KSIĄŻKA
Re: KSIĄŻKA
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
Wisława Szymborska
-
forumowicz
"Inspirowana życiem gwiazdy filmu niemego Louise Brooks opowieść o dwóch diametralnie różnych kobietach oraz o nowojorskim lecie, które je odmieniło
W 1922 r., jeszcze zanim stała się sławną aktorką filmową oraz ikoną swojego pokolenia, piętnastoletnia Louise Brooks wyjeżdża latem z Wichita w stanie Kansas do Nowego Jorku, by pobierać naukę w awangardowej szkole tańca Denishawn. Ku jej wielkiemu niezadowoleniu towarzyszy jej trzydziestosześcioletnia przyzwoitka. Cora Carlisle nie jest ani matką, ani przyjaciółką, a po prostu szacowną sąsiadką, którą rodzice Louise wynajmują przez wzgląd na przyzwoitość.
Tradycyjna i zacna Cora, która udaje się w tę podróż także z powodów prywatnych, nie zdaje sobie sprawy, na co się zdecydowała. Louise, olśniewająco piękna już w tak młodym wieku i paradująca w słynnej krótkiej fryzurze, znana jest z arogancji, nierespektowania konwenansów oraz z żywej inteligencji. Zanim pociąg zatrzyma się na nowojorskim dworcu Grand Central, Cora nabiera obaw, że pilnowanie Louise będzie co najmniej wyczerpujące, a w najgorszym wypadku wręcz niemożliwe. Ostatecznie jednak te wspólnie spędzone z młodziutką dziewczyną tygodnie okażą się najważniejszym czasem w jej życiu."
Polecam w czasie pracy chociaż jedna kartkę ,świetnie się czyta
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
Wiliam Faulkner
- Lewek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
malgorzatas pisze:Narewka to gratuluję zbioru...ja byłam pod wrażeniem tej ksiązki,jak zobaczylam ile ma stron to troche mnie to zniechecilo,ale za namową przeczytalamNarewka pisze:Lloyd C.Douglas ..Szata i Wielki Rybak.to dwie książki do przeczytania i przemyślenia.Obie stoją na mojej półce i rzeczywiscie czasem do nich wracam.![]()
i nie zaluję...chcialam tez zdobyć tą ksiązkę ale jest nie do zdobyciapozdrawiam Gośka
też jestem szczęśliwą ą posiadaczką tych wspaniałych książek
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz