Sanatorium Sanvit Iwonicz Z,

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 15 razy

Re: Sanatorium Sanvit Iwonicz Z,

Post autor: Martinka »

O to, to Kruszynko :)
Dzień dobry :kwiat:
Ja jestem też uprzedzona, bo nie czułam tam żadnych feromonów, nuda i już :?
Bylam w Klimacie i Ekscelsjorze i co :?: I nic :!:
Nie lubię górek a tam są :roll:
Wolę powierzchnie płaskie :o
Nie ma inwestycji w miasto, tylko w prywatne sanatoria ewentualnie :shock:
Nie podoba mi się Bełkotka ani kapliczki w lasach.
No po prostu nie podoba mi się i już :!: :!:
Wolę nowoczesność a tu
Zero zachwytu :roll:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 82 razy
Podziękowano: 101 razy

Post autor: zbigniew165 »

To chyba oczywiste, jak powiedział klasyk, że nikomu nie zabraniamy jeździć do Iwonicza Zdroju, tylko wyrażamy swoją opinię, że nigdy więcej do Iwonicza.
Wiem, że są fani tego miejsca, tak jak mój kolega ze swoją partnerką i wiem dlaczego tam się udają prywatnie nawet dwa razy w roku i to zimą. Z pewnością nie jest to zauroczenie Iwoniczem, ale zupełnie inne przyczyny.
Co do Kudowy i Polanicy, to mam zamiar odwiedzić te miejsca w najbliższym czasie i z pewnością nie można ich porównywać z Iwoniczem.
orion
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2025 18:00
Podziękował: 16 razy

Post autor: orion »

A ja należę do tych co chętnie kurują się w Iwoniczu. Dodam że byłem tam iuż kilkanaście razy podobnie jak wielu innych, których spotykam na pobytach komercyjnych i już czekam na styczniowy wyjazd w przyszłym roku .Z Iwoniczem to jest tak jak z tym lasem , tylko te same drzewa , nuda a chętnie się do niego chodzi . :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 74 razy

Post autor: Kleinehexe »

Nieraz toczone były na NS rozmowy na temat ulubionych miejscowości sanatoryjnych czy wypoczynkowych i zawsze pojawia się ten sam zgrzyt. :oops: Każdy z nas jest inny, ma inne upodobania i według nich wybiera ulubioną destynację. I bardzo dobrze, bo co by to było, gdyby wszyscy wybierali tylko jedno miejsce i tam chcieli wypoczywać? :o :shock: Problem jest w tym, że niektórzy darzą wybrane miejscowości wyjątkowym sentymentem, z różnych powodów. Bo byli tam szczęśliwi, bo coś wspaniałego ich tam spotkało, albo zwyczajnie dobrze się tam czują. Nie dziwne więc jest to, że trochę irytuje ich sytuacja, gdy ktoś negatywnie wypowiada się o miejscu bliskim ich sercu. :oops: Tak, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale pamiętać trzeba o tym, że może ono być dla kogoś zwyczajnie przykre. Wyobraźmy sobie, że ktoś w naszej obecności, publicznie negatywnie wypowiada się o naszym domu, który zazwyczaj darzymy szczególnym sentymentem. Co poczujemy, gdy ktoś powie, że miejscowość, w której mieszkamy to nudna dziura, a nasz dom to chałupa bez polotu albo przykład nowoczesnego kiczu? :? Nie ważne, że nam się on podoba, nie ważne, że innym podobać się nie musi, ważne jest to, że emocjonalna i mocno subiektywna ocena nas zwyczajnie dotyka. Jak to obejść? Przecież NS jest właśnie po to, by opinie o sanatoriach umieszczać? :?
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 78 razy

Post autor: Atina »

Iwonicz zaliczam jako jedno z piękniejszych pobytów sanatoryjnych :D
Wrócę tam jeszcze kiedyś sentymentalnie...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 290 razy
Podziękowano: 146 razy

Post autor: GIENIA »

Nie będziemy słodzić jakiemuś miejscu , tylko dlatego , żeby komuś nie było przykro . Piszemy subiektywne oceny , a czytający mogą mieć zupełnie inne zdanie .

Moim zdaniem , wszystkie z wymienionych w powyższych wpisach miejscowości , są do zwiedzania na 1 - 2 dni . Wszystkie .
Jednych zachwyca las , innych góry , jeszcze kogoś plaża i molo , kolejnego okoliczne kawiarenki , a dla kolejnych priorytetem są lokalne taneczne i wiele innych powodów .
Powinniśmy o tym dyskutować , ale stosując siłę argumentów , a nie argumenty siły i obrażać się na innych , bo mają inne zdanie niż my .

