Ja tam będe obstawać przy swoim. Coś co jest ustalane indywidualnie dla konkretnego pacjenta nie może być
literalnie zapisane w rozporządzeniu Rady Ministrów, Skoro pobyt może być skrócony lub wydłużony przez
lekarza trudno określić konkretną liczbę zabiegów. Sam ZUS na swojej stronie napisał :
"Kompleksowa rehabilitacja lecznicza obejmuje ustalony indywidualnie program ukierunkowany na leczenie schorzenia
będącego przyczyną skierowania na rehabilitację oraz na schorzenia współistniejące..."
Niemniej jednak w sieci jest jeszcze coś takiego:
...ZUS zobowiązuje ośrodek do:
zapewnienia osobom skierowanym przez ZUS, o ile nie ma przeciwwskazań medycznych, nie mniej pięciu zabiegów leczniczych
( w tym dwóch fizykalnych) dziennie ukierunkowanych na leczenie schorzenia będącego podstawą skierowania na rehabilitację
i schorzenia współistniejące.
oraz
realizowania w ustalonym indywdualnie programie rehabilitacji leczniczej ćwiczeń i zabiegów fizykalnych przez 5 dni w tygodniu
w dwóch cyklach dziennych – przed południem i po południu,
a w soboty w jednym cyklu dziennym do południa
jednak brak jest odniesienia lub powołania się na konkretny przepis.
Wydaje mi się, że są to warunki jakie musi spełnić sanatorium, określone w siwz przy organizowaniu przez ZUS przetargów na świadczenie usług.
Nic innego, przynajmniej mnie nie udało się znaleźć, ale... ( patrz na początek )
I to by było na tyle... jak mawiał nieodżałowany Jan Tadeusz Stanisławski
Pozdrawiam