pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
suszania
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 18:58
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Post autor: suszania »

witaj! Byłam kilka razy w sanatorium i zawsze trafiałam na przyzwoite baseny i ćwiczenia w nich : Krynica -zdrój 20 Wojskowy szpital , Busko-zdroj -Włókniarz, Ustroń Zdrój- Równica , Kudowa -Zdrój - Zameczek , Cieplice -Dom Zdrojowy , Polanica-Zdroj -"Wielka Pieniawa".
W 20 Wojsk.w Krynicy tak zwane "studio" 1-os.pokój ze wspólna WC z inny pokojem, w "Równicy " na NFZ nie było problemu z jedynkami 3 lata wstecz, w "Zameczku"- gorzej , ale dużo miejsc- sale na piętrach, gdzie ludzie pracują tak jak Ty.( sama tak robiłam 10 lat temu byłam w tym sanatorium )
Ja złożyłam papiery 1 miesiąc przed Tobą w Pomorskim , i widzę ze kolejka na już ponad 2 000 przesunęła sie do przodu. Nawet nie liczyłam na taka prędkość, bo nie che mi sie w lutym czy marcu jechać, a chce celować w góry :D Najlepiej napisać e-mail do działu leczenia sanatoryjnego z zapytaniem : z jakimi ośrodkami Twój oddział NFZ ma podpisane kontrakty i probowalas wytpować najlepszy dla siebie..
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Duszniki Zdrój sanatorium Jan Kazimierz , basen i dużo pokoi 1 osobowych
Ustroń Złocień , basen - nie wiem jak z pokojami 1
Styczeń , luty dużo zwrotów - jest w czym wybierać

powodzenia
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 10 lis 2025 20:23
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 9 razy

Post autor: amalgo »

Na razie od 19 listopada nic nie drgnęło - skierowanie oczekuje na ocenę celowości leczenia przez lekarza specjalistę balneologii i medycyny fizykalnej albo rehabilitacji leczniczej, zatrudnionego w oddziale wojewódzkim NFZ.

Ile zazwyczaj w Mazowieckiem trwa ten etap?
Aga2911
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 paź 2025 16:14
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Aga2911 »

W mazowieckim ja czekałam na ocenę i numer ok.2 tygodni.
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 10 lis 2025 20:23

Post autor: amalgo »

Doczekałam się!
Numer w kolejce: 34354 :shock:
Przybliżony czas oczekiwania na leczenie uzdrowiskowe (w miesiącach) od daty wpływu skierowania do oddziału 10

Jak to u Was wyglądało ze zwrotami? Jeśli chciałabym celować w luty/marzec to na ile przed powinnam dzwonić polować na zwroty (mazowieckie).

Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Amalgo oblicz sobie mniej więcej jak wypadają turnusy. Pierwszy tuż po nowym roku, 3 tygodnie później drugi i.t.d. Dzwonić trzeba zacząć dwa tygodnie wcześniej , bo tylko wtedy jest to zwrot.Myślę, że początek lutego to będzie dobry czas.
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 4 razy

Post autor: Mark52 »

Sanatorium Muszyna w Muszynie ma basen i jedynki ale trzeba o nie walczyć. Kolejne Dom Zdrojowy w Żegiestowie z basenem i świeżo po remoncie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Przeczytałem cały watek uważnie

Musimy jednak pamiętać o SCHORZENIU ( Proszę Nie wymieniać )
Bo Schorznie podstawowe Daje Kierunki GDZIE jestesmy Kierowani

Wspomniana tutaj Krynica Zdrój prócz swych walorów leczniczych oraz potencjalnie dużej liczbie obiektów z pokojami 1 osobowymi
Ma też swoje przeciw wskazania.

Osobiście uważam że wskazane było by bezposrednie zadzwonienie ( WIEM WIECZNIE ZAJETE ) do sekretariatu wydz Sanatoryjnego chyba w Warszawie
I tam a Sa tam też Ludzie z Empatią zadać bezpośrednie pytanie o SZANSE gdzie lekarz skierował jaki obszar i zapytanie czy Jest SZANSA na wyjazd w okreslonym terminie
Oczywiście mając juz 'Ofiarę Panią z NFZ" dobrze było by aby Podała kierunki i Obiekty

Wtedy zabawić się w telemarketera obdzwonić Obiekty z Pytanie o Pokoje 1 Osobowe -Informująć że pośrednio Pracę bierze się ze Sobą

Są Obiekty gdzie Recepcjonistki czy tez kier dz adm Przychylają sie do takich próżb
ODPOWIEDZ