kolejka do sanatorium 2014 rok

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
alcza
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2013 09:58
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: kolejka do sanatorium 2014 rok

Post autor: alcza »

Ja swoje pierwsze kroki, ku ubieganiu się o sanatorium podjęłam 18 miesięcy temu. Zrobiłam to dla mamy - chciałam żeby pierwszy raz pojechała ze mną, chciałam ją wyrwać z domu. Jest na emeryturze. Jest schorowana ale sama do sanatorium na pewno by się nie wybrała. Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził, że ja powinnam się ubiegać o skierowanie z ZUS. Tak tez zrobiłam: złożyłam wniosek do ZUS-u dla siebie i do NFZ dla siebie i mamy. Z ZUS pojechałam po 3 miesiącach, z NFZ pojedziemy za miesiąc (w 20 miesiącu oczekiwania)
Po pobycie sanatoryjnym z ZUS-u stwierdzam, że warto jeździć, warto poświęcić te 3 tygodnie tylko i wyłącznie dla siebie, nabrać wiatru w żagle. W pracy usłyszałam komentarze typu "ten Twój pobyt to za moje pieniądze...", ale nie biorę tego do siebie. Przede mną jeszcze 17 lat pracy i te 17 lat muszę dożyć w dobrej kondycji. Nie wpycham się przed nikogo. Płace składki od 19-tego roku życia. Na Alpy mnie nie stać (w przeciwieństwie do kolegi, za którego to ponoć pieniądze pojechałam do sanatorium). Stoję w kolejce jak każdy, kto złoży wniosek.
Mam nadzieję, że mama też stwierdzi że warto...
Życzę wytrwałości w oczekiwaniu i miłych pobytów ku lepszemu zdrowiu :)
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ibizka wielkopolska »

Alcza ty jedziesz za swoje / składki płacisz / , a nie za czyjeś. Jeżeli jest zdrowy to nie pojedzie bo sanatorium jest dla chorych. Jak mają jakieś uwagi to do ustawodawcy bo sanatoria są zatwierdzone ustawą. Takie uwagi też słyszałam i zawsze odpowiadałam - kierunek ustawodawca.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam :kwiat:
Chyba te komentarze były pod moim adresem. Niektórzy poczuli się dotknięci. Uważam jednak ze mamy 21 wiek i podstawowe warunki powinny być spełnione w każdym uzdrowisku i dla każdego. Nie myślę tu a jakichś wielkich luksusach czy też SPA. Ale łazienki na korytarzu dla całego piętra? To chyba przesada. A tak w Chopinie w Dusznikach jest. Podobno. Nie wiem jak wyglądają tam pokoje bo na ich stronie nie ma galerii. Inne sanatoria w tym samym miejscu są o lepszym standardzie i to widać na zdjęcich. Skoro Chopin nie ma się czym pochwalić to takich zdjęć nie zamieszcza. A to daje dużo do myślenia. Jadę do sanatorium po raz pierwszy i nie chcę się rozczarować. Zaczęłam podchodzić do tego uzdrowiska z pewną rezerwą. Mam nadzieję że towarzystwo zrekonpensuje te wszystkie ewentualne niedogodności.
A co do śląskiego NFZ myślę, że tam jest po prostu więcej chorych ludzi niż w innych regionach kraju i stąd taki długi okres oczekiwania. Rzeczywiście nie ma czego Wam zazdrościć. Ani klimatu ani tych lat w oczekiwaniu na podreperowanie zdrowia. Mimo wszystko życzę Wam udanych i w miarę szybkich wyjazdów. :D :D :D
Krystyna60
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sie 2012 16:10
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Krystyna60 »

