Jestem w trakcie kompletowania badań do złożenia wniosku, co mam nadzieję wydarzy się jeszcze w tym tygodniu, bo mam wizytę u mojej lekarki rodzinnej. Jestem osobą aktywną zawodowo, a w dodatku samozatrudnioną. Oznacza to, że nie mam żadnych urlopów ;(
Na szczęście swoją pracę w większości mogę wykonywać zdalnie, i, choćby w pewnym zakresie, będę musiała ją wykonywać w trakcie pobytu w sanatorium.
Ale przez pracę muszę też odpowiednio spróbować zorganizować ten wyjazd, aby mój biznes się nie zawalił i jednocześnie żebym mogła skorzystać z zabiegów, bo bardzo zależy mi na sprawności.
I obmyśliłam taki plan - o jego weryfikację poproszę bardziej doświadczonych bywalców
1/ NFZ - mazowiecki, czyli kolejka min. 10 miesięcy (co wiem po lekturze tego forum). Ale: założywszy, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i dostanę kwalifikację do sanatorium jeszcze przed końcem 2025, zamierzam powalczyć o wyjazd ze zwrotów, tak aby pobyt był możliwy szybciej i najchętniej pomiędzy styczniem a kwietniem 2026. Czy to jest możliwe? Jak sądzicie?
2/ Pokój - w jakim sanatorium jest szansa na pokój jednoosobowy? Część mojej pracy to spotkania online. Nie jest ich dużo, ale niestety muszę mieć do tego odpowiednie warunki. Nie mogę liczyć na wyrozumiałość współlokatorek, bo mają prawo do pełnego komfortu we wspólnym pokoju. Co byście Państwo tu doradzili? Jak to zorganizować? Czy szukać zwrotów w jakimś konkretnym sanatorium gdzie o "jedynkę" będzie łatwiej?
3/ Chciałabym też, żeby sanatorium dawało możliwość zajęć na basenie. Basen jest jedną z rzeczy, która jest mi zalecona w tej chwili (możliwość ćwiczenia mięśni bez obciążania stawów) i chciałabym regularnie ćwiczyć w wodzie. Które sanatoria są najlepsze pod tym względem?
Będę bardzo wdzięczna za rady tej miłej społeczności <3