Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 330 razy
Podziękowano: 70 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: kruszynkaK »

zbigniew165 pisze: 09 paź 2025 08:31 Mark1 może jest tak, jak piszesz, ale ja po ostatnim pobycie w dwójce i braku jedynek na razie rezygnuje ze składania wniosku do sanatorium.
Nie chce mi się już walczyć z recepcjami obiektów sanatoryjnych o jedynkę, bo poprzerabiali jedynki na dwójki dla małżeństw i stąd problem.
Będę na razie jeździł prywatnie na krótsze pobyty, ale nie do sanatorium, bo tam już nie wiedzą ile brać kasy, a do ośrodków sanatoryjno-wczasowych, które posiadają zabiegi w pakietach i bez łaski pań z recepcji, czy pielęgniarek oddziałowych.
Prywatnie też nie zapłacę z parking 800 zł jak w sanatorium.
Myślę, że warunki mieszkaniowe w trakcie pobytu mają również znaczenie w mniejszej ilości kuracjuszy chętnych na wyjazd.
Zbigniewie ja też popieram zmiany o których piszesz w odniesieniu do działań swoich .Też idę tą ścieżką od teraz .
Natomiast nie uważam ,by zabieganie o współny pokój z mężem był naganny .Ja chcę odpocząć od domu ,od em i od innych bliskich mi osób ,chcę np teraz samotni ;) :lol: o co zapewne będzie trudno tam gdzie będę .Natomiast moje wnioski to system ,który tyle lat nie uporał się ze standardem w sanatoriach ,ba w całej słuzbie zdrowia .A frustracja z walki o jedynkę jest mi bardzo dobrze znana ,więc nigdy więcej tej nierównej nie zafunduję sobie .
Pozdrawiam serdecznie :)
Ps edit :
A po co autem ? więcej chodzimy ,jesteśmy zdrowsi a resztę załatwi jak nie INPOST to DHL i inne ;)
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Mark1 pisze: 09 paź 2025 06:33
ucichły - na przykład nawet na tym forum - narzekania na to, że przyjeżdżający małżonkowie blokują miejsca w dwójkach sanatoryjnych
Bo sami już jeżdżą na połączone skierowania :P :)
Ale o co chodzi ,że ktoś ma prawo????
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2020 12:05
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Mark1 »

kruszynkaK
Ale o co chodzi ,że ktoś ma prawo????
Czytanie ze zrozumieniem boli?
Nadużywanie znaków interpunkcyjnych szkodzi i świadczy o piszącym.

Przemyśl co chcesz cytować i od którego autora.
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie nie boli ,ha nadużywanie ,takie modne to słowo pozdrawiam :)
Zgłoś do usunięcia mój wpis ,nie będę oponować to też takie modne działanie . :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: jacky6 »

Przygotowanie się na obsługę małżeństw w sanatoriach to nie jest jedyny kierunek zmian.
I takie działania idą wspólnie przez fundusze jak i sanatoria a są konieczne bo starzenie się społeczeństwa objawia się w wielu sferach życia społecznego.
Powoli tonowana jest polityka w przyznawaniu skierowań, do niedawna każda próba wnioskowania zmiany w przydziale traktowana była jako rezygnacja i przesunięcie w kolejce na sam koniec i to przy warunku ponownego złożenia wniosku.
Coraz więcej znanych jest przypadków, że fundusze dokonują wymiany skierowań zmieniając lokalizację na bardziej dogodną z uwagi na dojazd dla kuracjuszki / kuracjusza. Niedawno moja znajoma z Zagłębia D. poprosiła o zmianę lokalizacji z Horyńca i została przychylnie potraktowana, otrzymała Goczałkowice.
Osobiście mógłbym wskazać jeszcze kilka kierunków działań dla uzdrowisk. Ot choćby likwidację przeludnienia w pokojach.
Bo dla mnie to jest totalnym anachronizmem lokowanie kuracjuszy w pokojach 3 i 4 osobowych.
Trafił mi się taki podobny przypadek przed wieloma laty, gdy na turnusie tzw. wczasów zdrowotnych wylądowałem w pokoju 4 osobowym.
Dzięki uporowi następnego dnia postawiłem się dyrektorowi ośrodka grożąc wręcz natychmiastowym wyjazdem i o dziwo znalazł się inny pokój 4 osobowy do którego zostałem przesiedlony z innym współspaczem na wyłączność.
3 i 4 powinny pójść nie do likwidacji ale do przeróbki na dwójki tak aby osoby poruszające się z balkonikami a także na wózkach miały pełną swobodę.
Jakieś 10 lat temu korespondowałem z swoją znajomą z byłego miejsca pracy, wyemigrowała do Niemiec a tam podjęła się pracy zawodowej w swojej branży. Gdy zaś przyszedł czas kuracji odbyła ją w sanatorium z puli funduszu przedemerytalnego. Opisała mi go a ja to sprawdziłem w necie.
W sanatorium tym były praktycznie dominujące dwójki i częściowo jedynki.
PS nie wdaję się w polemikę z "dyskutant/kami" nie znającymi a raczej nie trzymającymi się z regułami dyskusji.

