Czy Śląsk jest ..........

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Czy Śląsk jest ..........

Post autor: darek »

Jestem mieszkańcem śląska od urodzenia , wychowałem sie żyję ,mieszkam i chyba w perspektywie rówież tutaj zejdę.

Przez lata słychać było ,że ..Ci ze śląska , tym żyje się lepiej ,
Wszystko przez większy pryzmat zarobków czy nawet przysłowiowej kiełbasy w sklepach w latach 70 czy 80 tak była .
Tak zyło sie tutaj lepiej a dziś co rusz tragedia na kopalniach , czy katastrofy budowlane jeszcze nie zakończyło sie postępowanie w sprawie hali i jej dachu, dzis kolejny wypadek zresztą nie pierwszy jak i nie ostatni.
Ztresztą podobnie jest w całym kraju.
Czy zaniedbania służb ,musiały doprowadzić do takiego stanu ,że budynek w nocy rozsyspuje się jak domek z kart ?
To jest scisłe CENTRUM miasta ,które jest centrum Aglomeracji większej niz ..Warszawa
Czy słuzby te nie widza tego co się dzieje w styczniu była rozbiórka innej kamienicy.

Teraz radio podaje ,że około 3 był wstrząs na kopalni a do tragedi doprowadziła osoba ,która miała byc eksymitowana ..jutro.
Może wlaśnie może słuzby wezma się za pracę bo na ślasku czy Katowicach nic juz nie można ukraść czy wywieść a może brak prac na terenach po kopalnianych to taki piskus.
Zabrano to co było a teraz nie sobie żyją w tych sypiacych się familokach.

Zresztą zauważyłem ,że zabrano moze zbyt duzo przywilejów temu REGIONOWI zreszta widać to nawet na czy w kolejce oczekujących NAJDŁUŻSZY czas w całej polsce a i bieda coraz większa
Smutne
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Czy Śląsk jest ..........

Post autor: sztani »

Darku bieda w Polsce jest o wiele większa niż na Śląsku . Całe Warmia i Mazury ,dawne woj. słupskie . tam to jest dopiero bieda . Totalny brak pracy i perspektyw na życie . Szkoda gadać . Szkoda ludzi którzy zostali poszkodowani. Sory takie mamy,resztę niech każdy sobie dopowie.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam :) Darku poruszyłeś bardzo aktualny temat ale też bardzo drażliwy :!: Wszyscy którzy mają kilkadziesiąt lat na karku i interesują się Życiem Publicznym znają sytuację jaka była za PRL i nieco później aż po dzisiejsze czasy,przeobrażenia zrobiły swoje i różnie to wygląda-dlatego jest to temat tak drażliwy,pewne Regiony zostały pozostawione samym sobie,niektóre miały albo mają złych gospodarzy,inną odrębną sprawą jest nie rozliczanie odpowiedzialnych za krętactwa i matactwa decydentów zbijających fortuny w czasach transformacji,zawsze najbardziej dotknięci są Ci najprostsi ludzie którzy nie umieli znaleźć i adoptować do nowych czasów bo zostali zostawieni samym sobie-podobnie jak Regiony o których wspominałem,można by było wiele pisać o rządzących,partiach od lewej do prawej strony-których działacze i aktywiści biorą ciężkie pieniądze i wszystko co robią określają jako dobre dla kraju i mają się za patriotów :!: jedno jest pewne że nie mamy Dobrego Gospodarza-nie interesowało by mnie z jakiej jest partii byle efekty były widoczne-a tak niestety nie jest :!: Ordynarnie mówiąc każdy przychodzi po to do koryta aby się nachapać,zadbać o koleżków a inni niech się martwią sami o siebie :!: jestem niepoprawnym optymistą i wierzę w Polaków myśląc że to się kiedyś zmieni na lepsze-tzn na normalne,i jeszcze dożyję żeby to zobaczyć :!: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Andrzeju Przyjacielu

Jesteś troszkę starszy ,ale wychowywaliśmy się w podobnych czasach, starszemu w tramwaju czy autobusie ustępowało się miejsca , Sąsiadów na klatce pozdrawiało się po razy kilka .
Tak piszesz transformacja , zgadza się Ja pomimo swego wieku również doświadczyłem ,że w ciągu jednego dnia straciłem Dużo , Ja i Moja rodzina Ojciec ,Mama ,Żona( choć Kawalerem JESTEM od urodzenia do samej śmierci Amen ;) )i wielu z najbliższej rodziny.
W ciągu jednego dnia firma czy też zakład w którym pracowało ponad 30 000 ludzi ZLIKWIDOWANO wszedł syndyk i pozamiatane.
Pamiętam Pana Gierka , Kanie, Jaruzelskiego i wszystkich Solidarnościowych Premierów i Wszyscy OBIECYWALI za rok za dwa za trzy.

