Basiubasiat pisze:Słoneczko, a wiesz jakie sa pyszne lody z malinami na gorąco. Najlepsze są w PiwnicznejSloneczko pisze:Maliny na ciepło???? Chyba nie jadłam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tolerancja
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Tolerancja
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Tolerancji mocno się przyglądając...
Jest to bardzo trudne. A może raczej bardzo życiowe.administrator pisze: Mając odrębne zdania, a zawsze takie są, można również siebie szanować, a nawet darzyć się sympatią.
Tylko trzeba wyjść z własnej skóry i stanąć obok siebie...
Tu już trzeba mieć dar cierpliwości.administrator pisze: Czasem też warto otworzyć szerzej uszy i oczy i posłuchać czy poczytać argumenty przeciwnika kilka razy, ochłonąć jeśli zdenerwowały i być może przemilczeć lub odpowiedzieć za jakiś czas, gdy przetrawimy je w głowie na spokojnie. Czasem taka przerwa pozwoli nam dostrzec, że nasz adwersarz ma jednak odrobinę racji, a może nawet racja jest całkowicie po jego stronie.
Boski dar przeczekania.
I nie zaperzania się w sporze.
Z tym stanowieniem prawa to bardzo różnie bywa. Wystarczy spojrzeć na budynek przy ulicy Wiejskiej.administrator pisze: Myślę zresztą, że nie można być na wszystko tolerancyjnym, inaczej nie potrzebowalibyśmy przepisów prawa, kodeksów, regulaminów.
Ludzie są różni, a te kanony prawne wyznaczają zakres dopuszczalnej przez ogół społeczeństwa tolerancji. Oczywiście jest to jakaś tolerancja uśredniona dla danego państwa czy dla człowieczeństwa jako takiego. Dlatego nie tolerujemy kradzieży czy zabijania, gwałtów czy innej przemocy ale też nie tolerujemy wyzwisk czy innych form agresji słownej. Ten zakres ustala prawo, a każdy człowiek dodatkowo indywidualnie zawęża lub poszerza swoją tolerancję.
Można by wiele przykładów przytoczyć jak pod pozorem demokracji tworzy się całkiem cuś innego.
Czasami lepiej unikać stycznosci z stróżami prawa i praworządności.
Lecz to jest wyższa sztuka nie tylko tańca rozstrzygnąć spór, prawny więcej niż dylemat - pokojową drogą.
Z tą tolerancją dla jadących na "podwójnym gazie" to już sporo pasażerów wybrało się na wycieczkę do Św.Piotra.administrator pisze:Czy tolerujemy jednak ludzi za kierownicą po alkoholu? Jako ogół społeczeństwa zdecydowanie nie, choć jeśli wniknąć w szczegóły to czy wiedząc, że ktoś wypił piwo i chce jechać pozwalamy mu wsiąść za kółko, czy może zabieramy kluczyki lub jeśli się nie da, to dzwonimy na Policję? A czy jadąc samodzielnie, tolerujemy wszystkie zakazy i ograniczenia? Przecież od tych 10, 20 czy 30km/h więcej niż dozwolono, nic się nie stanie. I tak sobie każdy człowiek ustala granice swojej tolerancji wyłącznie w swojej głowie i najczęściej tak jak mu pasuje w danej chwili i od tej reguły pewnie są bardzo nieliczne wyjątki lub nie ma ich w ogóle.
Natomiast tolerancja dla bzdurnie wprowadzonych ograniczeń poczynając od tych na drogach - piszę celowo i prawie podkreślam - bzdurnie - nie ma uznania. Bo nadzwyczaj często przez całe miesiące po modernizacji drogi pozostają nie usunięte znaki drogowe z ograniczeniem prędkości.
Smerfy polują. Ale te same smerfy nic nie uczynią widząc na bocznej drodze dziurę wielkości wanny od minionej zimy będącej wyłomem i wlepiają mandat kierowcy sugerującemu im zgłoszenie tej szkody do zarządcy drogi. Mandat za "niemanie" świateł.
Nikt nie ma czole wypisanego świadectwa, że jest gruby bo choruje albo po prostu cierpi na złą przemianę materii.administrator pisze: A jeśli chodzi o tych ludzi niedomytych czy zbyt grubych, to myślę, że o ile choroby tolerujemy, to nie tolerujemy po prostu zwykłego lenistwa i nie ważne czy chodzi o higienę, wagę, porządek w domu czy cokolwiek innego. Co innego siła wyższa lub brak efektów nawet gdy ktoś się stara, a co innego zaniedbania wynikające z leżenia brzuchem do góry.
Dobrze poznamy danego człowieka dopiero po dłuższym poznaniu.
Na to znów potrzeba czasu.
eeeehhh.... tam, oj tam, oj tam...
Szacun...
PS - czy ktoś się jeszcze doczyta i wypowie ?
- jacky6
- Przyjaciel forum

specjalnie pokawałkowałem...Sloneczko pisze:Jackyjestem tak zmęczona a ty każesz mi czytać taaaaaakie długie posty
![]()
![]()
...no wiesz co....
![]()
można po jednej dzialce przed poranną kawusią...
a nie parasolkować się z ...
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
basiat pisze:Słoneczko, a wiesz jakie sa pyszne lody z malinami na gorąco. Najlepsze są w PiwnicznejSloneczko pisze:Maliny na ciepło???? Chyba nie jadłam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
W hotelu SPA & Wellness Diament w Ustroniu Sl.lody z malinami na gorąco są po prostu PYCHA
Uwielbiam
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
No nie wiedziałam i nie interesowałam się tym co akurat lubi ponieważ akceptował to co ja lubięmalgorzatas pisze:Ale za to lubi kawę mrożoną i maliny na ciepło..nie wiedzialaś Margotkomargot pisze:Alice Max piwa nie pije![]()
...hmm chyba nie pił do ...![]()
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Margot,ale mam nadzieję,ze Ty niekoniecznie zwolenniczką niedźwiedzic jesteś?
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Alice zdecydowanie wolę misieAlice pisze:Czyli świetnie wiesz co lubi.....to co Ty.I tak ma być.
Margot,ale mam nadzieję,ze Ty niekoniecznie zwolenniczką niedźwiedzic jesteś?
-
forumowicz
- jacky6
- Przyjaciel forum

Max pisze:do Admina: dlaczego nie mogę usunąć fotek? panel uż.-załączniki pisze ż nie wysłałem żadnego załącznika,a to nie prawda!
usuwanie fotki jest na pewno elementem edycji której czas Ci się skończył kilka dobrych minut po wklejeniu...
teraz tylko sam Admin może "wykastrować" post...