decyzji czy tu przyjechać.

Ja z turnusu jestem zadowolona tak w 70-80 % . Dużo osób podobnie ( choć nie na skalę Jarosławca) zapisało się już na następny rok. Niektórzy choć czasami na coś narzekali, też zadeklarowali ponowny przyjazd.
Powiem tak : znaczna większość ludzi w wieku 70-80 lat z ograniczeniami ruchowymi przywożona i zabierana jest/będzie przez rodzinę. Wiadomo w takich przypadkach ważna jest odległość . Ludzie z dofinansowaniem płacą niewiele np. koszt pobytu w pokoju 2 os. obecnie kosztuje 3200 zł , na III piętrze -200 zł to jest 3000 , jeśli dofinansowanie jest +/_ 2000 to koszt 1000 zł za 2tyg. w tym Ośrodku to niewiele. Poza tym większość już się zna , dużo spędza czas w obrębie ośrodka , nie wybierają się na dalsze spacery czy w góry. Zdecydowana większość to ludzie ze Śląska . Z Warszawy spotkałam 1 os. i ja chyba jedyna jeszcze dalej.
Rozmawiałam z moim masażystą czy jest tu tak zawsze. Wiadomo, że zdarzają się turnusy z powiedzmy zdrowszymi, młodszymi ludźmi , w tym roku był taki miesiąc czy 2 temu ..... .

Podsumowując . Ja towarzystwo miałam przesympatyczne , śmiechu było co niemiara, jednak na dłuższe spacery wybierałam się sama . Z mojej też perspektywy- bez dofinansowania płacąc 4000 zł uważam , że turnus nie był tani.
W takiej sytuacji liczy się i brak lodówki i raz tylko sprzątany pokój (choć wątpię czy u mnie był w ogóle), i brak ręczników, i czasami nie takie jak by się chciało jedzenie, choć jeszcze raz zaznaczę , że nikt nie był głodny .
Ja następnego turnusu nie zarezerwowałam , lubię poznawać nowe miejsca i raczej w bliskiej przyszłości powrotu tu nie planuję ale też nie żałuję, że tu przyjechałam .

Bastku, troszeczkę inne są moje odczucia i ocena niż Twoje ale tak jak czuję tak pisałam , może jako kobieta jestem bardziej wybredna :D a może coś się tu jednak zmienia , niekoniecznie na lepsze.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i najlepszych wyjazdów czy to z NFZ, PFRON czy za swoją kasę :D :kwiat:
Bastek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2022 15:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Bastek »

Zosiu, każdy z nas ma prawo do własnej opinii o Ośrodku Adam – i to jest zupełnie naturalne 😊
Z mojej strony – sprzątanie pokoju odbywa się raz w tygodniu 🧹, wtedy też wymieniany jest ręcznik łazienkowy, ten do wyjścia spod prysznica 🚿
Osobiście planuję jeszcze kiedyś wrócić do tego miejsca – dobrze wspominam ten pobyt 😊 Jeśli miałbym coś zasugerować na przyszłość, to może fajnie by było, gdyby obiady, a szczególnie zupy, były serwowane bezpośrednio do stolika 🍽️
Poza tym – naprawdę wszystko było w porządku i czułem się tam bardzo dobrze 👍
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

Zosiu.... dziękuję za opisy i wędrówkę z Tobą wśród tylu zapisanych w zdjęciach miejscach.
Super chociaż tak tam się znależć :serce: :kwiat: .

A , że brakowało piechura do wędrówek to dlatego ,że trudno w tym Tobie Zosiu dorównać :) ...w szybkości przemieszczania się i podążania za ciekawostkami życia i miejsc o czy świadczą fotki. Potrafiłaś wykorzystać czas ,,po swojemu,, brawo .

Wracaj bezpiecznie do domu :serce: :kwiat: .
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak Alu, wykorzystałam w miarę możliwości i niech nie zdziwi nikogo , że % mojego zadowolenia z pobytu to tyko do 80 % można odczytać też aż 80 % ponieważ porównywałam do moich najlepszych miejsc, w których byłam, ale jestem zadowolona a okolice są tu piękne i warte odwiedzenia. Pozdrawiam :serce:
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Zosiu dziękuję za ciekawą relację z pobytu :kwiat: - ja też tu zaglądałam. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Zosieńko i ja Ci dziękuję za wspaniałe opisy i relacje fotograficzne.
Coś się zaczyna, coś się kończy, zostają wspomnienia…
Już szczęśliwa w domku :D
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Zosiu, oczywiście, że czytałam, oglądałam :)
Bardzo dziękuję za relację i bardzo wyważony opis.
Podziwiam chęć poznawania zawsze czegoś nowego
Dzięki :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z pozdrowieniami