Busko-Zdrój Rafał

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 10 razy

Busko-Zdrój Rafał

Post autor: Mijariolka »

Szukam aktualnych opinii o tym sanatorium.
Wszystkie, do których dotarłam są sprzed kilku lat. Może ktoś niedawno tam był, albo obecnie przebywa i może zechce podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Chętnie poczytam gdyż wybieram się do Rafała 15 lipca.
Pozdrawiam wszystkich kuracjuszy :kwiat:
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Re: Busko-Zdrój Rafał

Witam wszystkich :D
zakończyłam pobyt w Rafale w Busku-Zdroju i zgodnie z obietnicą postaram się najlepiej jak potrafię opisać swoje spostrzeżenia. Przed recepcją byłam wcześnie rano 6.30, przyjęcia ruszyły około 7.00. Z tego co wiem osoby, które były raniutko i chciały jedynkę, to raczej się udało. Byłam sama w pokoju dwuosobowym. Pokoje są różne od jedynek, ale te dla raczej dla komercji, dużo dwójek i trójki. Niestety nie wszystkie pokoje są wyremontowane i nie wszystkie posiadają balkon. Po remoncie większość trójek i z balkonem, powstały one po połączeniu dwóch dwójek, a raczej pierwotnie jedynek. Moim zdaniem dwójki, które są małe to kiedyś były jedynki, dostawili jedno łóżko i jest dwójeczka :o
W mojej dwójce była duża łazienka razem z WC, sporą kabiną i umywalką. Inne dwójki miały osobno łazienkę z prysznicem z zasłonką, była nie za duża ta łazienka. Natomiast WC osobno ale bardzo małe, wszyscy na to narzekali. W moim pokoju dwa łóżka. szafki nocne, na jednej z nich stała mała chłodziarka, dwa krzesła, stolik dwie wiszące nad łóżkami półeczki, lampki przy łóżkach do czytania, szafa z półkami, szufladami i do wieszania dla mnie wystarczająca, dla dwóch osób ciaśniej, ale może być. U góry w szafie spore dwie półki, gdzie można przechować walizkę. Telewizor płatny 30 zł, czajnik 15 zł, deska do prasowania na korytarzu, żelazko do wypożyczenia w recepcji. Na wyposażeniu pokoju był również wiatrak. Mój pokój był przed remontem bez balkonu, ale z drzwiami balkonowymi, gdzie był zamontowany sznurek, na którym można wywiesić ręczniki, czy zrobić jakąś przepierkę. W łazience miska, półeczka na kosmetyki, lustro. Pościel biała nie zmieniana, można było za dodatkową opłatą, mój materac ok, ręczniki dwa mały i duży białe wymieniane w każdą środę.
CDN
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

CDN
Balkony prawie we wszystkich pokojach takie same dość spore, stoliczek, dwa krzesełka suszarka na pranie i nawet leżaki, ale nie wiem czy wszystko na wyposażeniu standardowym. Pokoje od strony ulicy bardzo słoneczne po południu, a w tych od ogrodu słońce od rana do południa. Ogród sanatoryjny z ławkami i stolikami oraz leżakami do opalania można przyjemnie spędzić czas. Na miejscu jest kawiarnia, ale bez tańców czynna chyba od 10. Stołówka dość spora wystarczająca dla kuracjuszy z NFZ, którzy spożywali posiłki 8, 13. 17. Komercja godzinę później, było ich znaczenie mniej. Stoliki różne od 4, 6, do 7 osobowych. Na miejscu kuchnia, w której przygotowywano posiłki. Moim zdaniem bardzo smaczne i wystarczające nawet dla panów. Na śniadanie często zupa mleczna i nie tylko, na obiad zupa w wazach drugie danie porcjowane, kolacja często na ciepło i zawsze do tego też chlebek i nie tylko. Pieczywo jasne i ciemne dostępne na dokładkę, mało warzyw i owoców. Zawsze w niedzielę na śniadanie dodatkowo jogurt naturalny i ciasto z kruszonką. Dwa razy było też jabłko. W przypadku wyjazdów na wycieczki dostawaliśmy suchy prowiant.
CDN
Awatar użytkownika
zawiela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 08:44
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 21 razy

Post autor: zawiela »

Dziękuję ślicznie za opinię,wychodzi na to,że jesteś zadowolona z pobytu......może jeszcze parę słów o zabiegach..... :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Baza zabiegowa na miejscu, jak na tak niewielkie sanatorium bogata. Basen, kriokomora, borowina - błotko, oczywiście siarka i inne kąpiele, masaż klasyczny dostępny, całą fizykoterapia z dużą różnorodnością, dużo łóżek masujących, gimnastyka. Nie miałam basenu, ale ludzie narzekali na zimną wodę. Zaskoczona byłam gimnastyką, bo była tylko w Ugulu, albo siłownia. Do tej pory spotykałam się z gimnastyką indywidualną, albo zbiorową-typowe ćwiczenia na kręgosłup. Lekarzy kilku, nie wiem, czy dwóch albo trzech. Nie słyszałam, aby ktoś na nich narzekał raczej słuchali kuracjuszy i spełniali ich oczekiwania. W razie jeśli komuś zabieg nie służył nie było problemu ze zmianą. Wizyty lekarskie dwie. Jeśli ktoś nastawia się na kriokomorę, to warto zabrać ze sobą długie wełniane skarpety i rękawiczki. W budynku dwie windy,nie było wieczornych kontroli pielęgniarki w pokojach. Ośrodek współpracuje z dwoma biurami podróży, które zachęcają do wyjazdów na wycieczki te całodniowe i popołudniowe. Byłam na kilku, zawsze pełny autokar.
Busko-Zdrój to ładne miasteczko z pięknym parkiem, tężnią, fontannami. W Muszli i sanatorium Markoni odbywają się czasami koncerty. Grają w wielu miejscach, a więc osoby. które lubią tańczyć znajdą coś dla siebie.
Niestety w Rafale trwa remont - walą ściany, budują nowe, non stop wiertarki, młoty, kurz, okropny hałas do 17 godziny, w soboty również. Niestety mimo że jest lato nie zawsze między zabiegami można wyjść z budynku i trzeba to znosić. Zasięg w budynku kiepski.
Personel mówiąc delikatnie mało empatyczny, niektórzy jakby pracowali za karę. Najmilsze Panie, to te, które sprzątały pokoje
(trzy razy w tygodniu).
Najważniejsze w sanatorium zabiegi i towarzystwo, a to miałam wspaniałe. Wróciłam bardzo zadowolona.
Jeśli coś pominęłam, to pytajcie, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: wiktor64 »

dzieki :kwiat: :kwiat: :kwiat:
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

I ja dziękuję za opinię. :kwiat: .
Trudno przy remontach nie odczuwać ich uciążliwości gdy pogoda nie pozwala na dłuższy spacer...ale widać ,że i z tym sobie poradziłaś.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Mijariolka znam Twoją opinię z realu, ale serdeczne podziękowania za podzielenie się na forum. Pozdrawiam cieplutko :serce:
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: berbla65 »

Dziękuję za podzieleniem się opinią. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Dziękuję za opinię :kwiat:
Remonty uciążliwe, ale kiedyś zrobić muszą...
ODPOWIEDZ