Witaj Margot, ja składałam wniosek o sanatorium z zus- po 7 miesiącach od ostatniego pobytu. Nie miałam problemu z otrzymaniem zgody na kolejny wyjazd w tym roku. Jadę we wrześniu do Kołobrzegu. Informacji o składaniu nowego wniosku dopiero po upływie 12-u miesięcy nie dostałam. Pozdrawiammargot pisze:Kociu dokładnie taką samą informację otrzymałam od p.doktor na ostatniej komisji , składałam wniosek przed upływem roku od powrotu i musiał zaakceptować główny orzecznik .kociu pisze:Jeśli chcecie wiedziec jeszcze wiecej to sanatorium z zusu bedzie raz na 12 miesiecy czyli od powrotu musi upłynac 12 m-c i dopiero składc wniosek bedzie mozna ,ale tylko osoby z duzym rokowanie do powrotu do pracy , osoby z chorobami przewlekłymi będą miały nikła szanse czyli jak jest niski stopien prawdopodobienstwa powrotu do zdrowia tak ma byc od nowego roku ,a już ludzi odrzucają jak składaja częsciej niz raz na 12 m-c .
SORY TAKI MAMY KRAJ .
Komisja w ZUS-ie
- iwon28
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 20 kwie 2014 08:38
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Komisja w ZUS-ie
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to powiem tak : wszystko zależy od schorzenia i od tego ile pobytów rehabilitacyjnych z ZUS już się zaliczyło
-
mariola561
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 12 maja 2014 19:44
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Agnes pisze:Witam,
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to powiem tak : wszystko zależy od schorzenia i od tego ile pobytów rehabilitacyjnych z ZUS już się zaliczyłokażdy przypadek jest naprawdę inny. Ja byłam 4 razy z ZUS i więcej pewnie nie pojadę
stawałam w sumie 4 razy na komisji i za każdym razem odmówiono mi rehabilitacji. Odwołałam się do Centrali ZUS, a tam mi odpowiedzieli, że odmowy lekarzy były zasadne, a moje schorzenie zalicza się do chorób przewlekłych, którymi ZUS się już nie zajmuje
napisali, że są jeszcze inne formy rehabilitacji nie tylko ZUS
tyle, że ja z tych innych form też korzystam od czasu wypadku i miałam na to dokumenty
pozdrawiam
tak popieram,kazdy przypadek jest naprawde inny
Kiedy zadzwoniłam do przełożonego tejże pani,stwierdził,że to wyłącznie lekarz orzecznik o tym decyduje a nie ta jednostka chorobowa.
Nadmieniam,że 2 lata wstecz wyjechałam na wyjazd z ZUS ,na to schorzenie,a orzecznikiem była ta sama kobieta.
Jak widzicie różnie to bywa.
Życzę samych pozytywnych komisji i satysfakcjonujących wyjazdów.
Pozdrawiam
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowano: 31 razy
przypadek nie kwalifikuje się na rehabilitacje z prewencji ZUS tylko szpitalne lub ambulatoryjne .Nigdy nie korzystałam z zus , każdy przypadek jest inny .
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękowano: 1 raz
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Ewiko oczywiście , że takewiko pisze:Witam wszystkich. Pilnie czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie...... kto ma szansę na wyjazd z ZUS-u ?.Na zwolnienia nie chodzę (wiadomo, mogą zwolnić), często pracuję ponad siły. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i korzystam jedynie z rehabilitacji nfz-u . Czy mam szansę na łaskawe oko pani orzecznik ZUS-u.?
Ja również nie chodzę na zwolnienia , a jadę już drugi raz - czeka się krótko , jest możliwość wyboru terminu i miejsca - choć standardem jest jak najbliżej miejsca zamieszkania , ale
- Lewek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
Ewiko, nie zastanawiaj się tylko składaj wniosek do ZUS-u. Ja nie jestem po operacji, a jadę drugi raz z ZUS ( kręgosłup). Życzę powodzenia i oczywiście zdrowiaewiko pisze:Witam wszystkich. Pilnie czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie...... kto ma szansę na wyjazd z ZUS-u ?.Na zwolnienia nie chodzę (wiadomo, mogą zwolnić), często pracuję ponad siły. Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego i korzystam jedynie z rehabilitacji nfz-u . Czy mam szansę na łaskawe oko pani orzecznik ZUS-u.?
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękowano: 1 raz
-
smakija1
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 16 maja 2014 21:17