Zintegrowany Informator Pacjenta

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Zintegrowany Informator Pacjenta

Post autor: agunia3 »

Dzięki Anusia :) W czwartek mam rehabilitację w tym samym mieście co oddział Nfz to sobie odbiorę po drodze :)
Jestem bardzo ciekawa co tam u mnie będzie...
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

administrator pisze:Wpłaty na składkę zdrowotną możemy podsumować sami z rocznych PITów. Jest odrębna, czytelna pozycja więc widać jak na dłoni.
Pozdrawiam
Tak Adminie , tylko , że w Pit jest tylko część składki odliczanej od podatku ( 7,75% ) doliczyć trzeba jeszcze 1,25 % potrącanej z wynagrodzenia bo do ZUS odprowadzamy 9 %
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Tak, zgadza się, ale to nadal stała kwota którą łatwo obliczyć. Natomiast ZIP o tym nie wie bo nie jest połączony ze skarbówką. NFZ dostaje pulę kasy i pewnie nie wie ile od kogo. Liczy się tylko czy ktoś jest ubezpieczony czy nie. Stąd ewidencjonować może jedynie wydatki na pacjenta, a nie wpływy z niego.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Zintegrowany Dezinformator Pacjenta...

Post autor: jacky6 »

a jeszcze tak by sobie spojrzeć...
co by to było, gdyby pan dochtór ujrzał w systemie, ile to my zarabiamy ...
to znaczy - łatwo przeliczył wedle wysokości składek...
od razu taryfa kopertowa poszłaby wzwyż...

:P :P :P

PS - nie czyńmy polityki - zagrajmy o zdrowie ...
idę poszukać trampek...

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

serendipity pisze:Nika, oczywiście zgłaszaj do nfz, nawet na odręcznym liście, bo to nfz powinno najbardziej zależeć na wyjaśnianiu niezgodności.
ps. przy okazji, gratuluję Dziadkowi Zbyszkowi:) ]
pps. jacky6 - a skąd wiesz, że nie będzie Ci np. za miesiąc potrzebna pielęgniarka, która przyjdzie 2 razy dziennie do domu, aby zrobić zastrzyk? Oczywiście nie życzę;) ale z tego, co wiem, to zadeklarowani: lekarz rodzinny/pielęgniarka (czy położna) są w ryczałcie co miesiąc.

ppps. darek, ile Ty im tam wpłaciłeś, że tak szczodrze korzystasz;D

Ile zapewne wg Ciebie ZA MAŁO ,ale PRAGNĘ Cię poinformować ,że pracuje od 24-07-1984 rok a ilość Moich zwolnień tzw L-4 to wg ZUS stan na 31-12-2014 to .. 9 miesięcy i 4 dni !!( w tym 180 dni to czas na ..rentę !!) czyli 6 miesięcy )

Gwarantuję Ci ,że JESTEM osobą majętną i Mogę POKRYĆ ta kwotę ,która narosła od 01-01-2008 do jak wspomniałem 31-03-2014
W kwocie tej jest kilka hospitalizacji NIESTETY od młodych lat pracuje zawodowo przez tylko 12 Pracowałem w WARUNKACH wg co niektórych SZKODLIWYCH przy remontach tak pieców martenowskich jak i wielkich przy dużym zapyleniu tak grafitem jak i niejednokrotnie azbestem i innymi środkami bez Gratyfikacji za warunki Szkodliwe bo nie przepracowałem ..15 lat

Dziś JESTEM wrakiem CZŁOWIEKA z 30 letnim stażem z Cukrzyca Typu 1( insulinoterapia 6 x dziennie wkłucie !!) , retinopatia cukrzycową oraz wydolnością serca na poziomie 16 % o kolejnych powikłaniach nie Napisze bo i tak nie uwierzysz

A ile wpłacam rocznie ?? mam dochody powyżej Średniej krajowej plus inne nie związane z praca

A TY ??
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Wygląda na to, że mamy zupełnie odmienne poczucie humoru, albo nikt tu nie widzi ";D" na końcu tego zdania.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

..Tutaj nie chodzi o poczucie HUMORU

Tylko wg mnie o stwierdzenie Faktów
Jestem osobą ,która rzeczowo podchodzi do FAKTÓW dla mnie czarne jest czarnym i białe -białym
Może nie mam poczucia humoru
Podałem pośrednio zastrzeżoną INFORMACJĘ i kolejny raz na Forum wg Swojej osoby odczuwam ..Atak
Kwota -ZIP
Ilość-pobytów
czy inne
Staram się wobec WSZYSTKICH Osób na Forum być przyjaznym i ale ostatni czasy widzę ,że chyba powinienem zabrać swe zabawki bo troszkę odstaję od ..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

serendipity pisze:Wygląda na to, że mamy zupełnie odmienne poczucie humoru, albo nikt tu nie widzi ";D" na końcu tego zdania.
widocznie inne,ale zdrowym osobom łatwiej o humor w kwestii chorób......mnie to już mniej bawi. :roll:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Alice pisze:
serendipity pisze:Wygląda na to, że mamy zupełnie odmienne poczucie humoru, albo nikt tu nie widzi ";D" na końcu tego zdania.
widocznie inne,ale zdrowym osobom łatwiej o humor w kwestii chorób......mnie to już mniej bawi. :roll:
Poczucie humoru to kwestia charakteru, a nie chorób.
Zdrowia życzę:)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

serendipity mowa o odmiennym poczuciu humoru,a nie o braku,lub nie takowego.
Mam olbrzymie poczucie humoru,co nie znaczy że muszę dowcipkować na temat cudzych,tudzież własnych chorób.Ciebie bawią ? Mnie nie,raczej wolę pochylić głowę przy cudzym cierpieniu.
ODPOWIEDZ