Tak wiem co dzieje się na ścianie wschodniej co jest w zachodniopomorskim jak i w całej Polsce.
Irytuje , irytują mnie ciągle żądania płacowe i socjalne niektórych grup.
Śmieszy mnie irytacja władz samorządowych.
Znam wielu samorządowców i wiem ,że się NIE NAROBIĄ A I ZAROBIĄ tak zaraz pojawią się głosy ,że..
Tak wszyscy zarabiamy za mało.

Ale niektóre dysproporcje są naprawdę nie na miejscu.
Jest wiele dziedzin ,które dla zwykłego zjadacza chleba są ,są po prostu nie zrozumiałe .

Przytoczę tylko jeden przykład .

Śląsk

Wiem jak ciężka jest praca Górnika , ale zadaję pytanie dlaczego do tego JEDNEGO PRACUJĄCEGO podpięte jest pięciu ..lebrów -krzykaczy - pomocników.związkowców
w katowickim Holdingu węglowym jest 40 organizacji związkowych
Sprawa z deputatami NIECH mają je Ci pracujący Faktycznie a nie cała kopalnia.
Idąc na emeryturę Górnik ma deputat wliczony do podstawy to dlaczego ma dostać DRUGI raz , Dlaczego Górnik ma wskaźnik 1,8 reszta 1,3
TAK PRAWA NABYTE -ZWYCZAJOWE
Skoro Górnik jest na emeryturze po przepracowaniu 25 lat -DLACZEGO zabiera MIEJSCE PRACY młodego ..kiedy ma nabrać doświadczenie ten młody.
Podobnie ze służbami mundurowymi dlaczego Młodzi ludzie pracują jako portierzy skoro wskaźnik bezrobocia wynosi X %.

Uważam ,że ludzie ,którzy maja wypracowana EMERYTURE powinni nie zabierać tym młodym.'
Wyjątek renciści tutaj praca jest niejednokrotnie rehabilitacją powrotem na rynek pracy zresztą ZUS w ciągu kilku lat zmniejszył liczbę rencistów o ponad 2 000 000 ludzi.

A wracając do tematu chyba w całej Polsce jest wiele problemów z którymi wielu samorządowców nie poradziło sobie , Nawet My jako PEWNA SPOŁECZNOŚĆ mamy wpływ na nie które poczynania, przykładów można mnożyć
sam osobiście co potwierdzi kilka osób z Forum wymogłem na lekarzu przepustkę dla społeczności Forumowej
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Tu się zgadzam Darek we wszystkim co piszesz .Przywileje i jeszcze raz przywileje . a to Barbórka,13,14 pensja deputat i inne . odprawy. Policja .,wojsko,sędziowie ,prokuratorzy którzy nie płacą ZUS i 100% chorobowego . ale nie ma co narzekać. I tak tego nie zmienimy.szkoda nerwów.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Pozwólcie, że dołożę swoje 5 groszy, dotyczyć będą one NFZ.
Najwięcej składek wpływa do NFZ ze Śląska a co mamy w zamian - ochłapy.
Jak były Kasy Chorych to dostęp do leczenia przez specjalistów był bezproblemowy a teraz to jest horror.
Z roku na rok coraz mniejsze kontrakty na wszystkie specjalizacje. Przykładowo - do urologa rejestrują na 2016 rok :!:
Długo by wymieniać.
Zresztą dostępność do leczenia w całym kraju jest tragiczna ale wiek emerytalny podnieśli - heh ;)
Może na tym skończę bo krew się burzy :evil: :twisted:
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Żeby nie było zbyt nerwowo - proponuję na ;) ... http://www.youtube.com/watch?v=0PlVVZxZ-xI
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mix

Tutaj nie chodzi o stres
Mnie chodzi o całokształt i to co się wyrabio.
Dziś wszyscy mówią o tragedii na Chopina tak samo mówili gdy spalił się blok w którym mieszkam( Sławny pożar apartamentowca w Katowicach -Zawodziu 01-X na TBS-ach) -WSZYSCY chcieli POMOC ale dla TV a rachunki i remonty sami płaciliśmy bo dochód był za wysoki

Dziś nawet przy tej TRAGEDII znowu kilku bije punkty .

Byłbym bardzo szczęśliwy gdyby uratowano rodzinę Kmiecików zwłaszcza ich dwu letniego syna.
oby nie trzeba było zaświecić kolejnych świeczek
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ewa,ale skoro tam są najwyższe składki to znaczy,ze i najwyższe dochody :o
baron14
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2014 01:22

Post autor: baron14 »

Alice pisze:Ewa,ale skoro tam są najwyższe składki to znaczy,ze i najwyższe dochody :o
Alice nie najwyższe składki ale jest najwięcej składek odprowadzane KOREKTA WSKAZANA bo najwyższe a najwięcej to nie to samo
ODPOWIEDZ