stokrotka pisze:Hej! Jak tak czytam Wasze "problemy" to naprawdę nie wiem o co chodzi.Jesteście w czepku urodzeni czekając po kilkanaście miesięcy na wyjazd.Nie wierzę że można wyjechać w tak krótkim czasie od momentu złożenia wniosku.A tu jeszcze miejscowość się nie podoba.
Dlaczego mieszkając w tym samym państwie,płacąc te same podatki i świadczenia typu chorobowe itd.ludzie są jawnie dyskryminowani.Bo tak to odbieram.
Ja i tysiące podobnych do mnie, mamy po prostu pecha mieszkając w takim województwie gdzie na wyjazd czeka się prawie 3 lata.To tylko kolejka bo od powrotu z sanatorium u nas musi minąć całe 12 miesięcy żeby można złożyć kolejny wniosek.Tak jest u nas.Choć przepisy mówią inaczej.To razem już wychodzi 4 lata .
Powietrze mamy bardziej zanieczyszczone niż w innych rejonach Polski -to tym bardziej leczenie--czyt.rehabilitacja np.górnych dróg oddechowych powinna być priorytetem.
A nie spychani jesteśmy w dół.Nikt sobie nie wybiera miejsa zamieszkania ale jak czytam że to czy tamto się nie podoba to wierzcie ,naprawdę we mnie się" gotuje."
Mój lekarz pisze że wskazane morze -ale tego nie uwzględniają.Mam do morza setki km -cała Polska do przejechania i gdzie bym mogła wybrzydzać nt.miejscowości przyznanej.Nie podoba się to nie muszę jechać.I czekać kolejne lata w kolejce.
Sorry ! że tak "ostro" się wyraziłam ,ale naprawdę można wyjść z siebie czytając niektóre komentarze.
witaj stokrotka popieram Cię..... masz rację ze u nas na śląsku powietrze mamy do bani a najdłużej czekamy i to jest dziwne ze ludzie z pomorskiego dostają morze a my jakieś niziny ja mam na dzień dzisiejszy numer 92015 czekam od listopada 2013r tak jak piszesz odczekałam 12 m-cy kiedy wniosek mogłam złożyć a teraz napisali mi czas oczekiwania 26m-cy
ostatnio czekałam 24 m-ce i dostałam zimą Ciechocinek :( a zimą Ciechocinek to jeden smog tak dymią kominy w prywatnych domkach pozdrawiam cię cieplutko :D
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Bunia »

marzec zaczynam z numerkiem 1252 :)
pozdrawiam serdecznie z nad morza Bunia
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

367 zaczynam marzec :) czkamy wiosny
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Witam,mam numer 2016. Minęło już 15 miesięcy oczekiwania. Ostatnio strasznie przyspieszyło.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Bunia »

bodana2 pisze:Witam,mam numer 2016. Minęło już 15 miesięcy oczekiwania. Ostatnio strasznie przyspieszyło.
strasznie czy dobrze :lol:
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Nie po mojej myśli. Gdy składałam dokumenty czas oczekiwania wynosił 20-22 miesiące. Teraz sonduję, że 18 miesięcy i będzie problem z uzyskaniem urlopu. Chyba będę musiała prosić NFZ o przesunięcie terminu wyjazdu i nie wiem, czy odpowiedź będzie dla mnie korzystna. Martwi mnie to.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

bodana2 -ja miałam podobnie z otrzymaniem urlopu w marcu -dzwoniłam do NFZ z prośbą o przesunięcie o 2-3 miesiące.Odpowiedź jaką usłyszałam nie była optymistyczna.Kazano mi odesłać skierowanie (bo wtedy już dostałam skierowanie to było w końcu stycznia) oraz pismo z pracy o niemożności dostania urlopu wypoczynkowego itd.we wskazany terminie.Ale czy to uwzględnią to małe prawdopodobieństwo.I wylecę z kolejki.Nie ryzykowałam odrzucenia na koniec kolejki.I robiłam wszystko by dostać ten urlop w marcu.Byłam nawet u zwierzchnika mojej pani dyrektor -pisałam podanie z prośbą motywując prośbę.Dostałam w końcu ten urlop.Ale w przyszłości nie chciałabym znów przejść takiej "drogi" skomląc o swój należny urlop wypoczynkowy.
Zablokowany