Kręgosłup szyjny

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Kręgosłup szyjny

Post autor: anusia153 »

kruszynko :kwiat: :kwiat: to zależy co Twój przyjaciel ma za schorzenie kręgosłupa ,jak szyjny to zgadzam się z Alice , że miłość i sex , jak i szyjny i lędźwiowy to miłość i szklanka wody zamiast .......... ;)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Odebrałam dzisiaj dwa wyniki. Jeden z nich to wynik badania MR kręgosłupa szyjnego wykonanego w sekwencji SE w obrazach T1, T2 - zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych. To dobra prywatna klinika warszawska. Zanim jednak pójdę do lekarza neurologa (w ten piątek) to wierzę, że niejedna "szyjka" z tego forum wyjaśni mi cokolwiek co tam jest napisane. Przyznam szczerze, że nie bardzo "kumam" w czym rzecz. Jedno co wiem na pewno to dolegliwości jakie mnie dopadają coraz częściej. Ach jaka ta starość jest przykra, a mąż mi wciąż powtarza: "Poczekaj, to dopiero początek, zobaczysz za rok może dwa..." a ja wtedy do niego "Za rok, może dwa, schodami na strych, odejdą z ołowiu żołnierze...". Która "szyjka" chętna do wyjaśnienia mojego opisu? Zaraz tu napiszę jakie to cuda wykryto u mnie :)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2014 18:11 przez Rachel, łącznie zmieniany 1 raz.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zniesiona lordoza szyjna.
Dehydratacja i obniżenie wysokości krążków C5/C6 i C6/C7 z towarzyszącymi osteofitami na krawędziach trzonów.
Szerokopodstawna, obustronna wypuklina krążka C5/C6 wraz z drobnymi osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz modelują brzuszne korzenie nerwowe w zachyłkach.
Szerokopodstawna, obustronna, lateralizująca nieco w lewo wypuklina krążka C6/C7 wraz z osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz brzuszne korzenie nerwowe w zachyłkach (większy ucisk po lewej) oraz modelują korzenie nerwowe w lewym otworze.
Poza tym nie stwierdza się cech dyskopatii szyjnej oraz ucisku krążków na worek oponowy i korzenie nerwowe.

Przyznam szczerze, że nic z tego nie rozumiem, bo z jednej strony jest w opisie, że wypuklina krążka uciska worek oponowy a z drugiej strony jest napisane, że brak ucisku krążków na worek oponowy.
O co w tym wszystkim chodzi?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Rachel , nie wiem czy ktoś się pokusi i rozkmini Twój opis rezonansu . E jak masz wypukiny to jeszcze tak żle nie jest, gorzej by było jak by były przepukliny .Wypukliny można jeszcze rehabilitacją wyprowadzić , a z przepuklinami to już niekoniecznie . Ja tam lekarzem nie jestem , ale coś mi się wydaje że uciski na korzenie nerwowe powodują u Ciebie te bóle . Być może dla lekarza opisującego obraz rezonansu wypuklina krążka międzykręgowego ( potocznie dysku ) nie jest dyskopatią , a może chodziło mu o pozostałe poziomy odcinak szyjnego , że właśnie tam nie ma dyskopati . Najlepiej wytłumaczy ci lekarz . Obrócz opisu weź koniecznie ze sobą płytkę, niektórzy lekarze ( ci co się znają ) nie patrzą na opis tylko sami oglądaja płytkę . A najlepiej skonsultuj to jeszcze z neurohirurgiem .
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

kiedyś znalazłam w necie artykuł o różnicy między wypukliną a przepukliną krążka - tak do poczytania , :kwiat:

"Wypuklina jest wówczas kiedy jądro miażdżyste przesuwa się, w którąś ze stron nie powodując przerwania ciągłości pierścienia włóknistego. Dochodzi do wysunięcia się części krążka z pomiędzy trzonów kręgów i w zależności od wielkości wysunięcia może dojść do ucisku rdzenia kręgowego lub nerwów rdzeniowych.

