Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Rachel »

Selene pisze:
agunia3 pisze:To jednak jeszcze coś napiszę. Jeśli ktoś po raz pierwszy chce jechać z Zus do sanatorium to musi być komisja bo na jakiej podstawie Zus ma kogoś wysłać nie widząc go i nie znając historii choroby? .
Aguniu3 :kwiat: ja po raz pierwszy wyjechałam na rehabilitację w ramach prewencji nie mając komisji. Do wniosku dołączyłam wypis ze szpitala i po ok miesiącu dostała skierowanie. Zatem ZUS może wystawić skierowanie na rehabilitację zaocznie na podstawie dołączonej do wniosku dokumentacji medycznej.
Tu się z Tobą zgadzam i nie zgadzam. Zgadzam się z tym iż faktycznie ZUS kieruje do sanatorium na podstawie dokumentacji szpitalnej. To nawet logiczne, że skoro ktoś przebywał w szpitalu to po cóż komisja? Ale gdy sam ubezpieczony składa wniosek to też logiczne, że skierowanie wypisane przez "zwykłego" internistę (np.) musi być jakby skontrolowane, po to właśnie jest ta komisja, ale nie bójmy się komisji w sprawach wyjazdów do sanatorium. Taka komisja nic nie boli a skierowanie do sanatorium niemalże w stu procentach dostaniemy, no chyba, że ktoś symuluje i trafi na lekarza o niezwykłej intuicji (takiej co najmniej jak ja) :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Miałem juz sie nie odzywać ale ponownie zostalem jakby sprowokowany. Niko jezeli rozmow,ę czy posty uważasz ,ze Ci się oberwało no to czegos tu nie rozumiem . Dalej twierdze ,ze jest tak jak pisałem . No chyba ,ze w ZUS (prewencja i orzecznictwo) nie maja o niczym pojęcia , a my jako forumowicze wiemy lepiej . Nie upierał bym sie gdyby nie moje telefony do w/w instytucji . z konkretnym zapytaniem . Prosze zadzwonić i zapytać. Ja tez miałem zaraz zlozone dokumenty do Sanatorium i mnie również wołano . ZUS to nie instytucja na piekne oczy . Gdyby tak bylo ,ze sprawdzaja dokumenty bez petenta to nie potrzebna by była komisja i wezwania .
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Też nie chciałam ciągnąć tej dyskusji , ale też dopiszę. Nie rozumiem tego ataku na mnie , bo nigdy nie twierdziłam że wystarczy wysłać papiery do ZUS i już mamy skierowanie. Podałam tylko że istnieje możliwość że ZUS przyzna skierowanie bez wzywania pacjenta na podstawie właśnie wypisów ze szpitala. Jednak posądzona zostałam o szerzenie niesprawdzonych informacji. Jak napisała Selene , ona była taką osobą która nie musiała pojawić się na komisji. Ponieważ jesteśmy z różnych rejonów Polski oznacza to że nie tylko mój ZUS stosuje takie praktyki. Co więcej takie sytuacje zdarzały się przez kilka lat nagminnie , teraz są to wyjątki , ale jednak są.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

koniec , bo was zaduszę ;) :lol:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

anusia153 pisze:koniec , bo was zaduszę ;) :lol:
Jaki koniec? Wymieniamy się informacjami i tyle a że niektórzy mają ''fajniejsze'' Zus-y to tylko pozazdrościć :D
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

no :lol: :lol: :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

nika731207 pisze:Też nie chciałam ciągnąć tej dyskusji , ale też dopiszę. Nie rozumiem tego ataku na mnie , bo nigdy nie twierdziłam że wystarczy wysłać papiery do ZUS i już mamy skierowanie. Podałam tylko że istnieje możliwość że ZUS przyzna skierowanie bez wzywania pacjenta na podstawie właśnie wypisów ze szpitala. Jednak posądzona zostałam o szerzenie niesprawdzonych informacji. Jak napisała Selene , ona była taką osobą która nie musiała pojawić się na komisji. Ponieważ jesteśmy z różnych rejonów Polski oznacza to że nie tylko mój ZUS stosuje takie praktyki. Co więcej takie sytuacje zdarzały się przez kilka lat nagminnie , teraz są to wyjątki , ale jednak są.
Nika masz stuprocentową rację. Problem pojawił się ponieważ Ty nie napisałaś bardzo istotnej sprawy. Otóż tu i teraz piszesz o dokumentacji szpitalnej przesłanej do ZUS, tymczasem w poprzednich postach o szpitalu nie wspominałaś (a może ja coś przeoczyłam. Jeśli tak to przepraszam). :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Sanatorium z ZUS

Post autor: jacky6 »

i po myśleć, że niewiele brakowało aby sanatorium z ZUS zostało uduszone...
a do Zaduszek jeszcze sporo czasu ...

:lol: :lol:

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W poniedziałek składam wniosek do ZUS o sanatorium w ramach prewencji i wszystko mi jedno czy będę miała komisje czy nie , najważniejsze jest dla mnie otrzymanie skierowania - liczy się efekt końcowy :kwiat:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Trzymam kciuki za pozytywny efekt końcowy i czekam na relację :)
ODPOWIEDZ