Jeśli mówimy o związku to moim zdaniem każdy z nich powinien opierać się na wymienionych cechach. Może dodałbym do tego jeszcze: oddanie i wierność.anusia153 pisze:Prawdziwy związek powinien opierać się na zaufaniu, uczuciu, namiętności, szczerości
anusia153 pisze:(...)przez każdy związek od czasu do czasu przechodzi burza, która oczyszcza atmosferę albo pogłębia konflikt,(...)
Jeśli w związku występuje konflikt i przechodzi burza to nigdy to nie oczyszcza atmosfery. To są tylko pozory, tak się nam tylko wydaje. Burza w konflikcie to zawsze jego pogłębienie.
Wydaje mi się, że w związku nie istnieje coś takiego jak kompromis. Użyte powyżej słowa: "musi zrezygnować", "swoje żądania" świadczą o "siłowej" próbie rozwiązania konfliktu.anusia153 pisze:(...) iść na kompromis . Każda ze stron w pewnym stopniu musi zrezygnować ze swoich żądań na rzecz partnera. Oczywiście powinno to iść w obie strony.
W tytułowym "Idealnym związku" partnerzy pozwalają na realizację pasji, marzeń, itd. tej drugiej osoby, nie ograniczając jej, a wręcz uczestnicząc razem z nią. Wtedy jest szansa, że wystąpi oczekiwana przez nas harmonia. A kompromis? kompromis w końcu prowadzi do takiego pogłębienia konfliktu, że w pewnym momencie pozostaje się tylko rozstać. Bo tak naprawdę słowo kompromis oznacza: rezygnuję z.......
To tylko moje zdanie i zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób to czytających może się ze mną nie zgodzić.
[anusia153 to nie jest "osobista wycieczka" tylko pozwoliłem sobie posłużyć się Twoim postem do moich rozważań]