Komisja w ZUS-ie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Re: Komisja w ZUS-ie

Post autor: mariolaa »

Na przekór wszelkim opiniom o orzecznikach i u mnie wszytko poszło ok. Komisja wcale nie taka straszna.Sympatyczna pani doktor co prawda nie bardzo rozmowna ale konkretna. Wcześniej przygotowałam kopie badań i kart z pobytów w szpitalu- cały zestaw z ostatniego roku. Spytała o dolegliwości a następnie porównała z wynikami. wniosek zasadny i sanatorium przyznane. Choć marzyło mi się pojechać gdzieś nad morze ale jednak była propozycja najbliższych ośrodków - CIechocinek -ZNP, Inowrocław . Wybrałam Inowrocław i teraz będziemy wspólnie oczekiwali na wyjazd. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

mariolaa pisze:Na przekór wszelkim opiniom o orzecznikach i u mnie wszytko poszło ok. Komisja wcale nie taka straszna.Sympatyczna pani doktor co prawda nie bardzo rozmowna ale konkretna. Wcześniej przygotowałam kopie badań i kart z pobytów w szpitalu- cały zestaw z ostatniego roku. Spytała o dolegliwości a następnie porównała z wynikami. wniosek zasadny i sanatorium przyznane. Choć marzyło mi się pojechać gdzieś nad morze ale jednak była propozycja najbliższych ośrodków - CIechocinek -ZNP, Inowrocław . Wybrałam Inowrocław i teraz będziemy wspólnie oczekiwali na wyjazd. Pozdrawiam!
Czyli... nie taki diabeł straszny jak go niektórzy malują :lol: :lol: :lol: Czyli czekamy wspólne na wyjazd ;) Pozdrówka
jjust
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2014 11:42
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: jjust »

Czytam i czytam o tych komisjach w ZUS-ie i nadziwić się nie mogę, jakim cudem dostałam skierowanie do sanatorium ... bez komisji. Złożyłam wniosek, dołączyłam kserokopie wszystkich badań, kserokopie wszystkich kartotek od lekarzy, u których się leczę od kilku lat (ortopeda, neurolog i rehabilitant) oraz kserokopie zwolnień lekarskich, które dostawałam na kręgosłup z ostatnich 2 lat. Po 3 dniach (!!!!) od złożenia wniosku miałam w skrzynce pocztowej skierowanie! Jadę w czerwcu do Cieplic ;)
Sądzę, że chyba najważniejsze jest udokumentowanie naszej choroby już na etapie wniosku, im lepsze, tym mniejsza potrzeba oglądania nas przez orzecznika ZUS :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Komisja w ZUS-ie

Post autor: jacky6 »

to chyba cud jak na Kostaryce ?
komu go przypiszą ...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

Witam. mam pytanko,dostalam wezwanie na komisje z zus i napisli mi ,ze mam przyniesc dokumentacje,ja nie bylam w zadnym szpitalu,mam tylko rtg kregoslupa szyjnego i odcinka dolnego,wiec nie wiem o jaka dokumentcje chodzi. Moze mi ktos podpowie
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Witaj Usia, zabierz ze sobą to co masz. Lekarz który wypisywał wniosek pewnie na podstawie tych zdjęć zrobił opis. Nie trzeba być w szpitalu żeby pojechać do sanatorium . Dużo zależy od opisu lekarza kierującego. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Rtg to jest właśnie dokumentacja
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Możesz jeszcze dodatkowo zrobić sobie kserokopie kart leczenia w przychodni specjalistycznej :kwiat:
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

Dziekuje bardzo za podpowiedzi,ale juz na sama mysl komisja robi mi sie slabo,a na dodatek mam komisje 13 maja.
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2012 22:12

Post autor: Bea71 »

usia112 pisze:Dziekuje bardzo za podpowiedzi,ale juz na sama mysl komisja robi mi sie slabo,a na dodatek mam komisje 13 maja.
Usia112, nie denerwuj się , będzie dobrze. Trzeba podejść na spokojnie do tematu. Miałam komisję pod koniec kwietnia i w sumie nie taki straszny diabeł :)
ODPOWIEDZ