pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
suszania
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 18:58
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: pierwszy raz sanatorium / mój plan taktyczny

Post autor: suszania »

witaj! Byłam kilka razy w sanatorium i zawsze trafiałam na przyzwoite baseny i ćwiczenia w nich : Krynica -zdrój 20 Wojskowy szpital , Busko-zdroj -Włókniarz, Ustroń Zdrój- Równica , Kudowa -Zdrój - Zameczek , Cieplice -Dom Zdrojowy , Polanica-Zdroj -"Wielka Pieniawa".
W 20 Wojsk.w Krynicy tak zwane "studio" 1-os.pokój ze wspólna WC z inny pokojem, w "Równicy " na NFZ nie było problemu z jedynkami 3 lata wstecz, w "Zameczku"- gorzej , ale dużo miejsc- sale na piętrach, gdzie ludzie pracują tak jak Ty.( sama tak robiłam 10 lat temu byłam w tym sanatorium )
Ja złożyłam papiery 1 miesiąc przed Tobą w Pomorskim , i widzę ze kolejka na już ponad 2 000 przesunęła sie do przodu. Nawet nie liczyłam na taka prędkość, bo nie che mi sie w lutym czy marcu jechać, a chce celować w góry :D Najlepiej napisać e-mail do działu leczenia sanatoryjnego z zapytaniem : z jakimi ośrodkami Twój oddział NFZ ma podpisane kontrakty i probowalas wytpować najlepszy dla siebie..
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Duszniki Zdrój sanatorium Jan Kazimierz , basen i dużo pokoi 1 osobowych
Ustroń Złocień , basen - nie wiem jak z pokojami 1
Styczeń , luty dużo zwrotów - jest w czym wybierać

powodzenia
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 10 lis 2025 20:23
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: amalgo »

Na razie od 19 listopada nic nie drgnęło - skierowanie oczekuje na ocenę celowości leczenia przez lekarza specjalistę balneologii i medycyny fizykalnej albo rehabilitacji leczniczej, zatrudnionego w oddziale wojewódzkim NFZ.

Ile zazwyczaj w Mazowieckiem trwa ten etap?
Aga2911
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 paź 2025 16:14
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Aga2911 »

W mazowieckim ja czekałam na ocenę i numer ok.2 tygodni.
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Doczekałam się!
Numer w kolejce: 34354 :shock:
Przybliżony czas oczekiwania na leczenie uzdrowiskowe (w miesiącach) od daty wpływu skierowania do oddziału 10

Jak to u Was wyglądało ze zwrotami? Jeśli chciałabym celować w luty/marzec to na ile przed powinnam dzwonić polować na zwroty (mazowieckie).

Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Amalgo oblicz sobie mniej więcej jak wypadają turnusy. Pierwszy tuż po nowym roku, 3 tygodnie później drugi i.t.d. Dzwonić trzeba zacząć dwa tygodnie wcześniej , bo tylko wtedy jest to zwrot.Myślę, że początek lutego to będzie dobry czas.
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Mark52 »

Sanatorium Muszyna w Muszynie ma basen i jedynki ale trzeba o nie walczyć. Kolejne Dom Zdrojowy w Żegiestowie z basenem i świeżo po remoncie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: darek »

Przeczytałem cały watek uważnie

Musimy jednak pamiętać o SCHORZENIU ( Proszę Nie wymieniać )
Bo Schorznie podstawowe Daje Kierunki GDZIE jestesmy Kierowani

Wspomniana tutaj Krynica Zdrój prócz swych walorów leczniczych oraz potencjalnie dużej liczbie obiektów z pokojami 1 osobowymi
Ma też swoje przeciw wskazania.

Osobiście uważam że wskazane było by bezposrednie zadzwonienie ( WIEM WIECZNIE ZAJETE ) do sekretariatu wydz Sanatoryjnego chyba w Warszawie
I tam a Sa tam też Ludzie z Empatią zadać bezpośrednie pytanie o SZANSE gdzie lekarz skierował jaki obszar i zapytanie czy Jest SZANSA na wyjazd w okreslonym terminie
Oczywiście mając juz 'Ofiarę Panią z NFZ" dobrze było by aby Podała kierunki i Obiekty

Wtedy zabawić się w telemarketera obdzwonić Obiekty z Pytanie o Pokoje 1 Osobowe -Informująć że pośrednio Pracę bierze się ze Sobą

Są Obiekty gdzie Recepcjonistki czy tez kier dz adm Przychylają sie do takich próżb
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 21 razy

Post autor: skrzys »

amalgo, już marzec się zaczął :) jak twoje zwrotne starania? Byłaś, jesteś czy dopiero będziesz w sanatorium? :D
amalgo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Prawdę mówiąc to odpuściłam plan ze zwrotami, bo nagle pojawiło się mnóstwo zleceń. A każdy kto jest na działalności dobrze wie, że wtedy trzeba cieszyć się z tego i pracować. Czekam na wyrok NFZ. Wyrok, bo czuję że przydzielą mi termin latem, a wtedy akurat zupełnie nie mogę. Marzenie to październik-listopad, napisałam nawet w tej sprawie do NFZ na IKP i dostałam pismo że nie ma możliwości wybierania terminów... Także istnieje duża szansa, że będę musiała zrezygnować i zaczynać zabawę od nowa. Ale zimą będę miała operację stopy i pewnie po niej będę bardziej potrzebowała rehabilitacji. Ogólnie wyjazd do sanatorium dla osób pracujących zawodowo to jest bardzo duże przedsięwzięcie organizacyjne. Dałoby się to ogarnać gdyby był jakikolwiek wpływ na termin lub realna szansa na samodzielny pokój (pracuję zdalnie i spokojnie mogłabym z sanatorium), ale niestety wiemy wszyscy jak to wygląda. Widziałam trochę postów krytykujących ludzi, którzy chcieliby jednoosobowy pokój albo mieć wpływ na wybór terminów. Cóż, mało kto może sobie pozwolić jechać kiedykolwiek NFZ wyznaczy i porzucić pracę na trzy tygodnie. Za 17 lat emerytura. Wtedy na pewno się uda :)
ODPOWIEDZ