Tolerancja

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Tolerancja

Post autor: Sloneczko »

basiat pisze:
Sloneczko pisze:Maliny na ciepło???? Chyba nie jadłam :o :shock:
Słoneczko, a wiesz jakie sa pyszne lody z malinami na gorąco. Najlepsze są w Piwnicznej :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Basiu :kwiat: na ciepło nie jadłam ;)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Tolerancji mocno się przyglądając...

Post autor: jacky6 »

czy tylko ja odnoszę wrażenie, że bardzo ważny post = punkt widzenia napisany a raczej wyrażony przez Admina przeszedl jakby niezauważony
administrator pisze: Mając odrębne zdania, a zawsze takie są, można również siebie szanować, a nawet darzyć się sympatią.
Jest to bardzo trudne. A może raczej bardzo życiowe.
Tylko trzeba wyjść z własnej skóry i stanąć obok siebie...

administrator pisze: Czasem też warto otworzyć szerzej uszy i oczy i posłuchać czy poczytać argumenty przeciwnika kilka razy, ochłonąć jeśli zdenerwowały i być może przemilczeć lub odpowiedzieć za jakiś czas, gdy przetrawimy je w głowie na spokojnie. Czasem taka przerwa pozwoli nam dostrzec, że nasz adwersarz ma jednak odrobinę racji, a może nawet racja jest całkowicie po jego stronie.
Tu już trzeba mieć dar cierpliwości.
Boski dar przeczekania.
I nie zaperzania się w sporze.

administrator pisze: Myślę zresztą, że nie można być na wszystko tolerancyjnym, inaczej nie potrzebowalibyśmy przepisów prawa, kodeksów, regulaminów.
Ludzie są różni, a te kanony prawne wyznaczają zakres dopuszczalnej przez ogół społeczeństwa tolerancji. Oczywiście jest to jakaś tolerancja uśredniona dla danego państwa czy dla człowieczeństwa jako takiego. Dlatego nie tolerujemy kradzieży czy zabijania, gwałtów czy innej przemocy ale też nie tolerujemy wyzwisk czy innych form agresji słownej. Ten zakres ustala prawo, a każdy człowiek dodatkowo indywidualnie zawęża lub poszerza swoją tolerancję.
Z tym stanowieniem prawa to bardzo różnie bywa. Wystarczy spojrzeć na budynek przy ulicy Wiejskiej.
Można by wiele przykładów przytoczyć jak pod pozorem demokracji tworzy się całkiem cuś innego.
Czasami lepiej unikać stycznosci z stróżami prawa i praworządności.
Lecz to jest wyższa sztuka nie tylko tańca rozstrzygnąć spór, prawny więcej niż dylemat - pokojową drogą.

administrator pisze:Czy tolerujemy jednak ludzi za kierownicą po alkoholu? Jako ogół społeczeństwa zdecydowanie nie, choć jeśli wniknąć w szczegóły to czy wiedząc, że ktoś wypił piwo i chce jechać pozwalamy mu wsiąść za kółko, czy może zabieramy kluczyki lub jeśli się nie da, to dzwonimy na Policję? A czy jadąc samodzielnie, tolerujemy wszystkie zakazy i ograniczenia? Przecież od tych 10, 20 czy 30km/h więcej niż dozwolono, nic się nie stanie. I tak sobie każdy człowiek ustala granice swojej tolerancji wyłącznie w swojej głowie i najczęściej tak jak mu pasuje w danej chwili i od tej reguły pewnie są bardzo nieliczne wyjątki lub nie ma ich w ogóle.
Z tą tolerancją dla jadących na "podwójnym gazie" to już sporo pasażerów wybrało się na wycieczkę do Św.Piotra.
Natomiast tolerancja dla bzdurnie wprowadzonych ograniczeń poczynając od tych na drogach - piszę celowo i prawie podkreślam - bzdurnie - nie ma uznania. Bo nadzwyczaj często przez całe miesiące po modernizacji drogi pozostają nie usunięte znaki drogowe z ograniczeniem prędkości.
Smerfy polują. Ale te same smerfy nic nie uczynią widząc na bocznej drodze dziurę wielkości wanny od minionej zimy będącej wyłomem i wlepiają mandat kierowcy sugerującemu im zgłoszenie tej szkody do zarządcy drogi. Mandat za "niemanie" świateł.

administrator pisze: A jeśli chodzi o tych ludzi niedomytych czy zbyt grubych, to myślę, że o ile choroby tolerujemy, to nie tolerujemy po prostu zwykłego lenistwa i nie ważne czy chodzi o higienę, wagę, porządek w domu czy cokolwiek innego. Co innego siła wyższa lub brak efektów nawet gdy ktoś się stara, a co innego zaniedbania wynikające z leżenia brzuchem do góry.
Nikt nie ma czole wypisanego świadectwa, że jest gruby bo choruje albo po prostu cierpi na złą przemianę materii.
Dobrze poznamy danego człowieka dopiero po dłuższym poznaniu.
Na to znów potrzeba czasu.
eeeehhh.... tam, oj tam, oj tam...

Szacun...

PS - czy ktoś się jeszcze doczyta i wypowie ?
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Jacky :kwiat: jestem tak zmęczona a ty każesz mi czytać taaaaaakie długie posty :lol: :lol: :lol: ...no wiesz co.... ;) ;)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sloneczko pisze:Jacky :kwiat: jestem tak zmęczona a ty każesz mi czytać taaaaaakie długie posty :lol: :lol: :lol: ...no wiesz co.... ;) ;)
specjalnie pokawałkowałem...

można po jednej dzialce przed poranną kawusią...

a nie parasolkować się z ...

:mrgreen: :ugeek:
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

basiat pisze:
Sloneczko pisze:Maliny na ciepło???? Chyba nie jadłam :o :shock:
Słoneczko, a wiesz jakie sa pyszne lody z malinami na gorąco. Najlepsze są w Piwnicznej :!: :!: :!: :!: :!: :!:

W hotelu SPA & Wellness Diament w Ustroniu Sl.lody z malinami na gorąco są po prostu PYCHA :!:
Uwielbiam :!:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

malgorzatas pisze:
margot pisze:Alice Max piwa nie pije :roll:
...hmm chyba nie pił do ... :twisted:
Ale za to lubi kawę mrożoną i maliny na ciepło..nie wiedzialaś Margotko ;) :kwiat:
No nie wiedziałam i nie interesowałam się tym co akurat lubi ponieważ akceptował to co ja lubię ;) :P :P :P
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czyli świetnie wiesz co lubi.....to co Ty.I tak ma być.
Margot,ale mam nadzieję,ze Ty niekoniecznie zwolenniczką niedźwiedzic jesteś? ;)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Alice pisze:Czyli świetnie wiesz co lubi.....to co Ty.I tak ma być.
Margot,ale mam nadzieję,ze Ty niekoniecznie zwolenniczką niedźwiedzic jesteś? ;)
Alice zdecydowanie wolę misie ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

do Admina: dlaczego nie mogę usunąć fotek? panel uż.-załączniki pisze ż nie wysłałem żadnego załącznika,a to nie prawda!
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Max pisze:do Admina: dlaczego nie mogę usunąć fotek? panel uż.-załączniki pisze ż nie wysłałem żadnego załącznika,a to nie prawda!

usuwanie fotki jest na pewno elementem edycji której czas Ci się skończył kilka dobrych minut po wklejeniu...

teraz tylko sam Admin może "wykastrować" post...

:mrgreen: 8 DDW :ugeek:
ODPOWIEDZ