Co oznacza szanowanie innych ludzi

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Co oznacza szanowanie innych ludzi

Post autor: forumowicz »

NO własnie kiedy kogoś szanujemy i jak to okazujemy?
Czy to przychodzi nam łatwo, czy wręcz przeciwnie ,zmuszamy się by komuś okazać naszą sympatię zrozumienie ,zaakceptować jego inność fizyczną i intelektualną?
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Co oznacza szanowanie innych ludzi

Post autor: Sloneczko »

Ktos kiedyś powiedział, ze Szanować, to znaczy zdawać sobie sprawę, że nie jesteśmy sami na tym świecie i musimy współżyć z drugim człowiekiem i respektować jego wady i przywary.
Ktos kto szanuje siebie oraz swoje słabości potrafi uszanować drugiego człowieka. Ktos kto nie posiada tych wartości nigdy nie poszanuje drugiej osoby jak i jego praw.
Szacunek dla drugiego człowieka jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie szanujący się rodzice, dziadkowie potrafią przekazać te wszystkie dobra, które owocują w przyszłości.
Oj dużo by mówił na ten temat Kruszynko :kwiat:
forumowicz

O tak zgadzam się Słoneczko jeśli szanujemy kogoś i mamy za co, to nie będziemy tę osobę ignorować...min :) :kwiat:
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

SZANOWANIE to min. pozwolenie mu na wypowiedzenie sie na dany temat nieżaleznie od poglądów innych....
a nie zwalczanie go :!: co ma tu miejsce na tym forum :P
Przykre ale prawdziwe, nie wiem skąd w ludziach tyle zawiści :?: :?: :?:
Obca jest mi to cecha bo jestem spełniona i szczęśliwa we wszystkich obszarach życia.....:D

:kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Przede wszystkim szanowanie innych ludzi oznacza kulturę osobistą. Wynosi się ją oczywiście z domu rodzinnego.
Uważam, że szacunek należy się każdemu niezależnie od psychiki, fizyczności, wyglądu, poglądu i etc.
Jeśli chcemy być sanowani przez innych to przede wszystkim sami musimy dać szacunek innym.
W życiu tak jest: "najpierw trzeba włożyć, żeby potem wziąć (dostać)", "jaką bronią walczysz, od takiej giniesz" to są mądre i jakże życiowe słowa.
Na niechęć bądź wrogość najlepiej odpowiedzieć uśmiechem i serdecznością a wtedy wytrąca się "miecz" z rąk delikwenta :D i nie wie jak się w danym momencie zachować :D Względnie w ogóle nie reagować na takie zachowanie ;)
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

WZAJEMNA POMOC

"Pewien chłop wiózł do młynarza na ośle ciężki wór ziarna. Po drodze worek ześlizgnął się z grzbietu osła i leżał teraz na drodze. Chłop wprawdzie bardzo się wysilał, aby podnieść worek, ale mu się to nie udawało, bo dla jednego człowieka był on zbyt ciężki. Tak więc nic mu innego nie pozostało, jak tylko poczekać, aż będzie ktoś przechodził, kto mógłby mu pomóc.
Po chwili usłyszał zbliżającego się jeźdźca i najchętniej zaszyłby się w mysią dziurę, kiedy rozpoznał w nim pana hrabiego we własnej osobie z położonego nieopodal zamku. Zdecydowanie wolałby naturalnie poprosić o pomoc innego chłopa lub też czeladnika, ale prosić o pomoc tak wysoko postawionego pana – to wydawało mu się rzeczą niemożliwą.

Hrabia podjechał bliżej, zobaczył w czym problem, zsiadł z konia i powiedział:
- Jak widzę, miałeś małego pecha, mój przyjacielu. Przybywam ci więc w samą porę z pomocą.
To powiedziawszy, chwycił worek z jednej strony, chłop zaś wziął jego drugi koniec i wspólnie zarzucili go na grzbiet osła.

Wciąż jeszcze całkiem osłupiały chłop wydukał:
- Mój panie, jak mogę ci to wynagrodzić?
- Całkiem prosto – powiedział panicz. – Jeśli kiedykolwiek zobaczysz człowieka w tarapatach, uczyń to samo, co ja." :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: medi »

Tak się złożyło w moim życiu ,że przeprowadziłam się z miasta na wieś ,ponieważ mój Małż jest pasjonatem rolnictwa od początku przy zbiorach czy sadzeniu pracowali u nas różni ludzie.Czasami były to matki ze swoimi dziećmi ,a czasami panowie którzy chcieli zarobić na tanie wino .Po dniu pracy w upale nikt nie pachnie jakby dopiero co wyszedł spod prysznica ;) :oops: Czy to w jakiś sposób umniejsza ich wartość jako ludzi :?: :? Wielokrotnie okazywało się że ten pan-koneser tanich win był przemiłym uczynnym człowiekiem któremu w sumie powinno się współczuć a nie pogardzać nim.Nauczyłam się okazywać szacunek każdemu i jeżeli poprosi mnie do tańca niedomyty pan w rozciągniętym dresie też z nim zatańczę choć niewątpliwie będę wstrzymywać oddech :oops:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: medi »

I nigdy nie będę robić drwiących uwag czy okazywać w jakiś inny sposób pogardy jeżeli obok mnie w autobusie czy tramwaju ktoś będzie pachnieć niezbyt przyjemnie .Uważam że właśnie takie postępowanie jest bardziej niestosowne niż przykry zapach :evil: :evil: A tak na koniec jeszcze mała anegdotka ,w tamtym roku w najgorsze upały u mojego brata w bloku wywaliła kanalizacja ,trzeba było wymieniać jakieś rury idące pod ziemią ,cała naprawa trwała tydzień ,nie dosyć że przez tydzień nie mogli korzystać z WC ,nie mieli wody ,to jeszcze w bloku po prostu strasznie śmierdziało ,wszyscy z bloku chodzili w śmierdzących ubraniach do pracy ,a myli się gdzieś u rodziny lub znajomych i ....przeżyli ,nikt nie umarł z brudu i NIKT ICH POD PRĘGIERZ ZA TO NIE POSTAWIŁ ;) :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Szacunek..jedną z zasad szacunku jest nigdy nikogo nie wprowadzać w stan zakłopotania , zwłaszcza publicznie .
forumowicz

Medi, zapach spoconego ciała człowieka po pracy ma się nijak do zapachu śmierdzącego lenia, któremu się nie chce wejść pod prysznic w sanatorium.
Przepraszam, ale to co napisałas jest przyzwoleniem dla brudasów. Gdy widzę czarne paznokcie i zółte obrzydliwe pięty to słabo mi się robi. Pomijam,że zwyczajnie się boję,że się zaraże jakąś grzybicą. NIechęc i nietolerancja dla brudasów ma się nijak do szanowania ludzi. I jezeli mnie śmierdzący i brudny człowiek prosi do tańca to odmawiam, bo uważam,że w tym momencie to on mnie nie szanuje.
Nie wymagam,żeby człowiek pracujący w polu pachniał, ale mycie się po zakonczeniu nie boli.
ODPOWIEDZ