Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
inka0708
Na forum od: 23 mar 2014 10:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: inka0708 »

Witam henrys66,jeśli chodzi o lubelski ZUS to z mojego doświadczenia wynika,że od czasu złożenia wniosku na komisję czeka się miesiąc.Przydział jest po dwóch miesiącach od komisji.Wniosek złożyłam w styczniu komisja była w lutym sanatorium w kwietniu ,drugi raz wniosek złożony w lutym,komisja w marcu sanatorium w maju Pozdrawiam.
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

sztani pisze:To co dostaniesz do ręki w sanatorium trafia również do ZUS. Z mojego doswiadczenia wiem ,że to co Ci napiszą ma B. duże znaczenie dla orzecznika na komisji w ZUS
Tak sie zastanawiam jaki zapis jest lepszy dla mnie jako pacjenta? Pozytywny tzn ze kuracja przyniosła efekt, czy negatywny.Osobiscie wydaje mi się ze ten pierwszy bo starając sie o następne skierowanie zawsze mozna powiedzieć że kuracja daje efekty.
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: ededi12 »

eluunia pisze:...Ja też uważam że taka liczba zabiegów jest wystarczająca ..czasem można przedobrzyć ..i sobie zaszkodzić ;)

Dokładnie eluunia można przedobrzyć.Jak byłam w Polańczyku w 2012 to chłopak dokupił sobie zabieg coś z gorsetem na szyi i ciężarkami bez konsultacji z lekarzem :shock: .Tak sobie doprawił że z zajęć relaksacyjnych wyjechał karetką na sygnale.Ponoć ucisło mu tętnice.Całe szczęście wrócił wieczorem cały i zdrowy.W sanatorium ZUS na prawdę jest dużo zabiegów i moim skromnym zdaniem wystarczająco.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16

Post autor: ededi12 »

cekaj pisze:
sztani pisze:To co dostaniesz do ręki w sanatorium trafia również do ZUS. Z mojego doświadczenia wiem ,że to co Ci napiszą ma B. duże znaczenie dla orzecznika na komisji w ZUS
Tak się zastanawiam jaki zapis jest lepszy dla mnie jako pacjenta? Pozytywny tzn ze kuracja przyniosła efekt, czy negatywny.Osobiście wydaje mi się ze ten pierwszy bo starając się o następne skierowanie zawsze można powiedzieć że kuracja daje efekty.

Witam :) Jeśli mogę wtrącić to sądzę że lepiej aby było napisane że kuracja przyniosła znaczny bądź mniejszy efekt.Wydaje mi się że jeśli napiszą że nie było poprawy to znaczy że nie rokujemy na częściowe bądź całkowite wyzdrowienie.A rehabilitacja jest przyznawana jeśli są szanse że poprawi Nasz stan zdrowia na tyle że będziemy mogli wrócić do pracy.Mnie bynajmniej tak lekarz zawsze pisze we wniosku "rokuje poprawę ". Pozdrawiam :) :kwiat:
elizabeth
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2014 18:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: elizabeth »

Witam
Jestem z Warszawy. Mam zamiar złożyć wniosek na rehabilitację. Nigdy jeszcze z tego nie korzystałam. Jak tutaj wygląda sprawa przydziału, czasu oczekiwania.
Ponieważ jestem osobą pracującą jak wygląda sprawa z wystawieniem zwolnienia lekarskiego. Czy lekarz kierujący/wystawiający wniosek czy na miejscu w sanatorium?
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: cekaj »

elizabeth pisze:na miejscu w sanatorium?
Tak zwolnienie wystawia sanatorim
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Sanatorium z ZUS

Post autor: jacky6 »

inka0708 pisze:
Jeśli chodzi o lubelski ZUS to z mojego doświadczenia wynika,że od czasu złożenia wniosku na komisję czeka się miesiąc.
Przydział jest po dwóch miesiącach od komisji.
Wniosek złożyłam w styczniu komisja była w lutym sanatorium w kwietniu ,drugi raz wniosek złożony w lutym,komisja w marcu sanatorium w maju Pozdrawiam.
mam pytanie ...
czy realizacja obydwu wniosków w tym samym roku ?

pozdro-wie(nia) jeździmy do sanatorium...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

kochani:) złożyłam wniosek o sanatorium ZUS, ale lekarz pierwszego kontaktu nie zaznaczył mi nic na temat rokowań, boję się ze to mi dyskwalifikuje wniosek :( . termin mam na piątek najbliższy, czy powinnam prosić lekarza o wypełnienie ponownie wniosku i wziąć go ze sobą? czy ktoś miał taką sytuację? a może jakieś zaświadczenie dołączyć?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Ważne jakie masz do tego zaświadczenia dokumenty . Irenko zawsze czytamy co nam dadzą . Weź wszystkie dokumenty ktore mogą sie Twoim zdaniem przydać .Powodzenia
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Z doswiadczenia wiem ,ze lekarze w sanatoriach sprzyjają ZUSowi Kiedy po sanatorium nie było poprawy ?. Zwłaszcza ZUS . On po to wysyła . Na podstawie tego wypisu Orzecznicy wydają często decyzje. Często sanatorium dostajemy przed końcem zwolnienia ,świadczenia . Zaznaczę ,że i w regule są wyjatki.
ODPOWIEDZ