Kręgosłup szyjny
Re: Kręgosłup szyjny
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Dehydratacja i obniżenie wysokości krążków C5/C6 i C6/C7 z towarzyszącymi osteofitami na krawędziach trzonów.
Szerokopodstawna, obustronna wypuklina krążka C5/C6 wraz z drobnymi osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz modelują brzuszne korzenie nerwowe w zachyłkach.
Szerokopodstawna, obustronna, lateralizująca nieco w lewo wypuklina krążka C6/C7 wraz z osteofitami na tylnych krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz brzuszne korzenie nerwowe w zachyłkach (większy ucisk po lewej) oraz modelują korzenie nerwowe w lewym otworze.
Poza tym nie stwierdza się cech dyskopatii szyjnej oraz ucisku krążków na worek oponowy i korzenie nerwowe.
Przyznam szczerze, że nic z tego nie rozumiem, bo z jednej strony jest w opisie, że wypuklina krążka uciska worek oponowy a z drugiej strony jest napisane, że brak ucisku krążków na worek oponowy.
O co w tym wszystkim chodzi?
"Wypuklina jest wówczas kiedy jądro miażdżyste przesuwa się, w którąś ze stron nie powodując przerwania ciągłości pierścienia włóknistego. Dochodzi do wysunięcia się części krążka z pomiędzy trzonów kręgów i w zależności od wielkości wysunięcia może dojść do ucisku rdzenia kręgowego lub nerwów rdzeniowych.
Przepuklina natomiast następuje wówczas gdy pierścień włóknisty ulega przerwaniu i jądro wypada do kanału rdzeniowego, powodując różne, bardzo dotkliwe, dolegliwości bólowe.
O ile w przypadku wypukliny możemy liczyć na wyleczenie poprzez rehabilitację, masaże czy ruch, o tyle w przepuklinach wszelkie środki zadziałają doraźnie, dając ulgę w bólach, jednak w sposób terminowy. Przepuklinę najczęściej leczy się operacyjnie. W obecnych czasach leczy się ją coraz częściej endoskopowo co znaczy, że zabiegi są coraz bardziej bezpieczne, często nie ingerujące w kanał międzykręgowy i okolice nerwów niwelując możliwość uszkodzenia i kalectwa."
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Anusia, studiowałam z internetem wynik MR szyjki i też tak jak Ty rozumuję te wypuklinki. Także dowiedziałam się, że moje drętwienia rąk to z powodu tej dehydratacji i ucisków. Myślę, tak na chłopski rozum, że aż tak źle to nie jest, no ale fakt faktem że odczuwam dolegliwości. Nigdy nie kojarzyłam zawrotów głowy z kręgosłupem szyjnym ale teraz myślę, że to właśnie te uciski mogą powodować moje dosyć częste zawroty głowy. Czasem gdy położę się spać to cały świat mi wiruje. Mam tak od dosyć dawna i nigdy nie wspominałam o tym lekarzowi. Cholera, stara a głupia jestemanusia153 pisze:Rachel , nie wiem czy ktoś się pokusi i rozkmini Twój opis rezonansu . E jak masz wypukiny to jeszcze tak żle nie jest, gorzej by było jak by były przepukliny .Wypukliny można jeszcze rehabilitacją wyprowadzić , a z przepuklinami to już niekoniecznie . Ja tam lekarzem nie jestem , ale coś mi się wydaje że uciski na korzenie nerwowe powodują u Ciebie te bóle . Być może dla lekarza opisującego obraz rezonansu wypuklina krążka międzykręgowego ( potocznie dysku ) nie jest dyskopatią , a może chodziło mu o pozostałe poziomy odcinak szyjnego , że właśnie tam nie ma dyskopati . Najlepiej wytłumaczy ci lekarz . Obrócz opisu weź koniecznie ze sobą płytkę, niektórzy lekarze ( ci co się znają ) nie patrzą na opis tylko sami oglądaja płytkę . A najlepiej skonsultuj to jeszcze z neurohirurgiem .
-
forumowicz
....."Na poziomie S3po stronie lewej widoczna torbiel okołookorzeniowa o srednicy 5 mm ....Czy ten wynalazek daje taki ból ręki?
Reszta zajęła by tutaj za duzo miejsca