Uczulenie na składniki leków i inne

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Uczulenie na składniki leków i inne

Post autor: forumowicz »

Proszę podpowiedzcie jak powinno sie ustalić kiedy jesteśmy uczuleni i na jaki składnik danego leku ,np tabletek do ssania od bólu gardła itp.Lekarz zapisując leki ,pyta czy jest pan(ni) uczulona na to lub tamto i co? jak pacjent ma wiedzieć na co jest uczulony? Mnogość leków i ich składników.

Przykład :młody człowiek zażywa strepsils od bólu gardła ,w krotkim czasie zaczyna się wysypka na ciele ,zaczynają puchnąć usta ,szyja ,puchnie cały .Karetka przyjeżdza w porę tym razem ,wiezie na sygnale na SOR tam ratują .....pacjenta przez 6 bitych godzin.
Jak tego uniknąć? na przyszłość ,jak kupić lek od prozaicznego bólu ,by nie umrzeć? :( :cry: :oops:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Uczulenie na składniki leków i inne

Post autor: agunia3 »

Oj bardzo ciekawy temat Kruszynko...faktycznie skąd mamy wiedzieć, że jesteśmy na coś uczuleni? A czasem alergia przychodzi z wiekiem...Czy jedynym sposobem jest zrobić testy? Ale ile ich by musiało być :shock: bo przecież mnóstwo leków czy potraw może uczulać. Ja o swoim uczuleniu na salicylany dowiedziałam się przypadkiem...pani doktor przepisała mi aspirynę gdy miałam grypę czy przeziębienie, dobrze że to było w pracy i moje uczulenie nie jest aż takie duże, żeby trzeba mnie ratować w szpitalu. Zrobiło mi się słabo, przed oczami mroczki, prawie chodziłam po ścianach. Po tym wydarzeniu ta pani doktor powiedziała, że jestem uczulona i nie mogę brać salicylanów.
Pamiętam jak byłam dzieckiem i leżałam w szpitalu to przed podaniem penicyliny najpierw zrobili test. Czy teraz też tak robią? Czy przed każdym podaniem leku powinno tak się robić?
forumowicz

Agunia teraz wiem,że muszę się dowiedzieć jak sie bronić w takiej sytuacji .Wystarczyłoby by droga do szpitala się wydłużyła z przyczyn niezależnych i co wtedy? :cry:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Kruszynko, tak naprawdę to nie da się z góry ustalić co nas uczula :( dopiero jak spuchniemy, wysypie nas albo wpadniemy we wstrząs anafilaktyczny, po podaniu jakiegoś leku lub po zjedzeniu produktu, dowiadujemy się, że jesteśmy na to uczuleni. Z leków najczęściej uczulają nas antybiotyki np. penicylina i amoksycylina oraz leki przeciwpadaczkowe i niesteroidowe leki przeciwzapalne np. Aspiryna. Może być tak, że w wieku dziecięcym jakiś lek nas nie uczulał, natomiast w dojrzałym wieku to się zmienia. Mnie dotknął taki właśnie przypadek. W dzieciństwie byłam wielokrotnie leczona penicyliną i żadnego uczulenia, ale w wieku 25 lat zachorowałam i po podaniu próby wpadłam we wstrząs anafilaktyczny. Dobrze, że zrobiono mi tę próbę, bo inaczej nie wiadomo jak to mogłoby się skończyć. Drugi przypadek miałam po podaniu w kroplówce, po zabiegu operacyjnym dość bezpiecznego, jak by się mogło wydawać, Tramalu. Niby nie uczula, a ja po nim zaczęłam odlatywać i w porę się zorientowałam, że coś złego się dzieje. W związku z tym należy po prostu uważniej dobierać leki i czytać wszystkie ulotki z ich składem, bo być może zwykły barwnik, lub maleńki, niewinny z pozoru składnik ( np. miód w Strepsils' ie) może zaważyć na naszym życiu. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Moje dzieci uczulone sa praktycznie na wszystkie leki przeciwbólowe oraz na kwas acetylosalicylowy. Reakcja jest straszna. Należy zgłosić sie do lekarza alergologa, który zleci testy. Testy te są przeprowadzane w szpitalu. Ja osobiście jestem uczulona na Captopril...niestety ale w razie wysokiego ciśnienia nie wolno mi go brać.
forumowicz

Tramal NIE jest lekiem bezpiecznym, a ponadto jest środkiem narkotycznym, który może prowadzić do uzależnień. Bardzo dużo ludzi nie może go stosować. W tej grupie znalazłam się ja. Rok temu po zażyciu dorety /połączenie małej dawki tramalu z paracetamolem/ miałam taki odlot, że :shock: Straciłam przytomność, upadłam i nie wiem jak długo leżałam na podłodze. Po ocknięciu nie mogłam sama się podnieść. Po przyjechaniu pogotowia ciśnienie miałam 90/40 a puls 40. Stwierdzono, że dostałam zapaści. Od tamtej pory, gdy lekarz przepisuje mi jakiś lek, pytam się czy w jego składzie nie ma tramalu ? Pozdrawiam :kwiat: :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

U mnie występuje uczulenie na penicylinę i pochodne, sulfonamidy, B12, kwas acetylosalicylowy i wszystkie salicyle a także tabletki z krzyżykiem czy te od Goździkowej - brrr. Kiedyś taką zażyłam bo nic innego nie miałam pod ręką i o mały figiel przepłaciłabym to życiem. Doświadczenie mało przyjemne. Niejednokrotnie miałam przepisywaną receptę gdy lekarz nic nie mówiąc wypisał mi receptę na leki z powyższymi składnikami. Obecnie w każdej poradni, w której się leczę jest na czerwono napisane na kopercie kartoteki na co jestem uczulona. Teraz mam spokój ale i tak sprawdzam :lol: :lol:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak Basiu, Tramal nie jest bezpiecznym opoidem. Ja miałam na myśli dość powszechne stosowanie tego środka po zabiegach, w celu uśmierzenia bólu, ponieważ w mniejszym stopniu uczula niż np.Pyralgina.
Poza tym żaden środek przeciwbólowy lub znieczulający NIE JEST OBOJĘTNY dla naszego organizmu :!: musimy mieć tą świadomość zanim po niego sięgniemy :idea:
forumowicz

Biedroneczko jakie testy nalezy zrobić ? By były autorytatywne?
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kruszynko, nie ma testów ... na wszystko :( najczęściej można wykonać testy alergiczne wziewne np. na pylenie roślin, kurz, roztocza czy sierść naszych pupili lub testy pokarmowe. Powszechnych testów na leki prawie nie ma ( a jeśli już to nieliczne), więc musimy być ostrożni w przyjmowaniu specyfików, zwłaszcza jeśli już coś się nam zdarzyło w przeszłości. I bezwzględnie unikać tego, co nas już kiedyś uczuliło. W szczególnych przypadkach alergii i wstrząsów w przeszłości można się zabezpieczyć w autostrzykawkę z adrenaliną. Ale to już musi zalecić lekarz...
ODPOWIEDZ