I jeszcze do Kruszynki .... masz rację , nie można porównywać Iwonicza do Szczawnicy .... tylko , że nasze porównania wypadłyby różnie . ;)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2026 09:41 przez GIENIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: BozenaMat »

Dla mnie wyjazd do Sanatorium to nade wszystko rehabilitacja. Zależy mi na dobrej bazie zabiegowej. Na drugim miejscu są walory Uzdrowiska i tu dam porównanie. Oczywiście moje spojrzenie, każdy ma prawo do innego., swojego

A ja pokuszę się o porównanie Iwonicza do Szczawnicy. Może nie tyle porównanie, ale znalezienie plusów i minusów obu miejscowości (oczywiście plusy i minusy według mnie).
kruszynka pisze: 10 wrz 2026 22:30 A porównasz Szczawnicę chociażby do niej ?
1. Szczawnica.... malutki Plac Dietla, gdzie mieści się Pijalnia i są restauracje. Za bardzo nie ma gdzie posiedzieć, Górny Park Zdrojowy mało zagospodarowany, brak ławeczek, w Dolnym Altanka i staw. Tyle w centrum... pomijam restauracje rozlokowane przy głównej drodze. Unikam takich miejsc- jest hałas, smród przejeżających samochodów.
2. Iwonicz.... Duży Plac Dietla, obok Pijalnia, Bazar, Sklepiki i restauracje, niedaleko Teżnie i Park Zdrojowy i Ogród Romantyczny, basen. Można spacerować, posiedzieć na ławeczce z książką.

1. Szczawnica ... dla mających kłopoty z chodzeniem pozostaje tylko spacer wzdłuż Grajcarka. Wszystkie inne szlaki są zbyt trudne.
2. Iwonicz.... tereny niezbyt górzyste, można iść ulicą Leśną i iść... można iść w stronę Bełkotki, później na szlak. Dla chcących można pójść kawałek na Przymiarki czy do Bałucianki - (widziałam pana, który szedł o kulach do Wiaty szlakiem na Przymiarki).

1. Górale szczawniccy pazerni, sami nie wiedzą ile zdzierać z turystów.
2. Iwonicz wychodzi o wiele taniej w porównaniu z Uzdrowiskami na "topie".

Jedni lubią gwar, hałas, tłum ludzi, rozrywkowo spędzają czas. Inni szukają ciszy, spokoju, odstresowania się, oderwania się od pędu życia. Jedni są zafacynowani nowoczesnością.... inni wolą cofnąć się w czasie. Ja wybieram właśnie tę drugą formę czy to wypoczynku, czy rehabilitacji. To mnie relaksuje, odpręża. Dlatego z chęcią pojadę jeszcze trzeci raz do Iwonicza. Szczawnica... no może na 2 dni, by zobaczyć zmiany.

Jeszcze dam taki mały przykład. Bardzo lubimy z mężem Sopot. Nie ten gwarny w lecie, nie to sławne centrum z Monciakiem.... ale lasy, ciągnące się wokół Opery Leśnej aż do Gdyni. Podczas wędrówek udało nam się natrafić na poniemieckie bunkry, strzelnice, a nawet stanowisko armatnie. Morze i Molo tylko tak z doskoku i to wtedy, gdy tłumy mniejsze.
Nikogo nie przekonauję do Iwonicza... Szczawnicy... czy innej miejscowości. Po prostu opisuję jak to wygląda z mojego punktu widzenia. Nie piszę, że jakaś miejscowość to "dziura"... "zadupie"... czy jakoś tak. Po prostu piszę jak ja widzę i nikogo nie namawiam, by bywał tu czy tam. Szanujmy każdą z miejscowości, bo każda ma coś do zaoferowania. To że ktoś czuje się gdzieś źle, nie oznacza, że inni będą mieć tak samo. Często bywa odwrotnie. Nie wiem dlaczego jest taka nagonka na Iwonicz. Po trosze się domyślam.... ale dajmy spokój.
Sporo w tym roku zwiedziłam, mam porównanie wielu Uzdrowisk... Iwonicz wcale nie jest na samym końcu. :)
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 11 razy

Post autor: Martinka »

Bożenko przyłożyłaś się pisząc ten post. :)
Podziwiam. :)
Polska ogólnie ładna i bezpieczna w miarę jeszcze jest, można jeździć zwiedzać
i dobrze się czuć w wybranych przez siebie miejscach :o
Nie zgadzam się w zasadzie z tym, że NFZ kieruje ludzi tam, gdzie nie chcą
a piszą na wniosku o skierowanie w inne miejsca. :roll:
Rok wcześniej byłam w sanatorium Klimat, zwiedziłam całe miasteczko :lol:
Następnie miałam skierowanie do Świerkowego w Iwoniczu , przełożyłam wyjazd
na inny termin i otrzymałam Excelsior też w Iwoniczu. :shock:
Zraziłam się do tego miejsca, być może też przez upierdliwość
kierującego na zsyłkę :!:
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 519 razy
Podziękowano: 132 razy