:mrgreen: Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.
:ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Generalnie dobry Temat -JEDNAK ja zadałbym go inaczej

Dlaczego coraz cześciej Obiekty sanatoryjne świadczą ograniczone zabiegi

Niestety aktualnie obiekty sanatoryjne poprzez bardzo agresywną politykę cenową wyłanczają ze swojej Oferty coraz więcej zabiegów

Nie ukrywam ,że po osiągnięciu półwiecza zacząłem w sanatoriach Prosić sugerować o te TZW Słuzowe NFZ zabiegi w postaci
Masażu -Masażu nie klasycznego ale jakiegoś odcinka
Fakt nadaga robi swoje .
W ciagu ostatnich 8 pobytów -Fakt były to tak sanatoryjne jak i uzywać skrótu myslowego poszpitalne
Miałem zaordynowane

Jedynie 1 ośrodek rękami Masażysty Osoby Niepełnosprawnej -BEZ GRATYFIKACJI wykonał zabieg trwający 15 minut
ale były też zabiegi ( Czarny Protest ) Był zabieg który trwał od wejścia zabiegu do wyjścia całe 7 minut Udokumentowane z Dyr Obiektu :)
No fakt póxniej chciano mnie udobruchać i zaproszono na 2 zabiegi kompleksowe po 60 minut

Aktualnie u sibie w swojej miescinie znalazłem Jakąś bardzo dziwna przychodnie rechabilitacyjną
Tam mam masaż odcinka Plus właśnie plus jak to Nazywaja rehabilitaci -Rozciaganie czyli de fakto kolejny masaż
Razem to trwa 45 minut
Nie ukrywam też ,że podobnie jak lata temu w kołobrzeskiej Perle bałtyku Mam indywidualne Cwiczenia
Gdzie rehabilitant potrafi doprowadziź mnie do Potów tak po zabiegu zalecany jest Prysznic

Pytanie czy u Nich wszystko jest ok
Czy Oni dobrze rozliczają się z NFZ

Sprawdzałem wg Mojego konta Pacjenta
Fakt masaż wyceniony jest na 75 zł
Rozciąganie rówież na 75 zł a gimnastyka na 45 zł
razem czas to 70 minut

Wspomniałeś o pokojach Niestety pokoje pokojami .
Niestety ,ale Czystośc w nich nie jest najmocniejszą stroną
Pomijam już "Mój przypadek" z Ciechocinka"
Przepocona wprost ŚMIERDZĄCA KOŁDRA I PODUSZKA

Rozumiem Panią sprzatajacą ,że nie wyrabia się z przygotowaniem

Ja opuszczam obiekt o 10,00 bo jeszcze musze na Spacer
Ale też Ja już od 6,00 Drę się w recepcji i wywieram PRESJE że Nie ma dla mnie jeszcze pokoju

Nie ukrywam ,że idealnym ROZWIĄZANIEM było by
Gdybym mógł Osobiście Dysponować Kwotą jaką w moim imieniu NFZ z Mojego subkonta przekazuje obiektowi sanatoryjnemu

Wtedy obiekty ,którym zalezy na pacjencie by sie utrzymały
Natomiast te które wprost ŻERUJĄ na Kuracjuszach musiały by paść

Osobiście znam Obiekt gdzie w pokoju 1 osobowy aktualnie jest pokój 3 osobowy w ciagu 40 lat był tylko malowany
Bo wanna jest z 1978 roku

Do czasu podniesienia Standartu nie zawszę będę się pchał do obiektów NFZ
W dobrej cenie można coś znaleść NAWET w Strefie Euro -Słowacja czy Austria
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Powracając do kwestii samej.
Czyli o zmianach w przydzielaniu skierowań.
Zaczyna się coś w tej kwestii dziać.
Czyli potencjalny kuracjusz zaczyna mieć wpływ na przydział.
Bo o ile jeszcze kilkanaście lat temu to była to swoistego gatunku loteryjka i trzeba było brać z pocałowaniem ręki.
Choć zasadniczo fundusz zastrzega się, że nie ma wpływu na wiele detali to jednak uruchomił w IKP okienko na korespondencję w której można się wypowiedzieć jakie ma się życzenia i to nie tylko pobożne.
Osobiście w tym roku po wystawieniu skierowania przez POZ z niewielkim opóźnieniem wysłałem swoje życzenia korzystając z trzech form kontaktów z funduszem.
Wniosek o połączenie skierowań mojego i połowicy uzupełniłem o wymienienie jeszcze z nazwy obiektów, które zażyczyłbym sobie otrzymać.
Tekst wniosku wydrukowany i zakopertowany powierzyłem poczcie ( jeszcze ) polskiej w formie listu poleconego, ten sam tekst wysłałem mejlem do kancelarii funduszu i równocześnie wkleiłem do formularza na IKP.
Po kilku dniach odnotowałem połączenie telefoniczne z funduszu w którym zapewniono nas o połączeniu skierowań, analogiczna informacja pojawiła się w IKP a nasze skierowania otrzymały jeden wspólny numer.

