To jest ten moment...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Gość

To jest ten moment...

Post autor: Gość »

Nosiłem się z tym zamiarem już czas jakiś, ale mimo statusu stypendysty ZUS jakoś tak mało miałem czasu żeby w spokoju zredagować te kilka zdań podsumowania.

Sprawa jest prosta.

To jest Forum głównie dla kuracjuszy korzystających ze skierowań na leczenie uzdrowiskowe z NFZ. Jeżeli ktoś postanowił zrezygnować z tej formy usprawnienia to konsekwencją tego kroku jest pożegnanie się z Forum, jego administratorem, moderatorem i użytkownikami. I to właśnie niniejszym czynię.

Spędziłem tu 9 lat, przeczytałem setki jeśli nie tysiące postów, czerpałem pełnymi garściami wiedzę którą tu się dzielicie ale i sam starałem się na miarę swych możliwości pomóc komuś w jakimś drobnym kłopocie oraz przede wszystkim zdawać relację ze swych kilku sanatoryjnych pobytów. Przy okazji było to miejsce rozrywki, żartu, czasem przekomarzania. Takie oderwanie od szarej codzienności.
Jak doskonale wiecie wyjeżdżałem wspólne z żoną – pisałem wcześniej z jakiego powodu, ale nasz ubiegłoroczny turnus w komfortowym sopockim Leśniku był tym ostatnim. Tak postanowiliśmy. Dopóki takie wyjazdy nie zostaną ujęte w jakieś sensowne ramy, tak aby obie strony narastającego wciąż konfliktu były w miarę zadowolone nie będziemy się pchać tam gdzie nas nie chcą. Ostatnio znów pojawiły się posty których czytanie sprawia przykrość jeśli nie jest się winnym istniejącej sytuacji. A już stwierdzenie, że blokujemy miejsce tym którzy badziej potrzebują terapii (tak to dosłownie ktoś ex cathedra określił) nie pozostawia pola manewru. Będziemy więc korzystać z innych form rehabilitacji, może poprawimy odsetek tych "nierozłącznych" wśród gości komercyjnych albo przestawimy się na tory wyjazdów w trybie ambulatoryjnym.
Zwalniamy więc jedną dwójeczkę, wprawdzie może nie będzie ona jakaś atrakcyjna bo dotychczas najczęściej dostawaliśmy przydziały do najgorszego obiektu w uzdrowisku (Złoty Kłos, Mikołaj, Bajka czy Leśnik), ale zawsze...
No dobrze...

Dziękuję wszystkim z którymi fajnie mi się tu "rozmawiało", od których mogłem się czegoś nauczyć, którzy służyli mi konkretną pomocą, radzili w ważnych momentach w życiu. Także tym z podobnym do mojego poczuciem humoru za wszystkie żarciki, przekomarzanki...Szczególnie miło będę wspominał wizyty w tematach sportowych, na fotozagadkach czy nawet Pogaduchach, choć tu akurat może najtrudniej było mi się odnaleźć.
Spotkałem tu ludzi mądrych, inteligentnych, dowcipnych, uczynnych, z dużą wiedzą i doświadczeniem w tematach sanatoryjnych. Stanowicie zdecydowaną większość na Forum.

Przepraszam tych którzy być może poczuli sie w jakimś stopniu niekomfortowo po przeczytaniu któregoś mojego tekstu. Nie było moją intencją sprawianie komukolwiek przykrości.

Życzę Wam dużo szczęścia w życiu, udanych sanatoryjnych wyjazdów, miłego i zarazem owocnego korzystania z tego Forum. No i zdrowia przede wszystkim.

Celowo nie wymieniam tu żadnych konkretnych nicków, nie chcę kogoś niechcący pominąć, a osoby o których myślę i będe je najdłużej pamiętał i tak będą o tym wiedziały bo głowę na karku noszą nie od parady, jak mogłem się o tym niejednokrotnie przekonać.

Jeżeli Opatrzność pozwoli doczekać momentu w którym będą wprowadzone jakieś mądre zmianay w obecnym systemie lecznictwa sanatoryjnego być może wrócę tu jako kazimierz+ :-)

Pozdrwiam wszystkich
Kazimierz
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 28 razy

Re: To jest ten moment...

Post autor: Andrzej1958 »