Post autor: kruszynka »

Kleinehexe pisze: 11 wrz 2026 09:20 Nieraz toczone były na NS rozmowy na temat ulubionych miejscowości sanatoryjnych czy wypoczynkowych i zawsze pojawia się ten sam zgrzyt. :oops: Każdy z nas jest inny, ma inne upodobania i według nich wybiera ulubioną destynację. I bardzo dobrze, bo co by to było, gdyby wszyscy wybierali tylko jedno miejsce i tam chcieli wypoczywać? :o :shock: Problem jest w tym, że niektórzy darzą wybrane miejscowości wyjątkowym sentymentem, z różnych powodów. Bo byli tam szczęśliwi, bo coś wspaniałego ich tam spotkało, albo zwyczajnie dobrze się tam czują. Nie dziwne więc jest to, że trochę irytuje ich sytuacja, gdy ktoś negatywnie wypowiada się o miejscu bliskim ich sercu. :oops: Tak, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale pamiętać trzeba o tym, że może ono być dla kogoś zwyczajnie przykre. Wyobraźmy sobie, że ktoś w naszej obecności, publicznie negatywnie wypowiada się o naszym domu, który zazwyczaj darzymy szczególnym sentymentem. Co poczujemy, gdy ktoś powie, że miejscowość, w której mieszkamy to nudna dziura, a nasz dom to chałupa bez polotu albo przykład nowoczesnego kiczu? :? Nie ważne, że nam się on podoba, nie ważne, że innym podobać się nie musi, ważne jest to, że emocjonalna i mocno subiektywna ocena nas zwyczajnie dotyka. Jak to obejść? Przecież NS jest właśnie po to, by opinie o sanatoriach umieszczać? :?
:kwiat: Zdecydowanie wolę napisać o miejscowości bez "polotu i że jest urokluwą dziurą ,ale dziurą ) niż ,że tych osób wolałabym, nie spotkać. :o
Ja widzę zasadniczą różnicę pomiędzy tymi opiniami .
I tyle w temacie .
Ps zdarza mi się powiedzieć ,że mieszkam na końcu swiata i mam daleko wszędzie oraz z innymi niedogodnościami się na tym końcu świata
mierzę ,niż mowic moje jest mojsze i wszyscy taką opinię mają podzielać o moim "koncu swiata " ;)
Pozdrawiam :kwiat:
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 519 razy
Podziękowano: 132 razy

Post autor: kruszynka »

zbigniew165 pisze: 11 wrz 2026 07:23 To chyba oczywiste, jak powiedział klasyk, że nikomu nie zabraniamy jeździć do Iwonicza Zdroju, tylko wyrażamy swoją opinię, że nigdy więcej do Iwonicza.
Wiem, że są fani tego miejsca, tak jak mój kolega ze swoją partnerką i wiem dlaczego tam się udają prywatnie nawet dwa razy w roku i to zimą. Z pewnością nie jest to zauroczenie Iwoniczem, ale zupełnie inne przyczyny.
Co do Kudowy i Polanicy, to mam zamiar odwiedzić te miejsca w najbliższym czasie i z pewnością nie można ich porównywać z Iwoniczem.
Rozumiem ,że szczerze nie zawsze możemy pisać o powodach powrotów do danej miejscowosci ,ale nie robię osobiście z zająca lwa . ;)
Przykład:zupelnie inny .
Swiatowid Iwonicz Zdrój
za dwa tygodnie pobytu 1200-1400 zł sprawdzałam .
Proszę powiedzieć ,gdzie zapłacę za extra obiekt ,ale też za walory miejscowości
z całą infastrukturą ,dostęp do innych obiektów oferujących chociażby baseny i inne i pobyt w nim ze
wszelkimi udogodnieniami taką kwotę?( tak w skrocie tylko zawarłam to ,czego oczekuje i kuracjusz i wczasowicz .) chętnie kupię parę pobytoŵ na "zaś" :lol:
Po za tym ,jak ktoś ma kilkadziesiąt km do danej miejscowości a nie 700 to logiczne ,
że opinia o niej będzie na miarę XXII wieku :lol:
Względy finansowe w tym przypadku i wszystko wszystko jasne ,to potrafię zrozumieć . :D inne Względy też też ;)
ODPOWIEDZ