Komisja w ZUS-ie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
iwon28
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 kwie 2014 08:38
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Komisja w ZUS-ie

Post autor: iwon28 »

margot pisze:
kociu pisze:Jeśli chcecie wiedziec jeszcze wiecej to sanatorium z zusu bedzie raz na 12 miesiecy czyli od powrotu musi upłynac 12 m-c i dopiero składc wniosek bedzie mozna ,ale tylko osoby z duzym rokowanie do powrotu do pracy , osoby z chorobami przewlekłymi będą miały nikła szanse czyli jak jest niski stopien prawdopodobienstwa powrotu do zdrowia tak ma byc od nowego roku ,a już ludzi odrzucają jak składaja częsciej niz raz na 12 m-c .
SORY TAKI MAMY KRAJ .
Kociu dokładnie taką samą informację otrzymałam od p.doktor na ostatniej komisji , składałam wniosek przed upływem roku od powrotu i musiał zaakceptować główny orzecznik .
Witaj Margot, ja składałam wniosek o sanatorium z zus- po 7 miesiącach od ostatniego pobytu. Nie miałam problemu z otrzymaniem zgody na kolejny wyjazd w tym roku. Jadę we wrześniu do Kołobrzegu. Informacji o składaniu nowego wniosku dopiero po upływie 12-u miesięcy nie dostałam. Pozdrawiam :) :kwiat:
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Agnes »

Witam,
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to powiem tak : wszystko zależy od schorzenia i od tego ile pobytów rehabilitacyjnych z ZUS już się zaliczyło :o każdy przypadek jest naprawdę inny. Ja byłam 4 razy z ZUS i więcej pewnie nie pojadę :cry: stawałam w sumie 4 razy na komisji i za każdym razem odmówiono mi rehabilitacji. Odwołałam się do Centrali ZUS, a tam mi odpowiedzieli, że odmowy lekarzy były zasadne, a moje schorzenie zalicza się do chorób przewlekłych, którymi ZUS się już nie zajmuje :x napisali, że są jeszcze inne formy rehabilitacji nie tylko ZUS :evil: tyle, że ja z tych innych form też korzystam od czasu wypadku i miałam na to dokumenty :!: pozdrawiam :kwiat:
mariola561
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 maja 2014 19:44
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: mariola561 »

Agnes pisze:Witam,
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to powiem tak : wszystko zależy od schorzenia i od tego ile pobytów rehabilitacyjnych z ZUS już się zaliczyło :o każdy przypadek jest naprawdę inny. Ja byłam 4 razy z ZUS i więcej pewnie nie pojadę :cry: stawałam w sumie 4 razy na komisji i za każdym razem odmówiono mi rehabilitacji. Odwołałam się do Centrali ZUS, a tam mi odpowiedzieli, że odmowy lekarzy były zasadne, a moje schorzenie zalicza się do chorób przewlekłych, którymi ZUS się już nie zajmuje :x napisali, że są jeszcze inne formy rehabilitacji nie tylko ZUS :evil: tyle, że ja z tych innych form też korzystam od czasu wypadku i miałam na to dokumenty :!: pozdrawiam :kwiat:

tak popieram,kazdy przypadek jest naprawde inny :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Ja stawałam na komisji rok temu.Pani orzecznik stwierdziła,że moja jednostka chorobowa nie kwalifikuje mnie na wyjazd,nie jest ujęta w zakresie prewencji rentowej.
Kiedy zadzwoniłam do przełożonego tejże pani,stwierdził,że to wyłącznie lekarz orzecznik o tym decyduje a nie ta jednostka chorobowa.
Nadmieniam,że 2 lata wstecz wyjechałam na wyjazd z ZUS ,na to schorzenie,a orzecznikiem była ta sama kobieta. :) :roll:
Jak widzicie różnie to bywa.
Życzę samych pozytywnych komisji i satysfakcjonujących wyjazdów.
Pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam pare dni jestem po komisji lekarskiej schorzenie przewlekłe zapytałam o rehabilitacje z ZUS orzecznik odpowiedział że moja jednostka chorobowa
przypadek nie kwalifikuje się na rehabilitacje z prewencji ZUS tylko szpitalne lub ambulatoryjne .Nigdy nie korzystałam z zus , każdy przypadek jest inny .
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Witam wszystkich. Pilnie czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie...... kto ma szansę na wyjazd z ZUS-u ?.Na zwolnienia nie chodzę (wiadomo, mogą zwolnić), często pracuję ponad siły. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i korzystam jedynie z rehabilitacji nfz-u . Czy mam szansę na łaskawe oko pani orzecznik ZUS-u.?
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

ewiko pisze:Witam wszystkich. Pilnie czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie...... kto ma szansę na wyjazd z ZUS-u ?.Na zwolnienia nie chodzę (wiadomo, mogą zwolnić), często pracuję ponad siły. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i korzystam jedynie z rehabilitacji nfz-u . Czy mam szansę na łaskawe oko pani orzecznik ZUS-u.?
Ewiko oczywiście , że tak :!: :!: :!:
Ja również nie chodzę na zwolnienia , a jadę już drugi raz - czeka się krótko , jest możliwość wyboru terminu i miejsca - choć standardem jest jak najbliżej miejsca zamieszkania , ale ;)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

ewiko pisze:Witam wszystkich. Pilnie czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie...... kto ma szansę na wyjazd z ZUS-u ?.Na zwolnienia nie chodzę (wiadomo, mogą zwolnić), często pracuję ponad siły. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i korzystam jedynie z rehabilitacji nfz-u . Czy mam szansę na łaskawe oko pani orzecznik ZUS-u.?
Ewiko, nie zastanawiaj się tylko składaj wniosek do ZUS-u. Ja nie jestem po operacji, a jadę drugi raz z ZUS ( kręgosłup). Życzę powodzenia i oczywiście zdrowia :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Trudno, postanowione. Niech się dzieje co chce, w nadchodzącym tygodniu idę po skierowanie do sanatorium. Poproszę jeszcze o podpowiedź, czy skierowanie ma wystawić lekarz prowadzący (ortopeda) czy wystarczy od lekarza rodzinnego?
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Ja na kręgosłup miałam od rodzinnego,i bez problemu dostałam sanatorium ,ale miałam jeszcze prześwietlenie /opis/ i tomograf
ODPOWIEDZ