PS - nawiązując do postu Darka - nie poruszajmy w tym temacie narzekań o słabej formie obiektów sanatoryjnych tylko piszmy co się zmieniło w niedawnym okresie a raczej co się teraz da zaobserwować.
Ja obserwuję jednak, że w wielu obiektach powoli dokonuje się modernizacji pokoi a wręcz całych pięter.
Inna rzecz, że trafiają one do puli nazywanych ulepszonym, LUX, czyli po prostu tzw. pełnopłatnych.
Brak obecnie informacji o obłożeniu czyli wykorzystaniu owej puli ale warto się zastanowić, czy zjawisko zmniejszonego zainteresowania kuracjami funduszowymi nie przełoży się na kuracje pełnopłatne.

:mrgreen: Sometimes it's nice to live your dreams with your feet firmly on the ground ... :ugeek:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Witam, ciekawy temat który niedawno "odkryłem". moje takie spostrzeżenia zastanowienia są bardzo zbieżne z Waszymi choć tylko raz byłem w sanatorium ale tak sobie myślę że sanatoria powinny zrezygnować z pokoi 3-4 osobowych( hangary) na rzecz jedynek i dwójek. Zastanawiam się czy byłaby możliwość na etapie przydzielania sanatoriów zrobić coś takiego że połowa miejsc byłaby dwójkami a połowa jedynkami. komu jedynka się należy to dostaje normalnie, kogo stać to za jakąś dopłatą dostaje jedynkę a pozostali albo pary dostają dwójki. Wtedy też większa szansa byłaby dostania jedynki dla osób które chcą jechać ze zwierzętami. Czy tak dałoby sie? Nie wiem. Może :?: Fajny pomysł z tym "bonem sanatoryjnym". Z tego co czytam to zmiany idą w większości w dobrym kierunku ale czasami chyba za powoli. Poza tym ośrodki powinny być bardziej kontrolowane pod kątem jakości usług tj. komfortu zakwaterowania ale i jakości zabiegów. i raczej nie zatrudniać lekarzy w wieki ponad 80 lat którzy mają problem z obsługą komputerów :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

skrzys zgadzam się z pierwszą częścią Twojego posta, bo w drugiej piszesz coś o zwierzętach w pokojach jedynkach, a to dla mnie jest jakimś nieporozumieniem.
Chcesz jechać z pieskiem, czy kotem, to nie do sanatorium, ale prywatnie do ośrodka wczasowego, który toleruje zwierzęta domowe.
W sanatorium leczy się ludzi, a nie zwierzęta. :roll:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Witaj zbigniew165, pisałem o zwierzakach ( choć sam tak jak Ty jestem przeciwnikiem zabierania ich do sanatorium) gdyż ostatnimi czasy czytałem że sporo ludzi rezygnuje z sanatorium bo nie mają z kim zostawiać swoich milusińskich. Takich kuracjuszy to tylko do jedynek, z drugiej strony zawsze można się starać o jedynkę z uwagi na zabieranego psa lub innego zwierzaka, jedynkę się dostanie choć psa nie koniecznie trzeba zabierać :D jakiś to sposób na zdobycie jedynki byłby :D

jacky6- napisałeś
"Ja obserwuję jednak, że w wielu obiektach powoli dokonuje się modernizacji pokoi a wręcz całych pięter.
Inna rzecz, że trafiają one do puli nazywanych ulepszonym, LUX, czyli po prostu tzw. pełnopłatnych.
Brak obecnie informacji o obłożeniu czyli wykorzystaniu owej puli ale warto się zastanowić, czy zjawisko zmniejszonego zainteresowania kuracjami funduszowymi nie przełoży się na kuracje pełnopłatne."
Tak się zastanawiam czy jeżeli w takim sanatorium 2/3 pokoi będzie pełnopłatne a tylko 1/3 na nfz to czy z takim ośrodkiem dalej powinna być podpisywana umowa :?: chć może wtedy i cały ośrodek byłby lepiej wyposażony :idea:

Mam jeszcze takie pytanie do bardziej doświadczonych kuracjuszy: Czym wg was jest podyktowane to że od pobytu do pobytu musi minąć minimum 1,5 roku? Skoro coraz mniej ludzi jedzie do sanatorium więc można by częściej chętnych wysyłać. Rok na ponowny wniosek o skierowanie, miesiąc -dwa na decyzję lekarza i jak jest możliwość to jechać np ze zwrotówa nie czekać te pół roku na taką możliwość. No ale to chyba tylko pobożne życzenie moje :mrgreen:
ODPOWIEDZ