Czy Śląsk jest ..........
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Czy Śląsk jest ..........
Przez lata słychać było ,że ..Ci ze śląska , tym żyje się lepiej ,
Wszystko przez większy pryzmat zarobków czy nawet przysłowiowej kiełbasy w sklepach w latach 70 czy 80 tak była .
Tak zyło sie tutaj lepiej a dziś co rusz tragedia na kopalniach , czy katastrofy budowlane jeszcze nie zakończyło sie postępowanie w sprawie hali i jej dachu, dzis kolejny wypadek zresztą nie pierwszy jak i nie ostatni.
Ztresztą podobnie jest w całym kraju.
Czy zaniedbania służb ,musiały doprowadzić do takiego stanu ,że budynek w nocy rozsyspuje się jak domek z kart ?
To jest scisłe CENTRUM miasta ,które jest centrum Aglomeracji większej niz ..Warszawa
Czy słuzby te nie widza tego co się dzieje w styczniu była rozbiórka innej kamienicy.
Teraz radio podaje ,że około 3 był wstrząs na kopalni a do tragedi doprowadziła osoba ,która miała byc eksymitowana ..jutro.
Może wlaśnie może słuzby wezma się za pracę bo na ślasku czy Katowicach nic juz nie można ukraść czy wywieść a może brak prac na terenach po kopalnianych to taki piskus.
Zabrano to co było a teraz nie sobie żyją w tych sypiacych się familokach.
Zresztą zauważyłem ,że zabrano moze zbyt duzo przywilejów temu REGIONOWI zreszta widać to nawet na czy w kolejce oczekujących NAJDŁUŻSZY czas w całej polsce a i bieda coraz większa
Smutne
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Czy Śląsk jest ..........
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- darek
- Przyjaciel forum

Jesteś troszkę starszy ,ale wychowywaliśmy się w podobnych czasach, starszemu w tramwaju czy autobusie ustępowało się miejsca , Sąsiadów na klatce pozdrawiało się po razy kilka .
Tak piszesz transformacja , zgadza się Ja pomimo swego wieku również doświadczyłem ,że w ciągu jednego dnia straciłem Dużo , Ja i Moja rodzina Ojciec ,Mama ,Żona( choć Kawalerem JESTEM od urodzenia do samej śmierci Amen
W ciągu jednego dnia firma czy też zakład w którym pracowało ponad 30 000 ludzi ZLIKWIDOWANO wszedł syndyk i pozamiatane.
Pamiętam Pana Gierka , Kanie, Jaruzelskiego i wszystkich Solidarnościowych Premierów i Wszyscy OBIECYWALI za rok za dwa za trzy.
Tak wiem co dzieje się na ścianie wschodniej co jest w zachodniopomorskim jak i w całej Polsce.
Irytuje , irytują mnie ciągle żądania płacowe i socjalne niektórych grup.
Śmieszy mnie irytacja władz samorządowych.
Znam wielu samorządowców i wiem ,że się NIE NAROBIĄ A I ZAROBIĄ tak zaraz pojawią się głosy ,że..
Tak wszyscy zarabiamy za mało.
Ale niektóre dysproporcje są naprawdę nie na miejscu.
Jest wiele dziedzin ,które dla zwykłego zjadacza chleba są ,są po prostu nie zrozumiałe .
Przytoczę tylko jeden przykład .
Śląsk
Wiem jak ciężka jest praca Górnika , ale zadaję pytanie dlaczego do tego JEDNEGO PRACUJĄCEGO podpięte jest pięciu ..lebrów -krzykaczy - pomocników.związkowców
w katowickim Holdingu węglowym jest 40 organizacji związkowych
Sprawa z deputatami NIECH mają je Ci pracujący Faktycznie a nie cała kopalnia.
Idąc na emeryturę Górnik ma deputat wliczony do podstawy to dlaczego ma dostać DRUGI raz , Dlaczego Górnik ma wskaźnik 1,8 reszta 1,3
TAK PRAWA NABYTE -ZWYCZAJOWE
Skoro Górnik jest na emeryturze po przepracowaniu 25 lat -DLACZEGO zabiera MIEJSCE PRACY młodego ..kiedy ma nabrać doświadczenie ten młody.
Podobnie ze służbami mundurowymi dlaczego Młodzi ludzie pracują jako portierzy skoro wskaźnik bezrobocia wynosi X %.
Uważam ,że ludzie ,którzy maja wypracowana EMERYTURE powinni nie zabierać tym młodym.'
Wyjątek renciści tutaj praca jest niejednokrotnie rehabilitacją powrotem na rynek pracy zresztą ZUS w ciągu kilku lat zmniejszył liczbę rencistów o ponad 2 000 000 ludzi.
A wracając do tematu chyba w całej Polsce jest wiele problemów z którymi wielu samorządowców nie poradziło sobie , Nawet My jako PEWNA SPOŁECZNOŚĆ mamy wpływ na nie które poczynania, przykładów można mnożyć
sam osobiście co potwierdzi kilka osób z Forum wymogłem na lekarzu przepustkę dla społeczności Forumowej
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
Najwięcej składek wpływa do NFZ ze Śląska a co mamy w zamian - ochłapy.
Jak były Kasy Chorych to dostęp do leczenia przez specjalistów był bezproblemowy a teraz to jest horror.
Z roku na rok coraz mniejsze kontrakty na wszystkie specjalizacje. Przykładowo - do urologa rejestrują na 2016 rok
Długo by wymieniać.
Zresztą dostępność do leczenia w całym kraju jest tragiczna ale wiek emerytalny podnieśli - heh
Może na tym skończę bo krew się burzy
Pozdrawiam
-
forumowicz
- darek
- Przyjaciel forum

Tutaj nie chodzi o stres
Mnie chodzi o całokształt i to co się wyrabio.
Dziś wszyscy mówią o tragedii na Chopina tak samo mówili gdy spalił się blok w którym mieszkam( Sławny pożar apartamentowca w Katowicach -Zawodziu 01-X na TBS-ach) -WSZYSCY chcieli POMOC ale dla TV a rachunki i remonty sami płaciliśmy bo dochód był za wysoki
Dziś nawet przy tej TRAGEDII znowu kilku bije punkty .
Byłbym bardzo szczęśliwy gdyby uratowano rodzinę Kmiecików zwłaszcza ich dwu letniego syna.
oby nie trzeba było zaświecić kolejnych świeczek
Alice nie najwyższe składki ale jest najwięcej składek odprowadzane KOREKTA WSKAZANA bo najwyższe a najwięcej to nie to samoAlice pisze:Ewa,ale skoro tam są najwyższe składki to znaczy,ze i najwyższe dochody