Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

realizacja przez uzdrowiska

Post autor: jacky6 »

Z informacji uzyskanych dzisiaj anonimowo czyli od pracownika pragnącego zachować w tajemnicy swoją tożsamość, że uzdrowisko zamierza w przyszłym roku zamienić swój najlepszy obiekt czyli Dom Zdrojowy w sanatorium pełnopłatne.
Zjawisko to stwierdziłem już wcześniej w Nałęczowie, gdzie Termy Pałacowe goszczą wyłącznie pełnopłatnych kuracjuszy a frekwencja zachwyca tak, że brakuje miejsc.
W tym pierwszym przypadku kuracjusze funduszowi będą przeniesieni do obiektu obecnie będącego hotelem a posiadającego wyłącznie zwykłe czyli standardowe pokoje a wyżywienie własne pozostanie zamienione na catering.
Czyli po cichu zmierzamy do komercjalizacji uzdrowisk.
Kto wie, czy pomysł Darka o przydzielaniu bonów sanatoryjnych zostanie uskuteczniony w bliskiej przestrzeni czasowej. I tez się nie dziwiłbym bo na pewno skorzystałbym.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: skrzys »

Myślę że, pomysł Darka o przydzielaniu bonów sanatoryjnych może i zostanie uskuteczniony ( ciekawy pomysł) ale chyba nie w bliskiej przestrzeni czasowej,i też na pewno skorzystałbym. Pomysł fajny tylko pewnie byłby trudny do zrealizowania. Wszyscy chcieliby jechać do tych lepszych, lepiej wyposażonych sanatoriów a te gorsze miałyby ciężko choć może to by ich zmobilizowało do zadbania o baze zabiegową i warunki dla kuracjuszy nie tylko tłocząc ich ponad miarę w małych pokoikach. Tak jak pisałem oprócz bonu to powinna być możliwość jadąc do sanatorium zagwarantować sobie pokój jednoosobowy. Tak sobie myślę że na przykładowe 100 pokoi na turnusie powinna być część dla singli, część dla par( nie koniecznie małżeńskich ale też) a część dla singli którzy nie załapią się na "darmową" pulę pokoi jednoosobowych ale za jakąś dopłatą mogliby też mieć pokoje jedynki a pozostałe dwójki. :roll: ;)

Waro pomarzyć :D może za jakiś czas :?: :?: :?: Kto wie :D
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Wbrew pozorom wprowadzenie bonów sanatoryjnych będzie bardzo proste.
Zapodam receptę.
Analogicznie jak zastosowanie "Dyrektywy transgranicznej".
Mało kto wie co to jest więc opiszę.
Jest to korzystanie z pełnopłatnych kuracji sanatoryjnych w krajach UE, przywiezienie rachunku za tąż kurację a w nim zapis o wykorzystaniu procedur tak jak w kraju. Po przedłożeniu rachunku w NFZ otrzymuje się zwrot części kosztów. Nie wiem w jakiej obecnie wysokości ale 5 lat temu jak uruchomiłem temat to była to kwota 70 pln za każdą dobę, czyli 2100 pln za 21 dniową kurację.
Wniosek wystawia lekarz - w moim przypadku POZ i zaznacza hasło "Dyrektywa transgraniczna"
Wniosek taki trafia do NFZ a zgodę wyraża dyrektor oddziału NFZ. Ja takową uzyskałem w ciągu kilku tygodni.
Finalnie nie skorzystałem choć miałem już rezerwację w sanatorium SRB w Bułgarii - to jest tamtejszym odpowiedniku naszego NFZ.
Nie skorzystałem ponieważ na uzgodniony czas przypadł w Bułgarii szczyt Covid-19 i mimo, że przyjechałem wcześniej do tego kraju to zrezygnowałem i po kilkunastodniowym wypoczynku wróciliśmy do domku.
Jak to by mogło wyglądać w przypadku bonów w puli NFZ zapodam w kolejnym odcinku.