Mam nadzieję, że nie jest to Twoja ostateczna decyzja.
Jeśli tak, to będzie mi brakowało Twoich wyważonych wypowiedzi, opisów z pobytów.
Rezygnacja z NFZ-towskich wyjazdów nie wymaga rezygnacji z forum. Wyjeżdżający komercyjnie też potrzebują opinii.
A odnośnie małżeńskich wyjazdów to powiem tak: gdybym mógł wyjechać z żoną, a system na to pozwala, to bym jechał, mimo że teraz marudzę, że brak dwójek.
Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Ogromnie cenię sobie Twoje poczucie humoru, wyczucie, aktywność jeżeli chodzi o opinie ( napisane zawsze z niezwykłym polotem), wiedzę którą pokazałeś w moim ulubionym tutaj temacie czyli zagadkach. Nie angażuję się w luźne rozmowy ale widzę, że jesteś wyróżniającym się forumowiczem pod kątem wyrażonego wypowiadania się, nie obrażania, pięknie przemyconego sarkazmu...po prostu dla mnie jeżeli chodzi o aktywną męską część Forum zdecydowanie się wyróżniasz. Pozytywnie oczywiście. :kwiat:
Tyle słodzenia.
Zdania możemy mieć różne w kwestii nierównego traktowania nas petentów w różnych oddziałach jak również osób wyjeżdżających samotnie. Musiało Cię to dotknąć bardziej niż powinno bo każdy z komentarzy w mojej ocenie nie uderzał imiennie w Kazimierza i jego żonę ale w niesprawiedliwy system. Dla mnie na równi stawiam niesprawiedliwość odnośnie czasu oczekiwania, braku realnej możliwości skorzystania ze zwrotow, różnych standardów ośrodka i bazy zabiegowej z brakiem możliwości pobytu w dwuosobowym pokoju i bycia skazanym na pokój wieloosobowy. Problem nie w ludziach a systemie,to jasno wybrzmiało. Teraz mam pewność, że jeżeli złożę wniosek, otrzymam kiepski ośrodek, z równie kiepską bazą tudzież pokojami jak na kolonii to grzecznie podziękuję. Być może mój punkt widzenia zmieni się za kilka lat bez ograniczenie związanego z urlopem. Zobaczymy. Jakoś mi przestało zależeć. Szczególnie jak słyszę jak ktoś z "małą"pomoca dostaje ośrodki z górnej półki
Forum umiera, Twoje odejście to tylko dodatkowy gwóźdź do trumny. Ale to Twoja , jak znam Cię z tego co piszesz odkąd tutaj jestem to w pełni przemyślana decyzja i nikomu nic do tego.
Forum traktuję jako odskocznię, nie szukam bliższych znajomości ale w Twoim wypadku życzę Ci aby życzliwi Tobie koledzy z Forum pozostali w kontakcie.
Jeżeli zdecydujesz się wrócić.... pytanie czy będzie do czego... śmiem wątpić. No ale tak już jest coś się kończy coś zaczyna.
Wszystkiego dobrego ode mnie Kazimierz, dbaj o siebie, korzystaj z uroków Twojego zielonego zakątka. :kwiat:
Gość

Póki jeszcze Admin nie zamknie konta...
Za miłe słowa dziękuję, a w uzupełnieniu dodam, że nikt tutaj wszelkich uwag o tanich wczasach par nie kierował konkretnie pod moim adresem, ale ja przecież czytałem wpisy dotyczące tego dość uważnie i z większością się zgadzam. Oprócz stwierdzenia o blokowaniu miejsc bardziej potrzebującym i może tego, że dziwnie mało jest małżeństw w grupie komercyjnej.
A co do nierówności i niesprawiedliwości szerzej rozumianej - zgadzam się. Nie może o tak poważnych w końcu kwestiach decydować to czy w danym Oddziale mamy Panie miłe czy nie, bardziej lub mniej podatne na czyjeś prośby czy sugestie. Tak jak piszesz - nie wszędzie można pojechać tam gdzie się chce i kiedy się chce, nie wszędzie można w dowolnym momencie korzystać ze zwrotów... Tak dla przykładu. A reforma która miała szansę to uporządkować zdechła zanim jeszcze zdążyliśmy poznać jej zasady.
I to też jest dodatkowy powód naszej rezygnacji z wyjazdów. Nie chcemy już spędzać tanich wczasów w Goczałkowicalch czy Kamieniu, bo ktoś akurat zwróci skierowania i dostaną się nam.
Pozdrawiam 🙂🌹
Gość

Andrzej1958 pisze: 20 sie 2025 14:59 [...] Mam nadzieję, że nie jest to Twoja ostateczna decyzja[...]
Prośba o zamknięcie konta poszła, tak więc...
Również pozdrawiam i życzę zdrówka.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bogutka5 »

Smutne to ale niestety .... no właśnie, niestety.
Decyzja podjęta więc do przodu.
Pozdrawiam i spokoju życzę.
Bogutka
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Kaziu, to Twoja decyzja ale gdy poczujesz chęć komunikacji z nami to wiesz co zrobić...po prostu do nas wrócić jak to napisałeś pod innym nickiem :D

Życzę Ci wszystkiego najlepszego i dziękuję Ci, że byłeś z nami... :serce:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Kaziu , odpocznij od nas i wróć :serce:
orion
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2025 18:00
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: orion »

Drogi Kazimierzu myślę że za jakiś czas zmienisz zdanie i wrócisz tu bo i tak będziesz tu zaglądał i czytał co w trawie piszczy. Nie da się po tylu latach zamknąć za sobą drzwi. Wiem to z autopsji .
Pozdrawiam eks jettp :)
Gość

Pewnie z tym zaglądaniem tutaj masz rację.
ODPOWIEDZ