ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
iruchna
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2014 19:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: iruchna »

Do jasmina55.Dziekuje bardzo za pocieszenie mnie,ale te ,ciagle dodawanie numerkow doluje mnie i denerwuje.Zobaczymy co przyniesie jutro,oby dobre wiadomości. napisze jutro.Dobranoc i pozdrawiam Ciebie i wszystkic wyczekujacyc kolejkowiczow. :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

iruchna pisze: ciagle dodawanie numerkow doluje mnie i denerwuje....
Zobaczymy co przyniesie jutro...
stary sposób - pluć na to...
jutro - będzie dobry dzień - jak w piosence - tara - tara - tara ...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Jasmina55
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 cze 2014 16:26
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Jasmina55 »

iruchna pisze:Do jasmina55.Dziekuje bardzo za pocieszenie mnie,ale te ,ciagle dodawanie numerkow doluje mnie i denerwuje.Zobaczymy co przyniesie jutro,oby dobre wiadomości. napisze jutro.Dobranoc i pozdrawiam Ciebie i wszystkic wyczekujacyc kolejkowiczow. :roll: :roll: :roll:
iruchna :kwiat: Miałaś napisać "jutro" :D czyżbyś już wyjechała??
Pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

iruchna pisze:
Dobranoc i pozdrawiam Ciebie i wszystkic wyczekujacyc kolejkowiczow. :roll: :roll: :roll:

i jak poszła spać, tak cisza na antenie ...

henryk44
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 17:20
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: henryk44 »

W Śląskim NFZ czas oczekiwania na skierowanie jest dwu krotnie dłuższy niż w niektórych czystych i zielonych rejonach kraju.Czyżby Śląsk nie był polski.Paranoja!!!
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A jakie jest wyjście z problemu ?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

jacky6 pisze:A jakie jest wyjście z problemu ?
Niedawno proponowałam aby przeciwstawić się "przepisom" na Śląsku.Pisałam o tym ,by można było składać kolejny wniosek nie czekając roku od momentu powrotu.Bo w naszym przypadku to rok plus kolejne miesiące co razem daje prawie 3 lata oczekiwania.Nie ma takiego przepisu że nie można składać ponownego wniosku wcześniej niż 12msc.po powrocie.
Dowodem tego są inne województwa -gdzie sklada się wnioski zaraz po powrocie.Wtedy czeka się krócej.Wiem to na bank bo dzwoniłam do "centrali" i tam dowiedziałam się że to nie odzwierciedla się w przepisach. Trzeba by każdy z osobna napisał do W-wy z tym co wyrabia się w Katowicach. Ale sprawa ucichła.Nikt nie podjął tematu.A teraz jest pytanie" JAKIE JEST WYJŚCIE" ? Trzeba chcieć a nie siedzieć cicho.
Wiem że nie tylko na Śląsku tak kombinują z kuracjuszami z tym rocznym odczekaniem.W tym przypadku można próbować ,by móc składać wcześniej wnioski.Tylko jedna osoba tu nic nie zdziała-tu potrzeba więcej wysłanych protestów a nie pytań na forum "jakie jest wyjście".
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Mam zamiar wysłać skierowanie (wniosek) w grudniu br.
Myślęę, że nie będę musiała przeprowadzać batalii z moim lekarzem o wypisanie mi rzeczonego.
Wysyłając dołączę pismo o nieodzwierciedleniu w przepisach odczekania 12 m-cy od powrotu by złożyć ponownie wniosek.
Mam nadzieję, że poskutkuje :?: :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

stokrotka pisze: A teraz jest pytanie" JAKIE JEST WYJŚCIE" ? Trzeba chcieć a nie siedzieć cicho.
Wiem że nie tylko na Śląsku tak kombinują z kuracjuszami z tym rocznym odczekaniem.
W tym przypadku można próbować ,by móc składać wcześniej wnioski.
Tylko jedna osoba tu nic nie zdziała-tu potrzeba więcej wysłanych protestów a nie pytań na forum "jakie jest wyjście".
Angole to zwią - wishfull thinking" - czy myślenie pobożne ...