:mrgreen: Sometimes it's nice to live your dreams with your feet firmly on the ground ...
:ugeek:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ciąg dalszy czyli wprowadzenie bonu sanatoryjnego.
Lekarz wystawia wniosek analogicznie jak do tej pory i zaznacza opcję "Bon sanatoryjny".
W NFZ sprawdzają "konto" przyszłego kuracjusza i przyznają taki bon.
Kwestią jest ustalenie jego kwoty.
Kalkulację ekonomiczną zapodam na swoim przypadku sprzed 2 lat po kuracji w Szarotce w Polanicy.
Kłodzkie Uzdrowiska obciążyły za moją kurację NFZ całkowitą kwotą 3560 pln, za zaś wysupłałem ze swojej plastykowej sakiewki około 600 pl.
Z daniną na rzecz uzdrowiska uzbierałoby się globalnie jakieś 4200.
Skoro NFZ pokrywa koszty leczenia niezależnie od formy - stacjonarnie - ambulatoryjnie, to należy ustalić koszty zakwaterowania i wyżerki.
Koszty zabiegów są znane bo istnieją cenniki i to oficjalnie.
Koszty zakwaterowania i wyżerki pełnopłatne też są publikowane na stronach internetowych uzdrowisk i sanatoriów, także są koszty - stawki pobytów hotelowych czyli bez zabiegów. Łatwo ustalić.
Wg mnie bon mógłby być na poziomie podziału kosztów po połowie.
Strzelam - uśredniając, że byłaby to na przykład kwota 2000 plnów, mogą być różne propozycje.
Bon w takiej kwocie pozwoliłby na kurację słabiej sytuowanych bez dopłaty w skromniejszych obiektach, natomiast dysponujący solidniejszym rachunkiem na wykupienie kuracji w bogatszym obiekcie z dopłatą stosownej kwoty.
Byłoby to wygodne zarówno dla solistów, par różnych konstelacji jak też i samego NFZ odciążonego od wytężonej pracy nad rozdzielnictwem skierowań.
Proszę o uwagi.
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: GIENIA »

jacky6 pisze: 26 lis 2025 12:33 .. 5 lat temu jak uruchomiłem temat to była to kwota 70 pln za każdą dobę, czyli 2100 pln za 21 dniową kurację.
Gdzieś Ci się Jacky wkradł błąd :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sokole oko Gieni.
Ale też wniosek, że posty były wnikliwie przeczytane.
PS - to była swego rodzaju "prowokacja" abym mógł się przekonać, czy ktoś w ogóle zagląda do tego wątku.

Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

;)
Niektóre tematy czytam z zainteresowaniem .... odzywam się wtedy , ( jak znaczna większość z nas ) .. gdy mam coś do powiedzenia / napisania ;)
Ciekawe to co piszesz . Też byłabym za wprowadzeniem takich bonów .
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: MaryKate »

Dobry pomysł z tymi bonami . Ale reform to już kilka miało być. Tylko NFZ nie jest przychylny i niektóre uzdrowiska bo kto pojedzie z własnej woli do standartu PRL i pokoju czteroosobowego.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 28 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Odnośnie bonu sanatoryjnego nasuwa mi się kilka pytań.
W zeszłym roku w lecie byłem w Budowlanych w Szczawnicy z NFZ. Koszt 3 tygodniowego pobytu to 4240 NFZ + moje ok 900 za jedynkę + ewentualnie 100 za TV (komercja ma w cenie). Razem daje to 5240 za standard NFZ.
Dwutygodniowa komercja 5500. W przeliczeniu na 3 tyg daje 8250.
Przy założeniu, że bon z NFZ wyniesie tyle samo, to nasza dopłata wyniesie 4000.
Za te pieniądze mamy full wypas.
Moje pytania:
1. Czy dla wielu z nas jest to cena zaporowa?
2. Czy żeby było taniej pojawi się, a właściwie pozostanie standard NFZ-towski?
3. A co z wykluczonymi cyfrowo? Przecież każdy będzie musiał sam sobie znaleźć sanatorium. Telefon prawie każdy ma, ale znaleźć numer telefonu to może być problem.

Oczywiście w niskim sezonie może być trochę taniej.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

MaryKate pisze: 28 lis 2025 16:05 Dobry pomysł z tymi bonami . Ale reform to już kilka miało być. Tylko NFZ nie jest przychylny i niektóre uzdrowiska bo kto pojedzie z własnej woli do standartu PRL i pokoju czteroosobowego.
NFZ jest gotowy na rozwiązania które zwolnią go z zobowiązań. Czyste rączki.
Uzdrowiska już są w dużym stopniu przygotowane na pełną komercjalizację. Upadną słabe obiekty takie jak drzewiej ośrodki FWP.
To jest normalna ścieżka zdrowia.
Muszą upaść jak kiedyś niegospodarne PGRy.
I nie ma zlituj.
Standard pokoju 4 osobowego pasował drzewiej do wczasów rodzinnych 2 + 2. Analogicznie jak 2 + 1.
Popatrzcie w oferty komercyjne na stronach internetowych sanatoriów, tam są jedynki i dwójki.
Trójki i i czwórki pogibły kak gieroj.
ODPOWIEDZ