Przepuklina natomiast następuje wówczas gdy pierścień włóknisty ulega przerwaniu i jądro wypada do kanału rdzeniowego, powodując różne, bardzo dotkliwe, dolegliwości bólowe.

O ile w przypadku wypukliny możemy liczyć na wyleczenie poprzez rehabilitację, masaże czy ruch, o tyle w przepuklinach wszelkie środki zadziałają doraźnie, dając ulgę w bólach, jednak w sposób terminowy. Przepuklinę najczęściej leczy się operacyjnie. W obecnych czasach leczy się ją coraz częściej endoskopowo co znaczy, że zabiegi są coraz bardziej bezpieczne, często nie ingerujące w kanał międzykręgowy i okolice nerwów niwelując możliwość uszkodzenia i kalectwa."
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

anusia153 pisze:Rachel , nie wiem czy ktoś się pokusi i rozkmini Twój opis rezonansu . E jak masz wypukiny to jeszcze tak żle nie jest, gorzej by było jak by były przepukliny .Wypukliny można jeszcze rehabilitacją wyprowadzić , a z przepuklinami to już niekoniecznie . Ja tam lekarzem nie jestem , ale coś mi się wydaje że uciski na korzenie nerwowe powodują u Ciebie te bóle . Być może dla lekarza opisującego obraz rezonansu wypuklina krążka międzykręgowego ( potocznie dysku ) nie jest dyskopatią , a może chodziło mu o pozostałe poziomy odcinak szyjnego , że właśnie tam nie ma dyskopati . Najlepiej wytłumaczy ci lekarz . Obrócz opisu weź koniecznie ze sobą płytkę, niektórzy lekarze ( ci co się znają ) nie patrzą na opis tylko sami oglądaja płytkę . A najlepiej skonsultuj to jeszcze z neurohirurgiem .
Anusia, studiowałam z internetem wynik MR szyjki i też tak jak Ty rozumuję te wypuklinki. Także dowiedziałam się, że moje drętwienia rąk to z powodu tej dehydratacji i ucisków. Myślę, tak na chłopski rozum, że aż tak źle to nie jest, no ale fakt faktem że odczuwam dolegliwości. Nigdy nie kojarzyłam zawrotów głowy z kręgosłupem szyjnym ale teraz myślę, że to właśnie te uciski mogą powodować moje dosyć częste zawroty głowy. Czasem gdy położę się spać to cały świat mi wiruje. Mam tak od dosyć dawna i nigdy nie wspominałam o tym lekarzowi. Cholera, stara a głupia jestem
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

e... może nie taka głupia :lol: :lol: ciekawa jestem co Ci powie lekarz , napisz coś jak wrócisz od lekarza Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Rachel,na babski rozum też nie jest zupełnie źle.Upierdliwe to jest w życiu,ale opis nie jest tragiczny.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Rachel przy następnej wizycie koniecznie powiedz lekarzowi o zawrotach głowy. U mnie się od nich zaczęło , cała reszta przyszła później. Były sytuacje że bałam się przejść przez ulicę a o prowadzeniu samochodu mogłam zapomnieć. Po operacji zawroty się skończyły i wiele innych dolegliwości też. Niestety nie wszystkie . Ty pewnie nie będziesz musiała podejmować takich środków jak operacja, ale zawroty to nie tylko kręgosłup i z całą pewnością trzeba to zbadać. Powodzenia Ci życzę :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Hm..........no i mam opis tej części ....j/w ha ha ha .....półtorej strony :? :lol:
....."Na poziomie S3po stronie lewej widoczna torbiel okołookorzeniowa o srednicy 5 mm ....Czy ten wynalazek daje taki ból ręki?

Reszta zajęła by tutaj za duzo miejsca :lol: :lol:
ODPOWIEDZ