pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 10 lis 2025 20:23
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Post autor: amalgo »

Dobry wieczór wszystkim, jak dobrze że jest to forum i można dowiedzieć się tylu praktycznych rzeczy na podstawie Waszych doświadczeń :)

Jestem w trakcie kompletowania badań do złożenia wniosku, co mam nadzieję wydarzy się jeszcze w tym tygodniu, bo mam wizytę u mojej lekarki rodzinnej. Jestem osobą aktywną zawodowo, a w dodatku samozatrudnioną. Oznacza to, że nie mam żadnych urlopów ;(
Na szczęście swoją pracę w większości mogę wykonywać zdalnie, i, choćby w pewnym zakresie, będę musiała ją wykonywać w trakcie pobytu w sanatorium.
Ale przez pracę muszę też odpowiednio spróbować zorganizować ten wyjazd, aby mój biznes się nie zawalił i jednocześnie żebym mogła skorzystać z zabiegów, bo bardzo zależy mi na sprawności.
I obmyśliłam taki plan - o jego weryfikację poproszę bardziej doświadczonych bywalców :)
1/ NFZ - mazowiecki, czyli kolejka min. 10 miesięcy (co wiem po lekturze tego forum). Ale: założywszy, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i dostanę kwalifikację do sanatorium jeszcze przed końcem 2025, zamierzam powalczyć o wyjazd ze zwrotów, tak aby pobyt był możliwy szybciej i najchętniej pomiędzy styczniem a kwietniem 2026. Czy to jest możliwe? Jak sądzicie?
2/ Pokój - w jakim sanatorium jest szansa na pokój jednoosobowy? Część mojej pracy to spotkania online. Nie jest ich dużo, ale niestety muszę mieć do tego odpowiednie warunki. Nie mogę liczyć na wyrozumiałość współlokatorek, bo mają prawo do pełnego komfortu we wspólnym pokoju. Co byście Państwo tu doradzili? Jak to zorganizować? Czy szukać zwrotów w jakimś konkretnym sanatorium gdzie o "jedynkę" będzie łatwiej?
3/ Chciałabym też, żeby sanatorium dawało możliwość zajęć na basenie. Basen jest jedną z rzeczy, która jest mi zalecona w tej chwili (możliwość ćwiczenia mięśni bez obciążania stawów) i chciałabym regularnie ćwiczyć w wodzie. Które sanatoria są najlepsze pod tym względem?

Będę bardzo wdzięczna za rady tej miłej społeczności <3
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

Re: pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Post autor: p-siak »

Cześć, a z ZUS nie rozważasz? No z tego zakładu nie za bardzo z jedynkami...
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

z tego co wiem, żeby zostać z ZUS trzeba mieć w przeszłości dużo zwolnień lekarskich, a ja, jako samozatrudniona, nigdy nie korzystam z L4
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

Post autor: p-siak »

Nie trzeba mieć zwolnień. Wystarczą RTG, RM, tomograf i z rehabilitacji zaświadczenie, ksero karty zabiegowej u mnie przechodzi.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Zwrot możliwy. Jedynka zależna od ośrodka, kilka lat temu miałam ambitny plan nie brania urlopu, miałam zgodę na pracę zdalną lecz poległam na dwóch tematach - pani w recepcji, która delikatnie rzecz biorąc wyśmiała moja prośbę o jedynkę bo chcę pracować, po drugie nie ja decyduję o większości spotkań i ich godzinach, a to niestety koliduje z ustalonym planem zabiegów. (w większości ośrodków nie było możliwości ich wcześniejszej realizacji lub przesunięcia, plan to plan).
Mam nadzieję, że taka możliwość jest u Ciebie i wierzę, że sobie wszystko zorganizujesz.
Miałam epizod samozatrudnienia wiem jak to wygląda w naszym kraju. :shock: :(
Co do basenu na miejscu trafił się jeden jedyny raz i miał wielkość akurat na 6 drępczących pań. I średnio czystą wodę...
Jak to się mówi coś za coś... osobiście na razie stawiam na wyjazd prywatny.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: pitt53 »

Szansa na pokój jednoosobowy jest, ale marna. Raz mi się udało, a trochę już po sanatoriach pojeździłem. Jak już będziesz jechała to najlepiej dzień wcześniej tak, aby być w recepcji pierwszą lub jedną z pierwszych osób. Co do basenu, to Lądek Zdrój 23 WSzur albo Cieplice, gdzie oprócz basenów rehabilitacyjnych są także termy cieplickie, bardzo fajna sprawa. Zwroty? Oczywiście, że jest taka możliwość tym bardziej, że nie korzystałaś jeszcze z sanatorium i nie obowiązuje Ciebie 18-to miesięczna karencja. W okresie, w którym się wybierasz nie powinno być z tym problemu. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Jeśli chodzi o wyjazd ze zwrotów to dużo jedynek jest w Agat Cieplice w ramach NFZ
Brak basenu ale można korzystać z term ze zniżką...
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Dobry basen ,dobre zabiegi ,dobre warunki mieszkaniowe to Wieniec Z.tylko z jedynkami problem
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dzien dobry, pierwszy punkt planu wykonany. Lekarka POZ wyslala wniosek 19 listopada. Jak dobrze rozumiem - teraz czekam na rozpatrzenie przez balneologa i nadanie numeru. Czy ten numer będzie widoczny w IKP? Oraz - ile dni przecietnie czeka się na to rozpatrzenie i numer?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

W Mazowieckim ostatnio szybko szła kwalifikacja.
Praktycznie od razu po nadaniu numeru możesz zacząć dzwonić o zwroty. Świetnym czasem ku temu jest styczeń/luty. W tym czasie jest mnóstwo rezygnacji.
Basen Włókniarz i Wojskowy Busko. Wojskowy Ciechocinek, Krynica. W Krynicy jest dużo jedynek w studio, można to ogarnąć.
ODPOWIEDZ