Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Blondi pisze:U mnie w garnku podskakują powidełka śliwkowe....na zimę
a może zamiast powidełek
1 kg śliwek
3/4 l spirytusu
1-2 szklanki cukru
Śliwki umyć , wydrylować i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Zlać spirytus, długo osączać. Śliwki zasypać cukrem – tyle ile się zmieści. Po 2 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, zlać płyn i wymieszać ze spirytusem. Przefiltrować, rozlać i odstawić na co najmniej pół roku.
Blondi pisze:U mnie w garnku podskakują powidełka śliwkowe....na zimę
a może zamiast powidełek
1 kg śliwek
3/4 l spirytusu
1-2 szklanki cukru
Śliwki umyć , wydrylować i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Zlać spirytus, długo osączać. Śliwki zasypać cukrem – tyle ile się zmieści. Po 2 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, zlać płyn i wymieszać ze spirytusem. Przefiltrować, rozlać i odstawić na co najmniej pół roku.
Słoneczko niestety nie wszystko mamy na już czasem żeby wydobyć smak musimy poczekać to tak jak z winem,im starsze tym lepsze specjalnie dla Ciebie jeszcze jedna na już
0,5 szkl.spirytusu
0,5 szkl.cukru
1 puszka mleka b/cukru
1 gorzka czekolada
1 baton(jacek,ikar)
Mleko z cukrem zagotować,dodać pokruszoną czekoladę,batonik i rozpuścić.Ostudzić,powoli dolać spirytus.Wymieszać i już
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2014 11:15 przez Princi, łącznie zmieniany 1 raz.
principiante pisze:Słoneczko niestety nie wszystko mamy na już czasem żeby wydobyć smak musimy poczekać to tak jak z winem,im starsze tym lepsze
Princi rozumiem, wiem .....ale fajne są też nalewki tzw. natychmiastowe
ale to też nie problem zawsze mamy jakiś domowy sok(ręką robiony)i do niego zawsze można dolać alkohol tak robi mój znajomy jak dostanie ode mnie sok z aronii nazywa to expresową aroniówką
kukulki roztrzaskać,następnie gotować z wodą,odstawić z ognia
Podgrzać puszke z mlekiem dodac do kukułek cały czas mieszając,a następnie spirytus.
Nalewka gotowa po 2 dniach