tylko jakiego Boga mają na myśli ?

nie ważne kto i gdzie kombinuje...

ale masa "składających wnioski"...

było już kilka milionów składających wnioski do tzw. parlamentu - o sprawy emerytalne...
opiekę nad niepełnosprawnywmi - dlugo by wymieniać...

i co to dało ?

a parlament co rzekł - nieparlamentarna odpowiedź ...

a takie N-S lobbowanie, które co najwyżej zebrałoby kilkadziesiąt głosów które tym samym jednorazowo znalazłyby jednodniową miejscówkę w spluwaczce w przychodni przeciw - gruźliczej...

przykre to ale prawdziwe ...

kto wie, czy bardziej skuteczna medialnie nie okazałaby się akcja - pt. zabawki choinkowe...
ale jeszcze szybciej na progu mieszkania pojawiliby się panowie z pewnej agencji - bynajmniej nie towarzyskiej...
...
więc pozostaje - po cichu - knowanie ...
i spraw załatwianie ...
...
a poniewczasie afera medialna...
bo jakaś tam "doktorka" na kasiorka się połasiła...
...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

henryk44 pisze:W Śląskim NFZ czas oczekiwania na skierowanie jest dwu krotnie dłuższy niż w niektórych czystych i zielonych rejonach kraju.Czyżby Śląsk nie był polski.Paranoja!!!
Drodzy Państwo.
Śląsk nadal JEST w Polsce.
Istota jest gdzie indziej
Rokrocznie podpisywane są kontrakty pomiędzy Funduszami -BO TO oddziały regionalne Funduszy wystawiają na SWOISTĄ Giełdę swoje Ośrodki i pobyty sanatoryjne.
W każdym regionie są miejscowości uzdrowiskowe prym wiedzie dolnośląskie , małopolskie , ..śląskie i zachodniopomorskie.
Zauważmy ,że są województwa ,które NIE MAJĄ Swojej bazy sanatoryjnej- myślę tutaj bodajże o łódzkim ,lubuskim .
Kolejna SPRAWA w ostatnich latach SANATORIA -ogólne pojęcie stały się swoistego rodzaju wczasami z rehabilitacją .
Należy pamiętać ,że NIESTETY ,ale Społeczeństwo się MOCNO starzeje( od kilku lat zaczęliśmy DBAĆ o Siebie ) coraz więcej chorób cywilizacyjnych.
Co do Śląska Mieszka tutaj ponad 10 % populacji POLSKI i stąd kolejki mocno się wydłużyły.

JEST TYLKO JEDYNA rada
Idąc do lekarza wymagamy WYPISANIA Wniosku można w razie NIECHĘCI Lekarza podsunąć Zalecenia Centrali NFZ a w katowickim oddziale również do wniosku doręczyć skserowany cytat z rozporządzenia Prezesa NFZ .
Rozporządzenie jest dostępne na Portalu Nasze Sanatorium.
Znajomy złożył na Jankego swoje skierowanie wraz z wspomnianymi dokumentami ( za potwierdzeniem Odbioru ) po ustawowych 30 dniach gdy nie otrzymał Numeru Rejestracyjnego poszedł na Skargę do Dyrektora oddziału ( jest dzień kiedy urzęduje Dyrektor ) otrzymał potwierdzenie i czeka ma Napisane czarno na białym do ..24 miesięcy.z pieczecią Dyrektora !!!
Był w sanatorium na przełomie kwietnia/maj 2014

A tak już na marginesie lekarzom po prostu NIE CHCE WYPISYWAĆ SIĘ WNIOSKÓW SANATORYJNYCH pomimo ,że ładnie czarują .
Ma to się to od czasu od kiedy dyr NFZ w Katowicach -Sośnierz nałożył kilka kar za pobieranie kasy za wypisywanie ,ale to było lata temu
ODPOWIEDZ